HABERLER>EKONOMİ
9 Ekim 2014 Perşembe - 10:26

Sanayici ranta vergi istiyor!

Türkiye'nin arazi, inşaat ve finansal rantlar ile uzun süreli yüksek ve sürdürülebilir büyüme gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını dile getiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Bu alanların da artık reel sektör düzeyinde hatta daha yüksek oranda vergilendirilmesi gerekiyor. Şimdi beklentimiz sanayi sektörüne pozitif ayrımcılık yapılması" dedi.

Sanayici ranta vergi istiyor!

EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Orta Vadeli Program (OVP)'yi değerlendirdi. 2023 hedefleri için yetersiz de olsa makro ekonomik hedefleri gerçekçi, öncelikleri de doğru bulduklarını belirten Yorgancılar, “Bir tür yeni ithal ikameci büyüme stratejisine geçilerek üretime özellikle de sanayi üretimine öncelik verilecek olması bizleri ümitlendiriyor" dedi.
 
2015-2017 dönemini kapsayan yeni OVP'nin son 10 yılda uygulanan ekonomi politikalarının artık gerek küresel gerekse ulusal koşullar nedeniyle yenilenmesi gerektiğini açıkça kabul ettiğini vurgulayan Yorgancılar, "Enflasyonla mücadelenin, cari açığı azaltmanın ve yapısal reformların ön plana çıkarılması son derece doğru. Sayın Babacan'ın ekonomide dönüşüm gereğine işaret etmesi ve bu bağlamda para ve maliye politikalarıyla gidilecek yolun bittiğini, yapısal reformların şart olduğunu vurgulaması son derece haklı. Bizim de söylemlerimizi doğrulayan adımları içeriyor” dedi.
 
RANTA VERGİ
Ekonomi politikalarında reel sektörü ve bu bağlamda da bilgi toplumunun gerektirdiği yenilikçi sanayileşmeyi önceleyen bir dönüşümü yapılması gerektiğine dikkat çeken Yorgancılar şöyle devam etti: “Sayın Babacan'ın programı sunuş konuşmasında sanayicilerin çok ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu söylemesi, tüm sektörleri dikkate alarak sanayi lehine pozitif ayrımcılık yapılması gereğini ima etmesi bizleri mutlu etmiştir. Çünkü Türkiye'nin arazi, inşaat ve finansal rantlar ile uzun süreli yüksek ve sürdürülebilir büyüme gerçekleştirmesi mümkün değildi. Bu alanların da artık reel sektör düzeyinde hatta daha yüksek oranda vergilendirilmesi gerekiyor. Programdan bu durumun çok net olarak fark edildiği anlaşılıyor. Şimdi beklentimiz sanayi sektörüne pozitif ayrımcılık yapılması. Bu çerçevede makro ekonomik istikrara öncelik verilmesi son derece yerinde. Ancak makro ekonomik istikrardan öncelikle düşük değil gerçekçi kur ve düşük enflasyon anlaşılmalıdır. Dahilde İşleme Rejimi uygulamasının gözden geçirilecek olması da son derece yerindedir. Ayrıca gerçek sanayiciler ve yenilikçi sanayi ürünleri üreten firmalara kurumsal vergisi teşviki sağlanmalı, vergi oranı yüzde 15'e düşürülmelidir."
 
Yorgancılar, "Daha önce Hükümet programında belirlenmiş olan 25 reform alanının bu programda da yer aldığı görülüyor. Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan bu alanlara ilişkin bin 250 eylemin zaman planlaması yapılarak kamuoyuna açıklanacağını ifade etti. Biz sanayiciler olarak bu eylemlerin tanımlanmasında bizleri ilgilendiren boyutlarında rol ve görev alabilmeyi istiyoruz. Yeter ki takvimlendirme planına uyulsun" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Y 9 Ekim 2014 Perşembe 18:19

doğru söze ne denirki, ranta vergi kaçınılmaz.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yusuf Öztürk'ten denizcilikte eğitim vurgusu
Türkiye, Dünyanın en çok denizci yetiştiren ve dolayısıyla en çok kayıtlı ...
Flaş! Suriyelilere kimlik ve çalışma imkanı
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Suriye'den gelen misafirlerimize kendilerini ...
İŞKUR yeni hizmet üssüne taşındı
1991 yılından bu yana hizmet verdiği Çankaya’daki binadan yeni binasına ...
 
Enerji tasarrufunda camın rolü EBSO’da ele alınacak
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), üretimde en büyük girdi maliyeti enerjide, ...
Zambia’dan İzmir’e ticari işbirliği daveti
Dünyanın en büyük şelalerinden Victoria Şelalesi’ne sahip, Zambezi Nehri ...
Flaş! Yeni OVP: Büyüme düştü, enflasyon çıktı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014 yılı büyüme tahmininin yüzde 4'ten ...
 
Petrokimya devleri İzmir’de buluşuyor
STAR Rafinerisi projesi ile Türkiye’nin özel sektör eliyle gerçekleştirilen ...
Fitch: Türkiye'nin mali pozisyonu güçlü
Fitch Ratings Direktörü Kiss, Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunun ...
2015’te 9 fuar Gaziemir’e taşınıyor!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin verdiği onay doğrultusunda gelecek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva