HABERLER>EKONOMİ
27 Haziran 2022 Pazartesi - 08:08

Piyasalarda kritik gün: Dolar ve euro düşüşle açıldı!

Dolar ve Euro, BDDK'nın kredi adımı sonrası haftaya düşüşle başlıyor. Analistlere göre borsa ve kur cephesinde hareketli bir gün yaşanacak.

Piyasalarda kritik gün: Dolar ve euro düşüşle açıldı!

Dolar ve Euro, ticari kredi düzenlemesi sonrası, haftaya sert düşüşle başlıyor. Dolar/TL sabah ilk işlemlerde 16.09 ve Euro/TL 17.02 seviyelerine kadar geriledi. Cuma kapanış sonrası gelen BDDK kararının tepkileri bugün daha net görülecek. 

BDDK tarafından cuma günü yayımlanan kurul kararına göre 15 milyon lira karşılığı, yani yaklaşık 908 bin dolar yabancı para nakit varlığı bulunan şirketler, aktifleri veya yıllık satış gelirlerinin yüzde 10'undan fazla yabancı para nakit varlığı tutuyorlarsa TL cinsi nakdi ticari kredi kullanamayacak.

Cuma akşamı açıklanan kararın ardından dolar/TL Türkiye piyasaları kapanmışken bankalararası piyasada düşük hacimli işlemlerde 17.36 lira seviyelerinden hızla 16.40 lira seviyelerine kadar geriledi.

Kur pazartesi ilk işlemlerde 16.09 ve Euro/TL 17.02 seviyelerine kadar geriledi. Dolar ardından 16.30 ve Euro 17.25 seviyelerine geldi. Günün ilerleyen saatlerinde kurda oynaklığın artması muhtemel. 

Dolarda düşüş kalıcı olur mu?
Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu, Dolar/TL’nin 16.90 seviyesindeki 22 günlük ortalamasının altında kalması durumunda 15.95 seviyelerindeki 50-günlük ortalamaya doğru düşüş görülebileceğini söyledi. Kurun bu seviyelerde kalıcı olamayabileceğine işaret eden Turşucu, tekrar yukarı tepkilerin gelebileceğini kaydetti. Turşucu, "Dolar/TL kuru 16.90 seviyesindeki ortalama altına inerse bir süre 15.95 ile 16.90 arasında yatay dalgalanmalar görebiliriz" dedi.

Kararların etkileri merak ediliyor
Tuncay Turşucu, BDDK kararınının etkilerine ilişkin şu değerlendirmede bulundu: İlk bakışta, ticari kredilerde bir yavaşlamaya neden olabilir. Bu durum Banka hisselerini olumsuz etkileyebilir. Diğer yandan Şirketlerin vadelerini kısaltmasına neden olabilir. Yine bu durum üretimin azalmasına neden olabilir. Ancak genel sanayi için toplamda ne kadar üretime etki eder yorum yapmak zor. Üretim genel olarak belirgin şekilde azalırsa, ekonomide istenen soğuma oluşur ve enflasyon düşebilir. Ancak bunun faturası olarak işsizlik artabilir. Şirketlerin kar beklentileri törpülenebilir ve Borsa da bu ilk başta olumsuz fiyatlanabilir. Borsa’da Şirketler ayrışacaktır. Bu ayrışmalar analizler ile tespit edilecektir. Döviz varlığını satan veya azaltan şirketler, kur risklerini dengelemek için TCMB ile VIOP işlemlerini artırabilir.

Borsada satış baskısı bekleniyor
BDDK kararı belirsizlik yaratırken, BIST30 VIOP kontratı akşam seansında yüzde 3 e yakın değer kaybetti. BIST 100'ün haftaya satış baskılı başlaması bekeniyor. Hafta boyunca dalgalı bir görünüm yaşanabileceğini kaydeden analistler, ancak BDDK kararının kalıcı ve trend değişikliği yaratmasını beklemiyor. 

A1 Capital'in BIST 100 değerlendirmesi şöyle: Önceki hafta tepki hareketlerinin geldiği nokta olan 2469 ile 50 günlük ortalamanın geçtiği yer olan 2460 bandını haftalık bazda ilk önemli destek noktaları olarak takip edeceğiz. Bu bandın üzerinde kalındığı sürece endekste yükseliş trendinin devamını bekliyor olacağız. Yükseliş hareketlerinin ivme kazanabilmesi için ise geçtiğimiz hafta satışların geldiği seviye olan 2588’in üzerinde kapanış gerçekleşmeli.

 
Lucien Arkas gençlik iksirine kavuştu... En mutlu günü!
 
Rusya yüz yıldır ilk kez temerrüde düştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuyumcuların Başkanı uyardı: Düşük ayarlı Ata altınına dikkat edin!
Piyasada düşük ayarlı merdivenaltı basım Ata lirası olduğuna dikkat çeken ...
Türkşeker'den şeker fiyatlarına yüzde 67 zam
Türkşeker, şeker fiyatlarına yüzde 37-67 oranlarında zam yaptı.
Milyonlar gelecek haftayı bekliyor... Gözler zam kararında!
Artan fiyatlar ve enflasyon ortamında zor durumda kalan dar gelirliler ...
 
Bakan Yanık açıkladı: 4 milyon haneye destek
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye Aile Destek Programı'ndan ...
AKINCI B'nin testi başarıyla tamamlandı
Savunma sanayinde birbirinden önemli başarılara imza atan Baykar Teknoloji'den ...
Bakan Nebati: Önce enflasyonu yeneceğiz
Bakan Nebati, "Önce enflasyonu yeneceğiz ama aynı zamanda önceliğimiz ...
 
Dolar / TL’de hareketlilik: 17 liranın altına indi
Türk Lirası’nda yurtiçi piyasalar kapandıktan sonra dikkat çeken değer ...
BDDK'dan finansal istikrarı destekleyici yeni adım
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi sisteminin etkin ...
Bilgin: Enflasyon farkının üzerinde zam yapacağız
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamu çalışanlarına enflasyon ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva