HABERLER>SAĞLIK
20 Ocak 2022 Perşembe - 13:21

Sağlıkçılar isyan etti: Fragmanı izledik filmi kabul etmiyoruz!

Aile Sağlığı çalışanlarına karşı hazırlanan ceza yönetmeliğini eleştiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Bizler bir kere daha haykırmak istiyoruz. Ceza yönetmeliğini kabul etmiyoruz. Bu yönetmelik geri çekilene kadar  mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Birlik Dayanışması Sendikası Başkanı Derya Mengüç ise "Fragmanı izledik itiraz ettik, filminin oynanmasını asla kabul etmeyeceğiz" diye konuştu

Sağlıkçılar isyan etti: Fragmanı izledik filmi kabul etmiyoruz!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Sağlık Platformu, geçtiğimiz aylarda yürürlüğe konulan 'ceza' yönetmeliğine tepki göstermek amacıyla İzmir Tabip Odası'nda basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı; Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası 2. Şube, Genel Sağlık-İş Sendikası, İzmir Aile Hekimleri Derneği, İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, İzmir Diş Hekimleri Odası, İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şube, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği İzmir Şube, Türk Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ile hazırladıkları ortak bir metinle duyurdu.

ÇAMLI: GERİYE DOĞRU GİDEN BİR DURUM VAR
Basın açıklaması öncesi konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Aile hekimliği sistemi kurulduktan bu yana ne yazık ki günübirlik kararlarla kronik bir süreç almıştı. Gerek özlük haklarında gerek ekonomik koşullarında yaşanan sorunlar defalarca dile getirilmiş ve bu konuda sahanın gerçeklerine yoğun, halkın sağlık hakkını sunmaya elverişli bir takım düzenlemeler istenmiştir. Bu konudaki talepler konusunda yeni bir düzenlemenin, yeni bir sözleşme düzeneğinin uygulamaya sokulacağı ve sorunların çözüleceği konusunda umutlu beklenti olmuştur. Ancak 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Aile Sağlığı Çalışanları yönetmeliğine baktığımızda eskisinden de geriye giden Aile Sağlığı Çalışanları adeta yok sayan bir yönetmelik gördük. Yönetmeliğin temelinde tamamen susturma, cezalandırma, kaotik durumu derinleştiren hükümler dikkatimizi çekti. Bütün uyarılarımızı görmezden gelen iktidarın aslında uygulamalarımızın ne kadar doğru olduğunu gösteren uygulamalar gördük. Tüm Türkiye'de eylemlilik süreçleri başladı ve bazı arkadaşlarımızın sözleşmelerinin yenilendiğini gördük ancak bazı arkadaşlarımızın yenilenmediğini görmekteyiz. Bizler bir kere daha haykırmak istiyoruz. Ceza yönetmeliğinizi kabul etmiyoruz. Bu yönetmelik geri çekilene kadar  mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

YÜKSEL: ÇALIŞANLARIN HİÇBİR BEKLENTİSİNİ KARŞILAMAMIŞTIR
Hazırlanan basın metnini okuyan Tabip Odası İzmir Şubesi Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, "Birinci basamak sağlık hizmetleri hastalıkları önleme ve toplum sağlığını korumak için vazgeçilmezdir. Koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmekle görevli olan Aile sağlığı merkezlerinin çalışma koşulları ülkeyi yönetenlerin toplum sağlığına bakışını yansıtıyor.Devlet eliyle yürütülmesi gereken bu hizmet devlet mi özel mi belli olmayan garip bir modelle yönetiliyor. ASM’ lerde bizler sözleşmeli ve güvencesiz çalışıyoruz. Ücretli yıllık izin hakkımız yok. Sözde sözleşmeyi karşılıklı imzalıyoruz ama sağlık bakanlığı bu sözleşmenin bir tarafı olan bizlerin fikrini sormadan sürekli ek iş yüklüyor. Yeni yönetmelik çıkarıyor. Sürekli negatif performans getiriyor. Dünyada hiçbir ülkede negatif performans diye bir uygulama yok. Avrupa ülkelerinde ki uygulamada yaptığınız her iş için ek prim alıyorsunuz. Bizde ise sürekli tehdit ve mobbing devam ediyor. Uzun zamandır yaşanan hak kayıplarını gidereceği ve mali, sosyal, özlük haklarında iyileştirme yapılacağı umuduyla beklenen yeni aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği, 30 Haziran 2021 tarihinde yayınlandığı haliyle; sömürüye, susturmaya ve cezalandırmaya yönelik maddeleriyle çalışanların hiçbir beklentisini karşılamamıştır" dedi.

İLK ÖRNEKLERİNİ GÖRMEYE BAŞLADIK
ASM çalışanlarının emeklerinin hiçe sayıldığını vurgulayan  Yüksel, "Aile Sağlığı Merkezi Çalışanlarının emeklerinin hiçe sayıldığı, iş güvencelerinin ellerinden alındığı, ceza yönetmeliği olmanın ötesine geçemeyen bu yeni yönetmelik, beklenti ve taleplerinin karşılanması bir yana, bir öncekinden daha da kötü bir düzenleme getirmiştir. Yapılması mümkün olmayan HYP tanımlaması, negatif performans uygulamasıyla zaten ağır olan şartlar iyice ağırlaştırıldı. Aile hekimlerine sosyal medya yasağı ile tehdit edildi. Valilikler aradan çıkarılıp sözleşme yetkisi, denetleme yetkisi sağlık müdürlüğüne devredildi. Bu sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak komisyonla sınırları ve gerekçesi belirsiz sözleşme iptalleri yetkisi verildi. Tam bir keyfiyet içinde kapalı kapılar ardında değerlendirmelerle, “sözleşmeyi yenilesek mi? yenilemesek mi?”  denilerek Aile Hekimleri’nin ve Aile Sağlığı Çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran bu uygulamanın ilk örneklerini görmeye başladık. Geldiğimiz noktada bazı illerde bizlerin en başından karşı çıkıp, sakıncalarını dile getirdiğimiz ceza yönetmeliğinin hukuksuzluğunu en somut şekilde ortaya koyan sözleşme yenileme değerlendirme komisyonlarının kurulduğunu gördük. İstanbul, Tekirdağ ve Hakkâri’de birçok Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Merkezi Çalışanının sözleşmesi yenilenmedi. Bu hukuksuz ve keyfi kararlar üzerine TTB, sendika, dernekler ve federasyonların büyük tepkisi sonunda yanlıştan dönüldü ve arkadaşlarımızın sözleşmeleri yenilendi" diye konuştu

DAHA GÜÇLÜ MÜCADELE EDECEĞİMİZİ DE HATIRLATIYORUZ.
Hukuksuz uygulamaların son bulması gerektiği çağrısında bulunan Yüksel, "Ancak bu yönetmelik ortada durduğu sürece her sözleşme dönemi başka bir ilde aynı sorun, aynı hukuksuzluk, aynı keyfiyet devam edecek. Bunu kabul etmiyoruz. Genç hekimlerin ülkede hekimlik mesleği açısından bir gelecek göremeyip yurtdışına göç ettiği, binlerce hekimin istifa ettiği bu süreçte, hukuksuz sözleşme fesihleri sağlık hizmetlerini aksatmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Pandemi sürecinde özveri ile hizmet sunan, olumsuz fiziki koşullarda hizmet veren, angaryalarla boğuşurken, özlük hakları giderek ellerinden alınan aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının ceza yönetmeliğinin hukuksuz maddelerine göre ifade özgürlüklerinin sınırlandırılmasını, anlamsız ceza puanlama sistemiyle sözleşmelerinin feshedilmesini kabul etmiyoruz. Bu hukuksuz uygulamaya derhal son verilmelidir. Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının sözleşme yenilememe tehditleri ile susturacaklarını, korkutacaklarını, biat ettireceklerini düşünenlere, Aile sağlığı merkezlerinde 16-27 Ağustos tarihlerindeki iş bırakma eylemlerinde, bir çok ilde yapılan basın açıklamalarında, sağanak yağışa rağmen 27 Kasım 2021 Ankara Beyaz Forum’da ve 4 aralık 2021’ de Gündoğdu’da meydanları dolduran sağlık emekçisinin karalılığını, İzmir Sağlık Platformu bileşenleri olarak bir kez daha kamuoyuna ve Sağlık Bakanlığı’ na hatırlatıyoruz. Öte yandan, Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışanların mali, özlük ve sosyal haklarında düzenlemeler yapılmalı; her gün katlanarak artan sağlıkta şiddet olaylarının önlenebilmesi için etkili sağlıkta şiddet yasası bir an evvel çıkartılmalıdır. Son olarak sağlık ekip işidir ve birlikte daha güçlü mücadele edeceğimizi de hatırlatıyoruz. İzmir Sağlık Platformu olarak ceza yönetmeliği geri çekilinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

ÇOLAK: MÜCADELEYE BİRLİKTE DEVAM EDECEĞİZ
Açıklama sonrasında söz alan Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhteber Çolak, "Bizim ASM hekimleri olarak işimizi birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti üretmek. Kızamık yoksa bu bizim sayemizde. Bizim işimiz siz diyabet olmadan sizlere tedavi yapmak. Bizim işimiz askerliğe katılım belgesi vermek, spora katılım belgesi vermek değil. Bize sürekli ek iş yükleniyor. Biz bu işleri yapmaktan, koruyucu sağlık hizmetlerini yapmakta zorlanıyoruz. Bunlar bize yansıyınca da negatif performans uygulaması diye hiçbir ülkede uygulanmayan sistemle cezalandırılıyoruz. Yeni yönetmelikle basına görüş veremezsiniz deniliyor. Asgari ücrete zam yapıldı, az bile yapıldı ancak bizim ASM'lerde çalışan personellerimiz var. Bize verilen ödenekten onlara veriyoruz ancak onlara ne kadar zaman yapılacak biz bu ücretleri verebilecek miyiz belli değil. Basına demeç vermek yasak denmiş biz inadına demeç vereceğiz. Biz mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

MENGÜÇ: FRAGMANI İZLEDİK FİLMİ İSTEMİYORUZ
Birlik Dayanışması Sendikası Başkanı Derya Mengüç ise, "Bu yönetmeliğin tehlikeli olduğunu belirtmiştik. Ceza yönetmeliği yazılmış bir senaryoydu. 2021 yılının sonunda yaşadığımız sorun bunun fragmanı gibiydi. Sözleşme yenilenme zamanı gelmiş olan ASM çalışanlarının çalışanları daha azdı. Biz esas filmi bu yılın sonunda göreceğiz. Fragmanı izledik itiraz ettik, filminin oynanmasını asla kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

ÇAMLI: SAĞLIK EMEKÇİSİ BULAMAYACAĞIZ
Pandemi sürecinde kaç sağlık çalışanın istifa ettiğini yada emekli olduğunun sorulması üzerine konuşan Çamlı, "Bu sayı her ne kadar net değilse de, yaklaşık olarak 9 bine yakın hekim istifa yada erken emekliliğe gitti. 1405 genç hekim arkadaşımızın yurt dışında çalışmak için belge aldığını biliyoruz. Hekimlerimizin bu çalışma koşullarında emekleri değersizleştirerek çalışmaya tahammülleri kalmadı. Sağlık çalışanları tükendiler. Önümüzdeki dönemde düzenlemeler yapılmazsa sağlık emekçisi bulamayacağız" ifadelerini kullandı.

 
Kaçak cinsel ürün satıcılarına darbe
 
Muhteşem Yüzyıl'ın Şehzade Cihangir'i büyüdü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından ailelere uyarı: Testi negatif çıksa bile...
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ...
BioNTech'in 3. dozu da Omicron’a karşı korumuyor
Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden Lancet'te yayınlanan bir araştırma ...
Vayiç, eğitimde ilk dönemi değerlendirdi: Karantinasız tek sınıfımız dahi kalmadı!
Eğitim Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Şuayip Vayiç, 2021-22 eğitim yılının ...
 
Uzmanlardan 'Omicron' uyarısı: Tatil zehir olmasın!
Bilim kurulu üyeleri öğrenci ve verilere yarı yıl tatilinde dikkat etmesi ...
Vaka sayısı yeniden 70 bini aştı
Son 24 saatte 72 bin 615 yeni vaka tespit edildi, 176 kişi hayatını kaybetti, ...
Fauci: Omicron pandeminin sonunu getirebilir
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony ...
 
Korona aşısındaki yan etki bilmecesi çözüldü!
Koronavirüs aşılarında yaşanan yan etkiler ile ilgili Harvard'dan ezber ...
Prof. Dr. Alper Şener uyardı: Sürü bağışıklığı tetiklenecek ancak…
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, omicron varyantının ...
Yarıyıl tatilinde Omicron alarmı! Anadolu'ya yayılacak
İlk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerin ara tatile girecek olması ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva