HABERLER>ENERJİ
6 Nisan 2023 Perşembe - 08:25

Sabancı’ya çifte RES!

Sabancı Holding’in Aydın ve Denizli sınırları kurmayı planladığı Hacıhıdırlar RES ile Belenova RES projeleri ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi. Toplamda 38 adet RES türbinin dikileceği bölgede santral sahasının açılması için patlatma işlemi de uygulanacak. Tarım ve ormanlık araziye dikilecek türbinlerin bir kısmının ise ‘önemli doğa alanı’ olarak nitelendirilen alana kurulacak olması da dikkat çekti.  Her iki santralin hayata geçmesi durumunda 40 bine yakın ağaç kesilecek.

Sabancı’ya çifte RES!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sabancı Holding’e ait Enerjisa Üretim şirketinin Ege Bölgesi’nde dikmek istediği rüzgar enerji santralleri ile ilgili başvurularını karara bağladı. İzmir-Aydın sınırındaki Kestanederesi RES ve Dampınar  RES projelerinin ardından Aydın-Denizli sınırına dikmek istediği Hacıhıdırlar RES ve Belenova RES projeleri için de ‘ÇED olumlu’ kararı verdiğini duyurdu. 

HACIHIDIRLAR RES
Aydın’ın Karacusu ilçesi ile Denizli’nin Sarayköy ilçesine dikilecek 15 türbinlik Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali için şirket 206 milyon 250 bin TL bütçe ayırdı. Santralda yıllık 180 milyon kWh elektrik üretebilecek.
Türbin ve yol inşaatında gerekli görüldüğünde zemin gevşetme işlemleri için dinamitle patlatma faaliyeti uygulanacak. ÇED Başvuru dosyasında "türbin platform alanları, yollar ve şalt sahası alanlarında ve gerekli hallerde zemin gevşetmesi amacıyla kullanılmak üzere patlatma faaliyeti yürütülecektir" denilirken, arazi hazırlık ve kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkacak olan kazı fazlası malzemenin dolgu vb. amaçlarla yeniden kullanılabilmesi amacıyla mobil kırma eleme tesisi kurulması da öngörülüyor. 



ÖNEMLİ DOĞA ALANI
Türbinlerin en yakın konuta olan uzaklığı 200 metreye kadar düşecek. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre RES projesi Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda tarım ve orman sahaları içerisinde yer alıyor. Türbinlerin aynı zamanda "Önemli Doğa Alanı” alanı içerisinde yer aldığı da belirtilmiş. Proje sahasında 20 farklı endemik bitki tespit edilmiş durumda. Bu proje için 25 binin üzerinde ağaç kesilecek. Öte yandan projenin halkın katılım toplantıları yapılan protestolardan kaynaklı gerçekleştirilemedi.

BELENOVA RES
Yine Aydın’ın Buharkent ve Denizli’nin Buldan ilçelerine dikilecek 23 türbinlik Belenova Rüzgar Enerji Santrali için de şirket 383 milyon 500 bin TL bütçe ayırdı. Santralda yılda k 276 milyon kWh elektrik üretilmesi planlanıyor. 

Bu proje için de Ttürbin ve yol inşaatında gerekli görüldüğünde zemin gevşetme işlemleri için dinamitle patlatma faaliyeti uygulanacak. Türbinlerin en yakın konuta olan uzaklığı 135 metreye kadar düşecek. Santral sahası Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Du?zeni Planı’nda tarım ve ormanlık arazide yer alıyor. Yine bu santral sahasında 12 endemik bitki türü olduğu tespit edildi.  Santral sahası aynı zamanda çok sayıda yarasanın da yaşam alanı. Proje tanıtım dosyasında bazı yarasa türlerinin türbinlerle çarpışma riskinin yüksek olduğu ifade edildi.  Bu proje için 14 bin 673 ağaç kesilecek. 

Projenin ilk başvurusunda T15 numaralı türbinin dikilmek istendiği alanda arkeolojik kalıntılar bulunmuş, bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edilmişti. Karar sonrası türbinin yeri değiştirilmişti.

 
Bina çöktü: Tramvay seferleri durduruldu
 
Küçük kızın cesedi bulundu: Boynuna iple briket bağlanmış!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Oğuz Kaan 6 Nisan 2023 Perşembe 10:41

Güler Sabancı boşuna yalakalık yapmıyor.

Yorumu oyla      2      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Araç sahipleri dikkat... Benzine zam geldi!
Benzinin litre fiyatına 1.10 lira zam geldi.
Bakanlık’tan İstinye Park onayı!
Ortakları arasında Zafer Yıldırım ve Zafer Kurşun’un olduğu İstinye Park’ın ...
OPEC ülkeleri açıkladı... Fiyatlar yükseldi!
Cezayir Enerji Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Cezayir’in günlük ...
 
Araç sahipleri dikkat... LPG'ye büyük indirim yolda
Salı gününden itibaren geçerli olmak üzere otogaza (LPG) 2 lira 12 kuruşluk indirim bekleniyor.
Elektrikte indirimli tarifeler belirlendi
Elektrikte tüm abone gruplarının 1 Nisan'dan itibaren geçerli olan tarifeleri ...
Brent petrolün varil fiyatı 78,54 dolar
Brent petrolün varili uluslar arası piyasalarda 78,54 dolardan işlem görüyor.
 
Sanayide doğalgaza indirime gidildi
Nisan itibarıyla elektrik üretim amaçlı gazın satış fiyatında yüzde 16,67, ...
Benzine 80 kuruşluk zam geldi!
Benzinin litre fiyatına 80 kuruşluk zam geldi.
Bakan Dönmez: Nisan'da Karadeniz gazını Filyos'a getireceğiz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "İnşallah nisan ayı içinde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva