HABERLER>POLİTİKA
5 Temmuz 2022 Salı - 11:47

PM Üyesi Çelik’ten 'ittifak' vurgusu: Ön seçim olacak mı?

Cumhuriyet Halk Partisi’nin gündeminden düşmeyen önseçim tartışmalarına yanıt veren CHP PM Üyesi Devrim Barış Çelik ön seçimin gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği ile ilgili olarak henüz belli olmadığını ifade ederek dönemin siyasi konjonktürüne göre şekilleneceği söyledi. Çelik ayrıca ön seçim yapılmadığı takdirde aday olmayacağını belirten milletvekilleri için de "Takdir kendilerine aittir" şeklinde konuştu.

PM Üyesi Çelik’ten  ittifak  vurgusu: Ön seçim olacak mı?

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclis Üyesi  Devrim Barış Çelik SONSÖZ TV’ye konuk olarak Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Partililer arasında sürekli olarak fikir ayrılıkları yaşanmasına sebep olan ön seçim tartışmalarına ilişkin konuşan Çelik, ön seçim olup olmama ihtimali hakkında açıklamalarda bulundu.

Ön seçimin gerçekleşmemesi konusunda mevcut vekillerin aday olup olmamasının kendi tercihleri olduğuna vurgu yapan Çelik, ön seçimlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği konusunun netliğe kavuşmadığını ifade etti. Çelik, “Önümde bir kitapçık var... Bu kitapçık bizim ikinci yüzyıla çağrı beyannamemiz. Siyasi partilerin kamuoyuna kendi politikalarını aktardıkları ve nasıl bir siyasi parti olduklarını ifade ettikleri metinler vardır. Bir tanesi, parti iç hukukunu düzenleyen tüzük; diğeri program diğeri seçim dönemlerinde seçim bildirgeleri esası teşkil eder. CHP kurultayları ile meşhur bir partidir. O kurultayların birçoğu tartışmalı geçer ama o tartışmalarının arkasında politika belirleme süreçleri vardır. 2020 Temmuz ayının sonunda yaptığımız 37'nci Kurultay'da oy birliği ile geçirdiğimiz ikinci yüzyıla çağrı beyannamemiz var. Artık bu partinin belgenin mütemmim cüzü haline gelmiş, bu beyannamemiz son dönemde yaptığımız bütün politikaların üst metnini oluşturuyor. Vatandaşa seslenip şunları yapacağız dediğimiz ana metinleri oluşturuyor. Siyasi ahlak yasasından kamu ihale kanunlarına getirdiğimiz eleştirilere kadar, Ortadoğu Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın başlangıç adımını attığına, stratejik planlama teşkilatına kadar hepsine harfiyen uyuldu. Hepsini uygulamaya geçiriyoruz. Esnaf masası, doğu masası olarak bu çalışmaları yaparken vatandaşın sorunlarını yerinde tespit ediyoruz. Hem de partimizin çözüm önerilerini iletiyoruz. Bizim çözüm önerilerimizin bir kısmını da iktidar kullanıyor. Yapıcı muhalefetliğimiz gereği, seçim zamanına saklamıyoruz.  Bakın siz böyle yaparsanız vatandaş daha mutlu olur diyoruz. Onlar da kısmi olarak yapıyorlar ama bu bir tercih meselesi son ek bütçede de gördük bu tercih müteahhitlerden, yandaşlardan yana kullanılırken memurdan emekliden yana da kullanılmayabiliyor. 

ÖN SEÇİM YAPAN TEK PARTİYİZ
Biz özellikle ön seçimle ilgili seçim yasasını değiştireceğimizi 12 Eylül darbecilerinin eseri olan seçim barajını indireceğimizi Temmuz 2020’de tespit etmişiz. Yasa değişti baraj indi ama orada eskilerin tabiriyle hile yapmak adına da mevcut iktidar sistemi değiştirildi aslında buna tam anlamıyla hile denmez ama işlerine geldiği gibi yeniden dizayn ettiler... Çünkü daha önceki seçimde öteki işlerine geliyordu. Biz burada genel başkanımız ve kurultay delegelerimizin oluruyla milletin vekilini genel başkan değil millet seçer yazmışız. Sadece ön seçimde değil daha üst aşamaya geçerek milletin tercihinden yana da tavır alacağız. Dolayısıyla CHP’nin kendi tüzüğünde yazılı olan aday belirleme şekli ön seçimdir ama ittifak dönemlerinde… Bir altılı masa var ve ittifakın nasıl kurulacağı da belli değil. Çünkü erken seçim olursa mevcut yasayla zamanında yapılacak şekilde bir seçim olursa da şu anki yüzde 7 barajıyla gideceğiz. Hangi seçim çevresinde listeler CHP’den mi olacak yoksa ayrı ayrı mı girecek bununla ilgili bir çalışma yapılmadı. Altılı masa bu konuda ne karar verirse biz buna saygılıyız dolayısıyla ön seçim yapılıp yapılmayacağı biraz da o dönemki siyasi konjonktüre bağlı.  Kesin bir şey diyemeyiz büyükşehirler dahil olmak üzere ön seçimin düzenli yapıldığı illerimiz var. Sekmeden ön seçim yapılır. Önseçim yapan tek parti biziz, bize bu aklı verenler hayatlarında bir tane milletvekillerini belirlememişler" dedi.

BİZİ ELEŞTİRENLER BU YÖNTEMİ UYGULAMIYOR
CHP'ni ön seçim konusunda eleştiren partilerin daha önce hiç ön seçime gitmediğine değinen Çelik, "Sandık koyuyorlar adı da ön seçim değil temayül yoklamasında sandık genel merkeze gidiyor, bizim yaptığımız önseçimde hâkim denetiminde yapılan siyasi partiler yasasıyla, üyenin gelip oy kullanıp çıkan sonuca göre milletvekili sırasının belirlendiği bir ön seçim yapan partiyiz. Bizi eleştirenler hayatlarında hiç bu yöntemi uygulamamış partiler. 12 Eylül öncesi böyle bir yöntem vardı siyasi partiler böyle şekillenmişti. Sadece CHP’de değil Milli Selamet’te de ön seçim vardı, yasal zorunluluktu. 12 Eylül yasaları bu zorunluluğu kaldırdı genel merkezlere aktardı. Yüzde 5 kontenjan kullanma şartı genel başkanlığa verildi kalanının tamamında da genel merkezlere kaldı” dedi.

KENDİ TAKDİRLERİ
Şu anda görev yapan bazı milletvekillerinin ön seçim olmaması doğrultusunda bir sonraki dönemde aday olmayacağını belirtmesi hakkında da konuşan Çelik, “Bunu söyleyen vekiller hem dostum hem ağabeyim hem siyasi büyüğüm ben onların takdirlerine saygılıyım. Kendi gerekçelerine de saygılıyım ama bunun garantisi yok olur ya da olmaz diyemiyoruz. Seçime nasıl girecekleri konusunda bilgimiz olmadığı için şu an net ifade edemiyoruz, takdir tabii ki kendilerinindir. Bu adaylık meselesi şahsa sıkı sıkıya bağlı bir haktır dolayısıyla aday olup olmama kararını verecek olan o arkadaşlardır. O büyüklerimizdir. Hukuki düzenlemeler dışında da hiçbir engelleme yoktur. Siyasi partiler yasasına göre 6 ay öncesinde takvimin başlayacağına cevaz verir” ifadelerini kullandı.

 
Dr. Hakan TARTAN yazdı... Altılı masa umut!
 
Aydın'ın şampiyonlarından Çerçioğlu'na ziyaret!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alo 5 Temmuz 2022 Salı 18:51

Ey pm üyem bazılarının çiçeği böceği,kabı,kaşığı işe alındı garıbanlarada nasihat önerildi buna ne diyeceksin ey L I Y A K A T neredesin,HA K ,H U K UK ,A D A L E T

Yorumu oyla      12      3  
OSMAN TUNÇ 5 Temmuz 2022 Salı 15:22

kutlu doğum haftası paylaşımı mı? daha neler???

Yorumu oyla      14      3  
barış koç 5 Temmuz 2022 Salı 14:02

geçen yıl kutlu doğum haftası paylaşımı yapan belediye başkanları bile oldu chp'de. al sana liyakat!

Yorumu oyla      16      3  
partili 5 Temmuz 2022 Salı 12:48

lafa gelince "hak hukuk adalet". icraata gelince sen, ben , bizim oğlan, bizim akraba, bizim aşiret, bizim mezhep, bizim delege... sonra da bu kadar olumsuzluğa rağmen neden yüzde 25'i aşamıyoruz diye soru sormalar...

Yorumu oyla      22      3  
Fahrettin ulusoy 5 Temmuz 2022 Salı 12:34

Devrim barış Çelik de hiçbir cesaret yok. O kendisi de ön seçime girsin ne var koltuk çok mu önemli. Koltuklarda otursunlar çene suyu çorba yapsınlar kim meclis üyesi olacak kim belediye başkanı olacak onun hesabını yapsınlar. Sahalara gelen yok

Yorumu oyla      19      3  
Hak Hukuk, Adalet 5 Temmuz 2022 Salı 12:32

Ön seçim istiyoruz, ön seçim ön seçim ön seçim bu kadar ,hak etmeyenlerin bu partide CHP de işi yok

Yorumu oyla      17      4  
Delege 5 Temmuz 2022 Salı 12:19

Ön seçim demokrasinin olmazsa olmazı dır. 12 Eylül darbesi ile bu realite yok edilmiştir. Ön seçim yapılmazsa m.vekili adayı olmayacak olan yürekli aday adaylarını yürekten kutluyorum.

Yorumu oyla      19      3  
Partili 5 Temmuz 2022 Salı 12:05

Sayın parti yetkilisi ön seçim yapılmadığı takdirde artık üyelerin bir çoğu oy kullanmak istemiyor,ATATÜRK'e hakeret yapan bir milletvekili oy vermek olmayacak,Izmirin yapısını dokusunu bilmeyenlere oy neden verilsin her zaman siyasî konjektor uygun değil zamanı değil diyerek uyutmaya son verilmelidir,belediye başkanları genel merkez atamaları ile yapılıyor,üstelik nasıl atandıklarını parti üst disiplin kurulu üyesi açıklama yaptı,lütfen akılcı liyakata ve kıdeme bakılarak ön seçim yapılmadığı takdirde sandık sonuçları inşallah bu partiye gönülden bağlı olanları üzmez çünkü genel merkez yöneticileri koltukları korunsun yeterki...

Yorumu oyla      26      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dr. Hakan TARTAN yazdı... Altılı masa umut!
Dr. Hakan TARTAN yazdı... Altılı masa umut!
'Enflasyonla mücadele çalışmaları devam ediyor'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadele kapsamında ...
6 parti önce protokolü sonra adayı açıklayacak
6 muhalefet partisi geçiş süreci için bir protokol hazırlayacak. Son şeklini ...
 
'Özbekistan'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz'
AK Parti Genel Başkanvekili ve TDT Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, ...
AK Parti ve MHP: Nazan Dönmez istifa etsin!
Ak Parti ve MHP Ödemiş Belediye Meclis Üyeleri CHP'li Nazan Dönmez'in ...
Milli Savunma Bakanlığı'nda kritik toplantı
Türkiye ve Ukrayna askeri heyetleri Milli Savunma Bakanlığı'nda ikili ...
 
CHP'li Öztrak'tan Menderes çıkışı: Verilmeyecek hesabımız yok!
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Menderes Belediyesi'ne düzenlenen operasyon hakkında, ...
Altılı masa 7 Ağustos'ta toplanıyor
Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek altılı masa zirvesi ...
Çavuşoğlu'ndan Ermenistan ile normalleşme açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva