HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ekim 2015 Pazartesi - 09:37

Projeler İzmir’in en büyük dönüşü için yarıştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 122 hektarla üzerinde çalıştığı en büyük kentsel dönüşüm alanı olan Gaziemir’deki Aktepe ve Emrez bölgeleri için düzenlediği 500 bin TL ödüllü “Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması”nı sonuçlandırdı.

Projeler İzmir’in en büyük dönüşü için yarıştı

Kentin farklı bölgelerinde kent dönüşümü için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde 122 hektarlık alanda uygulayacağı proje için açtığı  “Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması”nı sonuçlandırdı.

Yarışmada 5 eş değer eser ile 5 esere mansiyon ödülü düzenlenen kolokyum ile sahiplerini buldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki günlerde 5 eş değer eser arasından bir tanesini “uygulanacak proje” olarak seçecek. Eserler 18 Ekim'e kadar Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde sergilenecek. 
 


“YOĞURDU ÜFLÜYORUZ”
Kolokyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm konusunda şu anda 6 bölgede çalıştıklarını, Uzundere'nin bir bölümünde hemen hemen inşaat ihalesine çıkabilecek duruma geldiklerini söyledi. Örnekköy'de ise ciddi ilerleme kaydettiklerini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "İlçe belediyeleri ve İzmirli hemşerilerimizle ve her şeyden önemlisi mülk sahipleriyle,  kentsel dönüşüm yapılacak bölgedeki insanlarımız ile uyum içerisinde çalışmamız gerekiyor. Tabii ki, insanın doğasında var; herkes bir daire fazla olsun, mağazası 2-3 metrekare daha büyük olsun ister. Ama şehircilik, şehir plancılığı, mimarlık diye bilim dalları var. Onlara uymadığınız zaman yaptığınız kentsel dönüşümün ileriye taşınması söz konusu olamaz” diye konuştu.
Gecekondu dönüştürmeye çalıştıkları bölgelerin, ülkedeki hızlı göçten ve “çaresizlikten” oluşmuş yerler olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Bunları dönüştürürken 40-50 sene sonrasını düşünüyoruz. O yıllar gelince 'Vay biz bunları yine yanlış yapmışız. Bunlar gecekondu değil ama apartman kondu oldu. Bunları da değiştirelim. Sık olmuş, sosyal donatı alanları olmamış' diye bir daha bir ülkenin başına, zenginliğimizin başına, kaynaklarımızın başına dert açmamak düşüncesiyle gerçekten yoğurdu üfleyerek yemeye çalışıyoruz” dedi.
 
“MANİPÜLASYONLARA KANMAYIN”
Kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında kendilerine en çok zaman kaybettiren konunun manipülasyonlar olduğunu ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uzlaşı konusunda bazen siyasi manipülasyonlarla, hele hele bu seçim arefelerinde çok daha sık rastlanan bir çok atraksiyonla ve projeleri neredeyse uzun süre bekleyecek noktaya varan olaylarla, söylemlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bunların hiç birisi doğru değil. Negatiften  negatif çıkıyor. Yani olumsuzdan olumsuz çıkıyor. Maalesef ki maalesef,  insan hırsının kontrol edilmemesi, bu tür işleri de çıkarıyor başımıza. Kentsel dönüşüm yaparken en çok uğraştığımız konuların başında bu tür manipülasyonlar geliyor. Kentini, ülkesini sevenlerin, orada oturan insanları sevenlerin bu tür şeylerden kaçınmasını istiyoruz. Belediyemiz zaten dönüşüm bölgelerinde oturan insanların bu ranttan maksimum düzeyde pay alması için her türlü çalışmayı yapıyor. Ama bunun da bir sınırı var. Yoğunluğun da yüksekliğin de, yani hepsinin bir sınırı var. Bizim felsefesini oturttuğumuz kentsel dönüşümde; müteahhitler bu inşaatı yapacak. İhaleye girip bir fiyat verecek. Ama kar etti ama zarar etti. Oradaki ihale bedelinden çıktıktan sonra kalan rant ve değerin hepsini o bölgede yaşayan insanların kazanması üzerine bir felsefe oluşturduk.”
 


EN BÜYÜK ALAN
Kolokyuma katılan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, bu önemli projeyi yıllardır beklediklerini söyleyerek, “Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Gaziemir bu konuda şanslı” dedi.
 


İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fügen Selvitopu ise konuşmasında  Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Kentsel dönüşüm denince akla ömrünü tamamlamış eski dokuların yıkılması ve yerine yeni binanın yapılması gibi bir algı olduğunu vurgulayan Selvitopu şunları söyledi:
“Biz kendi çalışmalarımızda bunun farklı meslek disiplinleri arasında ortak bir çalışmayla, kent bütününde ya da doku bütününde bir tasarım bir planlama çalışması olması gerektiği düşüncesiyle işe başladık. Ve oluşturulacak yaşam alanlarında her türlü teknik ve sosyal donatımların, teknik alt yapıların, sosyal alt yapıların, halkın isteklerinin  yer alması düşüncesi ile projeler amaçladık.”

Konuşmaların ardından kolokyuma geçildi. Jüri üyeleri sahnedeki yerini alarak yarışmaya katılanların sorularını yanıtladı. 
 
JÜRİDE SEÇKİN İSİMLER VAR
Jüri Danışman Üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı B. Fügen Selvitopu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı A. Suphi Şahin, Gaziemir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mitat Kale, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Tevfik Tozkoparan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, İnşaat Yüksek Mühendisi Muzaffer Tunçağ, Yüksek Mühendis Mimar Ersin Pöğün Jüri Asil Üyeleri: Şehir Plancısı - Prof. Dr. Sezai Göksu (Jüri Başkanı), Y. Mimar -Dr. Deniz Aslan, Mimar - Tamer Başbuğ, Şehir Plancısı - Yrd. Doç. Dr. Tolga Çilingir, Y. Mimar - Dr. Devrim Çimen, Mimar - Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Peyzaj Mimarı - Prof. Dr. Adnan Kaplan
 
YARIŞMA SÜRECİ
Geçtiğimiz Mart ayında duyurusu yapılan yarışmada projeler 26 Mayıs 2015’te teslim edildi. Jüri üyeleri 3-4 Haziran 2015’te değerlendirme yaparak birinci aşama sonuçlarını belirledi. Bu bölümde değerlendirme sonucu seçilen 10 eşdeğer projeye 10 biner TL ödül verildi. İkinci aşamada projeler 18 Ağustos 2015’te teslim alındı, 22 Ağustos’ta ikinci değerlendirme toplantısı yapıldı. Bu aşamada da 5 adet eş değer ödül ve 5 adet mansiyon ödülü verildi.  Eş değer olan eserlerin her birine 60 bin TL, mansiyon alanların her birine de 20 bin TL ödül verildi.
 


Eşdeğer Ödül Alan 5 Proje şöyle:
(Yarışma sıra no küçükten büyüğe doğru sıralanmıştır)
 
04 Sıra Nolu 17459 Rumuzlu Proje
Ekip: Nurhak İnan Karaçay - Peyzaj Mimarı (Ekip Başı)
İlker Ertuğrul - Y.Mimar.
Amber Eroyan - Şehir Plancısı
Danışmanlar: Nurten Doğan Ertuğrul - Y.Çevre Mühendisi
Yardımcılar: Zeynep Oba - Y.Mimar
 
05 Sıra Nolu 46318 Rumuzlu Proje
Ekip: İbrahim Alp - Şehir Plancısı (Ekip Başı)
Jülide Alp - Şehir Plancısı
Oknur Çalışkan - Mimar
Danışmanlar :Mehmet Zeyat Hattapoğlu - Peyzaj Mimarı
 
12 Sıra Nolu 57193 Rumuzlu Proje
Ekip: H. Büşra Al - Y.Mimar (Ekip Temsilcisi)
Berrin Özdemir - Mimar
İlker İğdeli - Y.Mimar
Danışmanlar :Adem Altıntaş -Şehir Plancısı
Sena İkiz - Peyzaj Mimarı
Yardımcılar :Bihter Öztürk - Mimar
Tolgahan Akbulut - Şehir Plancısı
Çağla Özardalı - Mimar
Salih Özkan Dursun - Mimar
Elif Gözlügöl - Mimar
Sine Yeşilkaya - Mimar
Aykut İğdeli - Öğrenci
Ozan Çelik - Öğrenci
Özge Taşar - Öğrenci
 
24 Sıra Nolu 29562 Rumuzlu Proje
Ekip :Süleyman Akkaş - Mimar (Ekip Başı)
Nihal Şenkaya Akkaş - Mimar
Danışmanlar :Gülsev Kapucu - Peyzaj Mimarı
Nevzat Utkan Ilıcalı - Şehir Plancısı
Yardımcılar:Cihat Ömer Akgün - Mimar
Bahar Taşçı - Öğrenci
Özlem Reis - Öğrenci
Yasin Gül - Öğrenci
 
30 Sıra Nolu 58739 Rumuzlu Proje
Ekip :Seçkin Kutucu - Y.Mimar (Ekip Başı)
Ebru Yılmaz - Y.Mimar
Yonca Kutucu - Mimar
Danışmanlar :Uğur Bozkurt - Y.Şehir Plancısı
Elvin Sönmez Güler - Peyzaj Mimarı
İlker Kahraman - Y.Mimar
Yardımcılar :Beyza Nur Beydilli - Mimar
Esra Cevizci - Mimar
Oğuzhan Zeytinoğlu - Mimar
Can Hoş - Öğrenci
Engin Tayfun Bakış - Öğrenci
Erıc Ogwal - Öğrenci
Orhan Asan - Öğrenci

 
Bergama Selinos Çayı'nı ıslah ediyor
 
Keşif yaptılar, takip ettiler, saldırdılar, serbest kaldılar!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİR'Lİ 6 Ekim 2015 Salı 09:28

Arkadaşlar işim gereği ülkemizi sürekli gezen biriyim.İnanın bana diğer birçok ilde Kentsel dönüşüm neredeyse şehrin yarısında bitirildi bile.Gidin G.Antep,Konya,Bursa,Eskişehir vb şehirleri görün,inanın çok üzülüyorum.Bakın İstanbul,Ankara bile demiyorum.!!!İzmir de ise hala proje çalışmaları (!)devam ediyormuş?Yahu Kahramanlardaki Ege mahallesi onay çıkalı 2 yıl oldu hala başlayamadı bile.Buca'da daha proje bile YOK,yıkık binalar,daracık yollar,adeta KÖY gibi.Üstelik öğrenci yuvası bir ilçe ve Metro bile YOK. iZMİR'İN DİĞER YERLERİ DE AYNI.İnsanlara masal anlatacağınıza gidin diğer illerde yapılanları görün,birazcık utanın ve hiç olmazsa taklit etmeye ÇALIŞIN.inanmayan çıksın gezsin ve görsün.At gözlüğü takmayı bırakın değerli Hemşehrilerim.Herşeye rağmen genel seçim olduğu için oyumu CHP'YE VERECEĞİM,Ancak olumlu ve hızlı bir çalışma görmezsem Belediye seçimlerinde CHP benden asla oy ALAMAZ artık,ASLAAA.Sayın Kılıçdaroğlu bu yazımı mutlaka okumalısın,inanın bana İzmir'lilerin çoğunun düşüncesinin bu doğrultuda olduğunu göreceksiniz. Hadi vakit geçirmeden işi bilen,konusunda uzmanlarınızı göreve getiriniz..

Yorumu oyla      12      6  
iki dakika 6 Ekim 2015 Salı 00:14

Projelerin böyle birlikte üretilmesi gerçekten çok güzel umarım diğer projelerde de böyle olur. Bilgi paylaştıkça güzel.

Yorumu oyla      13      5  
MERVE YILKANUR 5 Ekim 2015 Pazartesi 17:33

Konak da basmanede bir çukur var yıllardır pis pis duruyor.Bu haberleri okuyuncu gülmek geliyor içinden orası ne olacak güzelim izmire yazık.Oraya bir proje yapsınlarda ayıptan kurtulalım.

Yorumu oyla      20      7  
ayhan boz 5 Ekim 2015 Pazartesi 16:26

Öncelikle kentsel dönüşüm konusunda hiçbir adım atamayan izmir büyükşehir belediyesi sadece zaman kazanmak adına bu tür projelerle kamuoyunu uyutma yoluna gitmektedir, hangi proje uygulanacak?, nasıl uygulanacak?, hiçbir bilgi yok, kentsel dönüşüm sadece kağıt üzerinde proje yapmak değildir sosyal ve finansal bir organizasyondur. hatırlatmakta fayda var bu projeler yaklaşık 5 yıldır onaylı halde bekliyor.

Yorumu oyla      15      9  
5 Ekim 2015 Pazartesi 16:08

Yaptım oldu mantığının artık yavaş yavaş yok olduğunu görmek sevindirici. Fikir alarak, tartışarak üretmek en verimli üretimdir. Tüm projelerin bu tarz yapılması dileğiyle. Kocaoğlu'nu ayrıca kutluyorum.

Yorumu oyla      15      8  
5 Ekim 2015 Pazartesi 12:42

Projeler güzel. Özellikle birine beğendim. Fuarın tam karşısı bölge için önemli bir proje.

Yorumu oyla      18      6  
Ozzy 5 Ekim 2015 Pazartesi 10:01

ben orada idim ve Ekibin ne kadar profesyonel bir yaklaşım sergilediğine şahidim.Elinde çanta ile dolaşıp özellikle Limontepe ve karabağlar bölgelerinde halkı kandırmaya çalışan sistemden çok çok uzakta ve çağdaş bir proje Aktepe Emrez.Emeği geçenlere Teşekkürler.Bundan sonraki süreç biraz oradaki halkımıza kalmış , umarım uzlaşmalar çabuk gerçekleşir.

Yorumu oyla      24      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama Selinos Çayı'nı ıslah ediyor
Kent merkezi başta olmak üzere ilçe çevresinde yer alan birçok tarihi ...
İzmir'de manevi temizlik harekatı: 385 cami...
Temizlik, tadilat ve çevre düzenlemeleriyle kentteki ibadethanelere sahip ...
Çeşme'de büyük coşku: Sakızlar podyuma çıktı
Çeşme Belediyesi’nin düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, ...
 
Güzelbahçeli öğrencilere kıyafet desteği
Okulların bakım ve onarımını yaz tatilinde yapan Güzelbahçe Belediyesi, ...
Buca, Gençliğin Merkezi Olacak
Gençliğin kalbi Buca’da atacak. Buca Belediyesi gençlerin kültürden spora ...
Bornova’da çöp konteynerleri yeşilleniyor
Temizlik hizmetlerini daha kaliteli ve sorunsuz biçimde verebilmek için ...
 
Karşıyaka'dan Nergiz Parkı’na sihirli dokunuş
Karşıyaka’daki yeşil oranını artırmak ve mevcut alanları geliştirmek adına ...
İtfaiye Haftası’na anlamlı final
İzmir’in “Ateş savaşçıları”, tatbikatlar ve çeşitli etkinlikler ile kutladıkları ...
Yassıcaada sezonu kapattı: 25 bin İzmirli'yi ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, günübirlik tatilin gözde mekanlarından biri ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva