HABERLER>EKONOMİ
17 Kasım 2022 Perşembe - 08:36

Rekolte düştü, gözler Türkiye’ye döndü… Ege’nin zeytini Avrupa’ya!

Türkiye’de en önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olan Aydın ve Akhisar'da, zeytin hasadı devam ediyor. Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, Avrupa’nın önemli iki zeytin üreticisi İtalya ve İspanya’da yüzde 50’ye varan rekolte kayıpları olduğunu belirterek “Rakip ülkelerde yaşanan kuraklık sebebiyle de hem üreticilere hem de ihracatçılara önemli bir fırsat kapısı da doğdu” dedi. Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ise üreticinin sorunlarına dikkat çekti.

Rekolte düştü, gözler Türkiye’ye döndü… Ege’nin zeytini Avrupa’ya!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Manisa’nın Akhisar ilçesinde başlanan zeytin hasadında geçtiğimiz yıllarda 130 bin tonluk rekoltenin gerçekleştiği üretimde, bu yıl rekoltenin 360 bin tonlara çıkması hedefleniyor. 

Aydın’da yeterli hızda hasat başlamadığı için tonajın öngörülemediğini kaydeden Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu bu sene zeytinde iyi rekolte beklediklerini söyledi.

YEVMİYELİ İŞÇİ ÜCRETLERİ 350 TL’Yİ BULDU
Geçtiğimiz yıl kuraklığın bu seneye göre daha çok yaşandığını aktaran Kendirlioğlu, “Aydın'da hasat yeterli hızda başlamadı bu yüzden hasatta zeytinin tonajını öngöremiyoruz. Üreticiler önümüzdeki hafta gerçekleşecek yağışları bekliyor. Zeytin şu anda yağmursuzluktan kırışık bir halde… Bu sene iyi rekolte bekliyoruz. Zeytinde bir dolu bir boş yıl oluyor. Bu yıl zeytinin dolu yılı. Zeytini yağlık ya da sofralık olarak ayırmak üreticinin elinde... Aydın, Kuyucak, Akhisar, Çanakkale ve Bursa ilçelerinde sofralık zeytin daha fazla. Üreticinin sorunları bitmiyor. Mevsimsel sebeplerden tutun da küresel piyasalar kaynaklı olumsuzluklar yaşanıyor.  Zeytinin 15 kuruş, zeytinyağının ise 80 kuruş üreticiye prim desteği var bu rakamların revize edilmesi lazım.  Üreticinin en büyük sorunu; girdi maliyetleri; akaryakıt, gübre, zirai ilaç... Zeytin çırpma makinelerinin dolar ile satıldığı için fiyatları arttı. Zaman zaman yevmiyeli işçi bulmakta zorlanıyoruz. Yevmiye fiyatları 350 TL'ye kadar yükseldi” dedi.

AVRUPA’YA FIRSATI
Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı üretiminde başkenti olarak nitelendirilen Akhisar’ın Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konsey Üyesi Ahmet Akbuğa ise geçtiğimiz yıl 121 bin ton hasat elde edilen zeytinde bu yıl 360 bin ton hasat zeytin öngördüklerini söyledi.  Akbuğa “Kuraklığın etkisiyle, zeytinde bu yıl yüzde 65'i yağlık, yüzde 30'u ise sofralık oldu. Normal şartlarda tam tersi oluyordu.  Öte yandan, Avrupa’nın zeytin ve zeytinyağı tedarikçisi konumunda olan İtalya ve İspanya’daki kuraklık nedeniyle rekoltedeki yüzde 50’lere varan düşüşler de hem üreticilere hem de ihracatçılara önemli bir fırsat kapısı olacak” dedi.

EN BÜYÜK SORUN GİRDİ MALİYETLERİNDE ARTIŞ
Fiyatların zeytinin kalibresine göre belirlendiği bilgisini veren Akbuğa, “Fiyatlar kalibreye göre belirleniyor. Özel firmalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 18,50’den başlayıp 10 TL’lere kadar açıklanan fiyatlar olmuştu. Şu anda fiyatlar 18 TL’den 5 TL’lere kadar düştü. Ortalamaya geldiğinizde de 11 TL ile 12 TL arası değişiyor. Bu rakamlar bizim geçen sene aldığımız rakamlar. Girdi maliyetleri, mazot, gübre, tarımsal sulama ve kullandığımız elektriğe baktığımız zaman geçen seneye göre yüzde 300 dolayında bir artış gözleniyor. Ama maalesef bizim kaliteli bir şekilde üretmiş olduğumuz zeytin ve zeytinyağı geçen sene ile aynı şekilde seyrediyoruz. Bundan dolayı sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Akbuğa son olarak , köylerin mahalleye dönmesiyle birlikte Gördes, Kınık gibi bölgelerden işçi getirdiklerini ve işçi olmadığından yevmiye fiyatlarının yükseldiğini söyledi.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Şiiri ‘sokağa taşıyan’ o şair nasıl öldü bilir misiniz?
 
İstiklal bombacısı: Yalnız değildim!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
s 17 Kasım 2022 Perşembe 09:17

izmirden yevmiyeye gelirim başkanım,

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asgari ücrette zam mesaisi başlıyor
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği düzenleme için süreç hızlandı. ...
Gıda Mühendisleri Odası'ndan hayati uyarılar… Sahte içki nasıl anlaşılır?
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, metil alkol ...
İzmir'de hasat başladı... Altın değil, dolar değil, çam fıstığı!
Bergama ilçesi Kozak Yaylası'nda çam fıstığı hasat sezonu başladı. Boyu ...
 
'Gelecek İçin Sürdürülebilirlik' Zirvesi’nde Soyer’den mesaj: Gençlerin umutlarına kol kanat germeliyiz
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) tarafından düzenlenen “Gelecek İçin ...
Bakan Yanık duyurdu: Ödemeler başladı!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakıma ihtiyacı olan ağır ...
İzmir’in simge mekanlarında 2022 panoraması... Leziz köfte, acı kira!
41 yıldır aynı yerde işletmecilik yaşayan ve Alsancak’a gelenlerin özel ...
 
SGK İzmir İl Müdürü Kurt’tan kayıt dışı raporu: İlçe nüfusu kadar kaçak işçi!
Türkiye’de  7 milyon kayıt dışı çalışan olduğuna vurgu yapan Sosyal Güvenlik ...
Bakanlık duyurdu: 2 bin 500 personel alınacak
Ticaret Bakanlığı, muayene memuru, gümrük muhafaza memuru ve büro personeli ...
Gram altın 'tarihi zirveyi' gördü!
Gram altın fiyatları Aralık 2021'de gördüğü seviyeyi geçerek rekor tazeledi. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva