HABERLER>GÜNCEL
30 Kasım 2021 Salı - 09:40

Prof. Sözbilir değerlendirdi: 6,8'lik deprem üretebilir!

Sabah saatlerinde yaşanan 2 deprem hakkında açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Profesörü Hasan Sözbilir, "Bu Samos Adası'nın batısında İkaria diye bir ada var. O adanın faylarında bir tanesi kırıldı. Samos depreminin olduğu yerden 50 kilometre batıda bir yer. Bu da Samos Adası'nın benzeri bir ada. Bu adanın da etrafında bir sürü fay var. Bu faylar 6,8 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeline sahip" dedi.

Prof. Sözbilir değerlendirdi: 6,8 lik deprem üretebilir!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Ege Denizi'nde İzmir'in Urla ilçesi açıklarında saat 07.00'da 5.1 ve 07.09'da 4.3 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem sonrası kent genelinde vatandaşlarda 'daha büyük bir deprem olur mu?' konusunda soru işareti oluşurken, 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem nedeniyle de bir çok yurttaş büyük korku yaşamıştı.

Deprem sonrasında AFAD ve Kandilli Rasathanesi iki farklı veri yayınlarken sosyal medya hesaplarından açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise kent genelinde herhangi bir hasar ihbarı almadıklarını duyurmuştu.

Sarsıntının ardından panik olan vatandaşlar evlerine girmekte tereddüt ederken, deprem uzmanı Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Profesörü Hasan Sözbilir yaşanan depremi Ege'de Sonsöz'e değerlendirdi.

SAMOS DEPREMİNİN TETİKLEDİĞİ BİR DEPREM
30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen Samos depreminin yakınında bulunan bir fay hattında meydana geldiğine dikkat çeken Hasan Sözbilir, "Bu Samos Adası'nın batısında İkaria diye bir ada var. O adanın faylarında bir tanesi kırıldı. Samos depreminin olduğu yerden 50 kilometre batıda bir yer. Bu da Samos Adası'nın benzeri bir ada. Bu adanın da etrafında bir sürü fay var. Bu faylar 6,8 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeline sahip. Doğu Batı uzanımlı bir fay kırıldı, Samos fayına benzer bir karakterde olan bir fay. 30 Ekim Samos depreminden sonra yapılan çalışmalarda adanın batısında ve doğusunda birçok yerde gerilim biriktiğine dair veriler elde etmiştik. Şimdi batısındaki kısım kırılmış oldu. Aslında Samos depreminin tetiklediği bir deprem. Samos depreminin oluşturduğu ses transferi ile oluşan yeni bir deprem" ifadelerini kullandı.

ÇEŞME KIYILARINDA TSUNAMİ OLABİLİR
Mevcut depremin olduğu alanın İzmir kıyılarına uzak olduğuna dikkat çekerken Sözbilir, potansiyeli bulunan 6,8'in uygulanması durumunda tsunami riski olduğunu da beliritken "Şu anda üretilen deprem 5 büyüklüğünde olduğu için bir sıkıntı yaratacak deprem değil. Bizden 60-80 kilometre uzaklıkta bir deprem. Bu fay kendisine ait gerçek anlamdaki depremi üretirse 6,8 ki geçmişte ürettiği için gelecekte de üretebilecek bir potansiyele sahip, deprem olursa fayda doğu batı uzantılı bir fay özelliğine sahip olmasından dolayı Çeşme kıyılarında tsunami de oluşabilir. Halkın yapacağı şeyler değil de devletin ve yerel yönetiminin yapacağı şeyler var. Özellikle İl Afet Risk Azaltma Planları yapıldı bu sene tüm ülke geneli için. Bizim depremden en az zararla çıkmamız için yapılması gereken çalışmalar ortaya kondu. İzmir içinde de yeni bitti bu çalışma. Bunların uygulanması lazım. Bunun başında da kentsel dönüşüm geliyor tabii ki" diye konuştu.

YAPILMASI GEREKENLER BİR AN ÖNCE YAPILMALI
Oluşan her deprem ile birlikte bölgemizde bulunan fay hatlarının dolduğuna dikkat çeken Sözbilir, "Samos depremi ve şu an oluşan deprem İzmir için iyi bir şey değil. Çünkü deprem olduğunda bizim faylarımız gerilim biriktiren faylar olduğu için onları boşaltması gerekiyor. Bizlerin depreme hazırlık için bir şey yapmamız lazım. Deprem olacak eninde sonunda İzmir'de, oluşan depremlerin bizim fay hatlarımızdaki gerilimi arttırdığı görülüyor. Bu nedenle yapılması gerekenlerin bir an önce yapılması gerekiyor" dedi.

 
Çöken barajdan tonlarca kimyasal atık yayıldı
 
AASSM'den yeni yıl için renkli program
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çöken barajdan tonlarca kimyasal atık yayıldı
Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde, 12 gün önce madencilik şirketinin ...
Meteoroloji'den İzmir'e 'turuncu' alarm!
Meteoroloji'den yapılan açıklamaya göre ülkede etkisini gösteren lodos ...
İzmir açıklarında can pazarı!
İzmir'in Çeşme ve Menderes ilçeleri açıklarında, Yunanistan unsurlarınca ...
 
Hayvansever Enes, köpek saldırısında ağır yaralandı
Ankara'nın Pursaklar ilçesinde okuldan eve dönerken başıboş köpeklerin ...
FETÖ'nün jandarma yapılanmasına operasyon
Ankara'da FETÖ'nün jandarma yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyonda ...
HSK, yeni ihtisas mahkemelerini belirledi
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarıyla ...
 
Tramvayda seferler normale döndü
Karşıyaka tramvayı deniz taşması sebebiyle Ataşehir - Yunuslar, Nikah ...
Lodos nedeniyle karaya oturan gemi battı
Maltepe'de kuvvetli lodos nedeniyle akşam saatlerinde iskeleye demirli ...
Madde bağımlısı adam terör estirdi... Çocuklarını ve karısını rehin aldı!
İzmir'in Konak ilçesinde, bir kişiyi yaraladıktan sonra evine giden ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva