HABERLER>SAĞLIK
8 Aralık 2015 Salı - 09:21

Sağlıkta yeni sistem hastayı da eczacıyı da ‘kanser’ etti!

SGK’nın, Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği 1 Aralık itibariyle yürürlüğe girdi. Kanser ilaçlarının daha uygun fiyatlarla temin edilebilmesi için yapılan değişikliğin başta hastalar olmak üzere, hastaneleri, ilaç depolarını ve eczacıları olumsuz yönde etkiledi.

Sağlıkta yeni sistem hastayı da eczacıyı da ‘kanser’ etti!

EGEDESONSÖZ - Kanser ilaçlarının daha uygun fiyatlara temin edilebilmesi amacıyla yapılan Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği 1 Aralık itibariyle yürürlüğe girdi. Uygulamaya göre, yatılı ve günübirlik kanser hastalarının ilaçları artık hastaneler tarafından temin edilecek. Hastalar, yatarak tedavilerde hastane tarafından temin edilemeyen ilaçları, kendilerine verilecek olan ‘Eczanemizde Yoktur, Yatan/Günübirlik Hasta’ ibaresi ve başhekimlik onayıyla verilen reçetelerle, kurumla sözleşmeli eczanelerden eskiden olduğu gibi alabilecek.



Hastanelerin ilaçları ihale usulüyle temin edecek olması, bazı ilaçların piyasada olmaması ve hastaların ilaca hemen ulaşamaması gibi birçok konudan dolayı uygulamanın kaosa neden olması beklenirken; uygulamanın ayakta tedavi gören hastaların yatılı olarak gösterilerek hastanelerin devletten ek gelir elde etme konusu da gündeme geldi.

Uygulama, başta hastalar olmak üzere, hastaneleri, ilaç depolarını ve eczacıları olumsuz yönde etkiledi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini ve faturanın vatandaşa kesileceğini söylerken; Ege Üniversitesi Hastanesi’nde hastaların kemoterapi alamadıkları ve hastanedeki eksik ilaçlarla ilgili kargaşa yaşandığını ifade edildi. Hastaların Bozyaka ve Yeşilyurt Hastanelerine yönlendirildiği ancak buralarda da hasta sayısının fazla olmasından tedavilerin aksadığı söylendi.



FATURA VATANDAŞA KESİLECEK
Tasarruf çabası olarak görülen sistemin faturasının vatandaşa kesileceğini ifade eden İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Bu ilaçların tamamı ithal ilaç. Döviz kurlarıyla ilgili ciddi sıkıntılar var. O nedenle yabancı firmalar ilaçları getirmiyor. Resmen piyasada bulunmayan ürünün ihalesinden bahsediyorlar. Piyasada bulunmayan ilaçları nasıl ihale yapacaklar? Tedaviler aksayacak, zamana karşı yarışan hastalar bunlar. Bu yanlıştan dönülmesi lazım. Kötü bir süreç, faturası vatandaşa kesilecek” diye konuştu.

SAĞLIK, TASARRUF İÇİN EN SON KONU
Sağlığın tasarruf için en son konu olduğunun altını çizen Sayılkan, “Fiyatı uygun olmadığı için getirilemeyen ilacın fiyatını daha da indirmek istiyorsun. Sağlıkta ve ilaçta ucuza mal etme için yapılan uygulamalarda ciddi mağduriyetler yaşandı. Neyin tasarraufu anlamıyorum. Tasarruf yanlış yerden yapılıyor. Sağlık, tasarruf için en son konu” dedi.

EGE’DE HASTALAR KEMOTERAPİ ALAMIYOR
Ege Üniversitesi Hastanesi’nin çevresindeki eczanelerden edinilen bilgiye göre, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yatılı kempoterapi tedavisi gören hastalar tedavi göremiyor. Adını vermek istemeyen bir Eczacı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde kemoterapi tedavisi gören hastaların, uygulamadan dolayı tedavi olamadıklarını ifade etti. Hastaların mağdur olduğunu ve hastane içinde kargaşa yaşandığını vurgulayan Eczacı, “Uygulama bizden öte hastaları mağdur etti. Tabii bizi de mağdur etti. Biz hastaların ilaca daha rahat kavuşmasını sağlayan birimleriz. Ama şu an hastalar ilaca ulaşamıyor. Hastane içinde eksik ilaçlarla ilgili büyük kargaşa var. 1 Aralık’tan bu yana hastaların kemoterapisini alamadıklarını biliyoruz. Kemoterapinin ertelendiğini biliyoruz ya da devlet hastanelerine yönlendirildiğini duyuyoruz hastalardan. Bu hastalar için çok büyük bir problem. Bu sistem bu şekilde olmasaydı hastalar zaten ilaçlarına anında ulaşıyorlardı. İlaçların olmaması, ‘piyasada yok’ diye bir şey söz konusu değil. İlaçlar var, hep çok rahat dolaşabiliyordu. Ama bu sistem sayesinde en başta hastalar ilaçlarına ulaşamıyorlar. Şu an Ege’de hiçbir hasta kemoterapi alamıyor. Sadece ayakta tedavi olanlar alabiliyor. Ama ana kemoterapi ilaçlarını alamıyorlar şu an” ifadelerinde bulundu.
 

 
Güzelbahçe'ye araç takviyesi: Filo 100'e yaklaştı
 
Büyükşehir'den asfalt bilançosu: 1 yılda 1 milyon ton
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Aralık 2015 Salı 14:46

Yetkililer bir devlet hastanesine gidip ultrason için sıra alsınlar ve rezilliği görsünler. Doktorlar ilgisiz, hastaneler temiz değil. Sistemi düzelttik diyorlar, neyini düzeltmişler ? 90' lardan fazla bir fark yok. Her gelene 2 ay sonraya ultrason sırası vermek neyin kafası ? İnternette sıra alıyorsun, sonra gidip hastane de tekrardan sıraya giriyorsun. Ne anladım internetten sıra almayı ?

Yorumu oyla      14      5  
erhan 8 Aralık 2015 Salı 12:25

bizde isler boyle yurur.sistem kuracagimiza sistemsizlik kurmakta ustumuze yok.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak Meydanı’nda hayat dersi!
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Aralık Ayı'nın ilk haftasını "112 Acil Sağlık Haftası" ilan etti.
İzmir’deki organ nakli krizine Vali Toprak el koydu!
İzmir Valisi Mustafa Toprak İl Sağlık Müdürlüğü’nde yaşanan organ ve doku ...
İzmir Sağlık Müdürlüğü'ne lojman protestosu
Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, İzmir Sağlık Müdürlüğü’nün ...
 
Kazdağları'nda 'ölümsüzlük mantarı'
Kazdağları'nda 'ölümsüzlük mantarı' olarak bilinen 'Reishi' mantarı türüne ...
Hayatı tek parçaya sığdırdı!
İzmir’in Gaziemir ilçesinde oturan ve kiloları yüzünden hayatı zindana ...
İzmir'de sağlığın müdüründen örnek dayanışma
İzmir Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu, Sağlık Müdürlüğü ve bağlı ...
 
İzmir’de sağlık çalışanlarından acı tespit
İzmir’de, Alsancak Devlet Hastanesi'nde görevli bir grup sağlık çalışanı, ...
İzmir’de organ nakli krizi: Müdür yardımcısı sistemi baypas etti!
Sağlık Bakanlığı’nın tüm illerde özel birim kurarak tek elden çalışmaları ...
İzmir’de sağlık çalışanlarından son uyarı!
İzmir Tabip Odası ve bazı sendikaların çağrısı üzerine Tepecik Eğitim ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva