HABERLER>GÜNCEL
15 Ağustos 2024 Perşembe - 09:26

Prof. Dr. Yaşar ‘dilimde tüy bitti’ dedi, ekledi: Bodrum’un suyu bitti, sıra İzmir’de!

İzmir’in su kaynağı olarak can damarlarından biri olan Tahtalı Barajı’nda su seviyesi yüzde 21’i gördü. Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Çok hızlı düşüyor. Buharlaşma da şu an çok fazla... İzmir, 2008’de barajın dibini görmüştü, o zaman barajın doluluk oranı yüzde 2’ye düşmüştü. Daha önce İzmir’de 1970’li yılların başında ve 1992’de çok büyük kuraklık yaşandı. 1992 kuraklığında bütün evlerin çatılarına su depoları kurulmuştu. Umarım o günleri yeniden yaşamayız” dedi. Yaşar ayrıca yanlış su tüketiminin de yer altı sularını ve barajları etkilediğini kaydetti.

Prof. Dr. Yaşar ‘dilimde tüy bitti’ dedi, ekledi: Bodrum’un suyu bitti, sıra İzmir’de!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Muğla’nın gözde turizm ilçelerinden biri olan Bodrum, Mumcular Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 12’ye inmesiyle birlikte su krizi yaşıyor.

İzmir’in ana su kaynağı olan Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranı ise güncel veriye göre yüzde 21’e kadar düştü. Tahtalı Barajı’nda su seviyesinin hızla düşmesi, İzmir’i kuraklığın beklediğine dair endişelere yol açtı.

İzmir’de 1972, 1992 ve 2008 yıllarında yaşanan büyük kuraklıktan dolayı su krizi yaşanmıştı.

Egedesonsöz’e konuşan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’in ana su kaynağı olan Tahtalı Barajı’ndaki son durumu ve kenti bekleyen kuraklık sorununu anlattı.

BUHARLAŞMA ÇOK FAZLA
Yaşar, Tahtalı Barajı’nın güncel verisinin çok düşük seviyeye ulaştığını belirterek “Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı güncel veriye göre yüzde 21’e düştü. Çok hızlı düşüyor. Buharlaşma da şu an çok fazla... İzmir, 2008’de barajın dibini görmüştü, o zaman barajın doluluk oranı yüzde 2’ye düşmüştü. Daha önce İzmir’de 1970’li yılların başında ve 1992’de çok büyük kuraklık yaşandı. 1992 kuraklığında bütün evlerin çatılarına su depoları kurulmuştu. Umarım o günleri tekrar yaşamayız” dedi.

‘4 SENE ÖNCE İZMİR’İN 1,5 YILLIK SUYU VARDI’

2020’de dönemin İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’e kuraklık uyarısında bulunduğunu dile getiren Yaşar şunları söyledi:

“Bu sene ciddi bir sorun var ve bu sorunun nedeni biziz. 2020 yılında ben o zamanki Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e mektup yazdım. O zaman Tahtalı Barajı yüzde 75-80 civarında doluydu. Yüzde 75 demek, İzmir’in başka hiçbir kaynaktan su almadan yalnızca Tahtalı Barajı’nı kullanarak en az 1,5 yıllık suyu var demektir. O zaman demiştim, kuraklık geliyor ve önümüzde bizi zor zamanlar bekliyor. Onlar herhalde barajlar dolu olunca pek anlamadılar ne demek istediğimi.

‘BARAJ VARKEN KUYUYU RAHAT BIRAKACAKSIN’
Su politikasında hatalar olduğunu dile getiren Yaşar, “O dönemde çok yanlış şeyler yapıldı. Barajımız dolu olduğu halde yeraltı sularını kullandık. Biz ısrarla yeraltından aldık suyu. İzmir’de şu an günlük olarak kullanılan su miktarı yaz aylarında 750 bin metreküplere çıkar. Kış aylarında 650 bin metreküpe düşer. Yazın insanlar bahçe bağ suladığı için artar. Hatta bugün kullanılan su miktarı 800 bin metreküp. Sürekli olarak bu suyun yüzde 65’ini kuyulardan çektik. Baraj varken barajı kullanacaksınız, kuyuları rahat bırakacaksınız. Örneğin Manisa’nın altını da boşalttık. Biz Manisa’dan günde yaklaşık olarak 250 bin metreküpe yakın su çekiyoruz. Manisa kent de çekiyor. Böyle olunca 2023 yılında Marmara Gölü kurudu. Obruklar başladı. Bunun nedeni yanlış su kullanımı. Yeraltı suyu bir yere gitmez, rezerv olarak bekliyor zaten. Sen gerektiği zaman, barajdaki su bittiği zaman oradan kullanabilirsin. kuyuların olduğu yere güneş enerji santralları kurun ya da rüzgar enerji santralı kurun” dedim. Enerjide müthiş bir kaybımız var. Belediye bütçesinin 4’te 1’i suya ve elektriğe gidiyor. Sürekli su çekmek, pompalamak ve bunu arıtmak büyük bir enerji ve bütçe gerektiriyor. Sanırım Manisa ile beraber en pahalı suyu kullanan iki şehirden biriyiz. Yeraltı suyu çektikleri için çok pahalı kullanıyoruz. Anlatmaktan dilimde tüy bitti.  Hala bu yanlışta ısrar ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘İZMİR, SU FAKİRİNİN DE FAKİRİ’
Artan nüfusun su kriziyle bağlantılı olduğunu aktaran Yaşar, “Türkiye’nin kişi başı yıllık su potansiyeli 1340 metreküp iken İzmir’in 600 metreküp. Yani biz su fakirinin de fakiriyiz. Mesela Balçova Barajı, Tahtalı’nın 1/60’ı. Tahtalı Barajı’na göre daha küçük. Diğer barajlar o kadar sorun değil ama asıl sorunumuz ana barajımız. Bir de şu var: Nüfusumuz çok hızlı artıyor. 2008 kuraklığında nüfusumuz 3 milyon 750 iken şu an 4,5 milyon. Tatlı su kaynağımız yok, aynı su kaynaklarını kullanıyoruz ve gittikçe azalıyor.  Yeraltı suları tarımda da çok kullanılıyor. Çiğli arıtma tesisinden çıkan su, günde 450 bin metreküp gibi geliyor bana, bunu verelim Menemen’e, Gediz ovalarına. Yeraltı sularını çekmeyelim. Gediz ovalarında 2 yıldır kuyu açmak yasak zaten. Suyu kullanmasını bilmiyoruz, sorun buradan çıkıyor. İstediği kadar yağmur yağsın, nüfus artıyor. Dünya nüfusu 45 yılda yüzde 100 artarken bizim nüfusumuz yüzde 207 gibi artıyor. Çok devasa bir oran bu. O su aynı su. Küresel ısınmada olduğumuz için yılda yaklaşık her derece sıcaklık artışında yüzde 2 yağış artışı vardır. Nüfus öyle bir artıyor ki bir anlamı kalmıyor. Bütün işlerden önce yapmamız gereken şey su ve tarım politikasını belirlemek. Bu sene Adana’da güz mevsimi için su verilmeyeceği bakanlık tarafından açıklandı” şeklinde konuştu.

‘SU KANUNU HALA BEKLİYOR’
Yaşar, iki yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte su kanunu çalışması yaptıklarını ancak meclisten geçmediğini ifade ederek, “İki sene önce Tarım Bakanlığı’yla yeni bir su kanunu çalışması yaptık. O zaman Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli vardı. O gitti, diğer bakan geldi. O gitti diğeri geldi. Bu üçüncü bakan ve hala daha su kanunu meclisten geçecek. Hala bekliyor. Yaklaşık 3 ay boyunca her gün bu konuda çalışmıştık” dedi.

 
Sergen Yalçın'ın yeni adresi belli oldu
 
CHP'li Nalbantoğlu'ndan AK Parti'ye: Neyse ki bir 23 yılınız daha olmayacak!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 15 Ağustos 2024 Perşembe 14:00

göl yüzeylerine siyah toplar yerleştirilmesi gerekiyor buharlaşmayı önlemesi için ama kimse yapmıyor. Birde evlere nüfusa göre belli bir kota belirlenip ona göre su verilmeli kotayı aşınca da suyun otomatik kesilmesi lazım, çünkü bir çok insan suyu insafsızca kullanıyor,

Yorumu oyla      5      1  
15 Ağustos 2024 Perşembe 13:51

İzmir de su tutmaz çünkü çok cenabet ve gudubet var. Olan su da böyle kurur gider. İlle de suçlayacaksan kendini suçla. Çünkü kökünüz bereketsiz.

Yorumu oyla      2      7  
Lombak 15 Ağustos 2024 Perşembe 12:14

Dohtur beeey bize bi çare!

Yorumu oyla      0      0  
Bulut 15 Ağustos 2024 Perşembe 11:21

Küresel ısınma ve yanlış tarımsal sulama ve hükümetin doğuyu boşalt batıya göç ettir politikaları nedeniyle büyükşehirlerde nufus oranı hiçbir alt yapı sistemi kaldırmıyor. Kaynak aynı ama nufus artıyor devlet ne yaptı bir sulama barajı yapmış mı? Belediyede barajda bitince yeraltısuyundan yararlanmak için 400 m den su elektrikle çekip yüksek teknoloji ile arıtıp evlere göndermeye çalışıyor. Haliyle kaf dağının ardından gelen su da pahalı olur. Devletin ilk önce anadoludaki tarım ve istihdam politikalarını değişip tersine göçün önünü açması gerekir. 4,5 milyon insan yarım milyon mülteci 1 milyon yazın gelen turist ege denizini bağlasan musluğa yine yetiştiremezsin.

Yorumu oyla      6      1  
gündem bey 15 Ağustos 2024 Perşembe 11:20

suyu biz getirdik dedikleri baraj gördes barajı ve mühendislik hatası sebebi ile su tutmuyor. Birde imzirde barajlar genelde yetersiz. izmir kullandığı suyun büyük çoğunluğunu yer altından çekiyor. su bu sebeple bizde pahalıdır. yer altından çektiğimiz için şimdilik suyun bitmesi gibi bir şey söz konusu değil ama baya bir etkileyecektir.ç kesintiler olur.

Yorumu oyla      4      1  
15 Ağustos 2024 Perşembe 11:16

Bunu herkes görüyor da. Söyleyince "istemezükçü" oluyoruz. Önce ahlak, akıl, fikir, izan...

Yorumu oyla      1      0  
15 Ağustos 2024 Perşembe 11:05

Yağmur duasına çıkarız...

Yorumu oyla      1      0  
15 Ağustos 2024 Perşembe 10:45

Yağmur yağmıyor, ufkun açık olsa ne olur olmasa ne olur! Herkes her şeyi çok biliyor . İşler kötü gitti mi akıl veren de çok oluyor. Su kanunu geçirecek olan da belediye değil. İzmir'in hani su sorunu yoktu, AKP'li yetkililer suyu biz getirdik diyorlardı. O su nerede?

Yorumu oyla      6      0  
15 Ağustos 2024 Perşembe 10:04

bosver dayı bunlarda ufuk sıfır.. bi adım önlerini bile göremezler..

Yorumu oyla      3      6  
Citizen 15 Ağustos 2024 Perşembe 10:03

Haberde de okunulacağı üzere, İzmir su fakirinin de fakiri. Öyleyse, güncel tartışmaların merkezinde olan bir konu olarak, İnciraltı bir an önce imara açılıp betonlaştırılmalı değil mi?

Yorumu oyla      7      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil ağaca çarptı: 2 kişi can verdi!
Çorum'da otomobil, yol kenarındaki ağaca çarptı, sürücü Ali Esmer (38) ...
Ticaret Bakanlığı'ndan kırtasiye denetimleri
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin sağlık ve güvenlikleri ile ekonomik ...
Daha 18 yaşındaydı... Feci kazada can verdi!
Aksaray'da park halindeki kamyona çarpan motosikletin sürücüsü, motokurye ...
 
Karşıdan karşıya geçmek istemişti... Feci son!
İstanbul Fatih'te seyir halindeki hafif ticari araç yolun karşısına geçmeye ...
Dört nala firar: Hükümlü yakalandı!
Erzurum'da, atla kaçmaya çalışan firari hükümlü, İHA destekli operasyonla yakalandı.
4 ilde suç örgütü operasyonu: 15 gözaltı
Adana merkezli 4 ilde jandarma tarafından düzenlenen “KUYU-17” operasyonlarında ...
 
Ender ALDANMAZ yazdı... Gümüldür yolu, ölüm yolu!
Ender ALDANMAZ yazdı... Gümüldür yolu, ölüm yolu!
Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti!
Ankara'nın Mamak ilçesinde boşanma aşamasındaki karısını öldüren kişi intihar etti
Umut yolculuğu İzmir'de son buldu!
İzmir açıklarında 22'si geri itilen 71 düzensiz göçmen kurtarıldı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva