HABERLER>İŞ DÜNYASI
30 Ocak 2024 Salı - 14:17

Sabancı’nın RES’ine rest!

Sabancı Holding’in Aydın-Denizli hattında hayata geçirmek istediği RES projesi mahkemeden döndü.

Sabancı’nın RES’ine rest!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sabancı Holding’e ait EnerjiSa Üretim Şirketi’nin Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali projesi ile ilgili ‘ÇED olumlu’ kararı mahkemeden döndü.

Proje kapsamında tarım ve orman alanlarında kalan bölgeye  Aydın ve Denizli’deki 15 türbinin dikilmesinin önü açılmıştı.  Aynı zamanda ‘önemli doğa alanı’ olarak kayıtlı proje sahası 20 farklı endemik bitki türüne de ev sahipliği yapıyor. Proje hayata geçerse de 25 bin ağaç kesilecekti.

KÖY MUHTARLARI DAVA AÇTI
Ancak 4 köy muhtarı tarafından yargıya taşınan proje ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Avukat Akın Yakan tarafından açılan davada Aydın 2. İdare Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme ‘ÇED Olumlu’ kararını iptal etti. Öte yandan proje sahası ile ilgili acele kamulaştırma kararı da verilmişti.

Kararda “Aydın İli Karacasu İlçesi, Karacaören, Ataköy, Yeşilyurt, Hisar ve Kıranyer Mahallesi sınırları içerisinde EnerjiSa Üretim. A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali (RES) (15 Türbin 82,5 MWm/45MWe) projesi” ile ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı verilmesine ilişkin 03/04/2023 tarihli işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. ifadeleri yer aldı.

Bilirkişi raporundan kesitler ise şöyle:

- ÇED raporunda arazi kullanımı açısından uyumsuzluklar olduğu, tarım arazilerinin küçük ve parçalı şekillerde orman arazisi çevresinde oldukları, bu tarım arazilerinde RES türbinlerinin yapılmasının tarım arazilerinin azalmasına neden olacağı, türbin alanlarına erişim için kullanılacak yolların tarım arazileri içinden geçtiği, türbin inşaatı ve  türbin kanat ve gövde parçalarının taşınımı sırasında kanat uzunlukları ve türbin gövde büyüklükleri nedeni ile yol genişletilmesi yapılması gerektiğinden tarım arazilerinde alan kaybına sebebiyet vereceğinin belirlendiği,

- Kesilen ağaçların orman ekosistemine olası etkilerinin göz ardı edilmesi, bitkisel toprak sıyrılması ve depolanması usulünde rüzgar ve su erozyonu riski için tedbir alınmadığı, genleştirme alanlarının zarar görmesinin ormanların sürekliliği ve devamlılığı açısından risk teşkil ettiğinin belirlendiği

- ÇED raporunda omurgasız faunasının belirlenmediği, ağaç kesimi ve yol yapımı faaliyetleri sonucu oluşacak habitat kaybı, habitat parçalanması ve bariyer etkisinin hayvanları nasıl etkileyeceğinin kümülatif olarak değerlendirilmediği, ekolojik koşulların ve faunistik yapının benzer olmasından dolayı meydana gelecek bozulmaların zamanla diğer doğal alanlardaki ekosistemleri de olumsuz etkileyeceği, yol ve inşaat çalışması sırasında yol açma, ağaç kesme, bitkisel toprağın sıyrılmasının türbin kurulum alanlarındaki toprağın düzleştirilmesi faaliyetlerinin habitat kaybına, habitatların parçalanmasına ve türlerine zarar vereceği,  habitat kaybı ve parçalanmasının hayvanların yuvalama, beslenme ve üreme alanlarının gerçekleştiği habitat alanlarının azalmasına ve kaybolmasına neden olacağı, söz konusu alanın önemli doğa alanı olması ve proje sahasının kuş göç yollarının yakınında/üzerinde bulunduğu, doğal dengenin ve biyoçeşitliliğin korunmasına olumsuz etkileri olacağının belirlendiği,

- ÇED raporunun, Babadağ ve çevresinde yürütülecek faaliyete ilişkin bitkisel listenin son derece düşük takson içerdiği ve proje alanını temsil etmediği, florostik çalışmalara yeteri kadar yer verilmediği, orman ekosistemi içinde bulunan alanlarla ilgili koruma önlemlerinin detaylı bir şekilde ortaya konulmadığı, endemik ve nadir türlerden bir kaçı ile ilgili koruma tedbirinin bilimsel metoda dayanmadığı, endemik bitki taksonlarının taşınacağı  botanik bahçelerinin söz konusu   endemik ve nadir taksonların korunması ile ilgili çalışmaları bulunup bulunmadığı ve ne ölçüde başarılı olduğunun belirtilmediği, nihai ÇED raporunun hem bitkisel verilerin ortaya konulması hem de taksonların korunması ile ilgili ileri sürülen yöntemler bakımından eksik olduğunun belirlendiği”

 
15 yaşındaki Sıla'nın canını almıştı... Yeniden yargılanacak!
 
CHP İzmir'in seçim sloganı belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiçeksepeti'ne rekabet soruşturması!
Rekabet Kurulu, platform hizmetlerini üçüncü taraflara kapatmak ve kendi ...
TÜİK verileri açıkladı… 5 İzmirli'den 1’i yoksul!
TÜİK’in açıkladığı verilere göre; İzmir’de 2023 yılında yoksulluk oranı ...
Hububatta hedef 1,2 milyar dolarlık ihracat!
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracat Birliği Başkanı ...
 
'Starbucks'a zam geliyor' iddiası!
Starbucks'ın kahve fiyatlarına şubat ayından itibaren zam yapacağı iddia edildi.
EBSO Meclis Başkanı’ndan MESEM'e 'stajyer' ölümleri tepkisi!
EBSO Ocak ayı meclis toplantısında konuşan Meclis Başkanı H.İbrahim Gökçüoğlu, ...
Yorgancılar'dan Başkan Şimşek'e kur yanıtı: Maliyetlerin altında kaldı!
2024 yılının ilk meclis toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Türk ihracatçılardan Çin hamlesi
Çin’in yıllık 2,6 trilyon dolarlık ithalatından daha fazla pay almak isteyen, ...
Egeli ihracatçıların 2024 hedefi Çin!
“Çin almak için uzak değilse, satmak için uzak değil” mottosuyla Çin pazarındaki ...
Güneş enerji santrali dikilecekti... Bakanlık'tan koruma kalkanı!
İzmir'in Dikili ilçesinde güneş enerji santralinin dikilmek istendiği ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva