HABERLER>EKONOMİ
9 Kasım 2020 Pazartesi - 15:45

Perakendede toparlanma sinyali!

Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) üyeleri arasında yaptığı anketin sonuçlarını paylaşan BMD Başkanı Sinan Öncel, Ekim ayında AVM mağazalarında geçen yılın cirosunun yüzde 80 ve üzerini yakalayan BMD üyesi firmaların yüzde 58’e ulaştığını bildirdi. Öncel, "Cadde mağazalarında ise oran yüzde 63’e çıktı. Sonuçlar moralimizi biraz olsun yükseltmekle birlikte kritik eşik olarak gördüğümüz yüzde 80 ciroyu yakalayamayan mağazalar için tehlike çanları çalıyor" dedi

Perakendede toparlanma sinyali!

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD),üyeleri arasında yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını paylaştı. BMD’nin Ekim ayı anketinde geçen yıla göre AVM mağazalarında cirosu yüzde 80’in üzerine çıkan üye firmaların oranı yüzde 58’e, cadde mağazalarında ise yüzde 63’e ulaştı. Ankette e-ticaret cirosu geçen yıla göre yüzde 200’ü aşan üyelerin oranı ise yüzde 20 olarak belirlendi.

BMD Başkanı Sinan Öncel, Ekim ayı anketini dernek çatısı altındaki 424 markadan 342’sini bünyesinde barındıran 64’ü hazır giyim, 24’ü ayakkabı olmak üzere toplam 133 üye firmanın katılımı ile gerçekleştirdiklerini bildirdi. Ankete göre Ekim ayı cirolarında Eylül’e göre ciddi bir toparlanma gözlemlediklerini anlatan Öncel, "Eylül’de AVM mağazalarında geçen yılın cirosunun yüzde 80 ve üzerini yakalayan üyelerimizin oranı yüzde 38 iken Ekim’de yüzde 58’e ulaştı. Cadde mağazalarında ise oran yüzde 51’den 63’e çıktı. Önceki ay ile kıyasladığımızda Ekim cirolarında kayda değer bir yükselme var. Ciro için ‘kritik eşik’ olarak gördüğümüz yüzde 80’in üzerine çıkan üyelerimizin sayısındaki artış bizim için olumlu bir gelişme" dedi.

"GERÇEKTE YÜZDE 35 KAYIP VAR"
E-ticarette de salgınla birlikte başlayan yükseliş trendinin devam ettiğine işaret eden Öncel, "Üye firmalarımızın yüzde 56’sının e-ticaret cirosunda geçen yıla göre yüzde 100 ve üzerinde, yüzde 20’sinin ise yüzde 200’ün üzerinde artış dikkat çekiyor. Sonuçlar moralimizi yükseltmekle birlikte üyelerimizin yüzde 38’inin AVM mağazalarında, yüzde 29’unun ise cadde mağazalarında hâlâ yüzde 80 ciroyu yakalayamadıkları görülüyor. Bir başka ifade ile organize perakendenin yaklaşık yüzde 40’ında sıkıntı devam ediyor. Oysa enflasyon ve maliyet artışlarını dikkate aldığımızda mağaza cirolarında geçen yıla göre en az yüzde 15 artış olması gerekirdi. Bu hesapla yüzde 80 ciroya ulaşan bir mağazanın gerçekte yüzde 35’lik bir kaybı olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Perakende sektörünün çok düşük kâr marjları ile çalıştığını kaydeden Öncel, cirolarda kategorilere ve mağazanın bulunduğu bölgeye göre de önemli farklar olduğunun altını çizdi.

Öncel, "Zorunlu giderleri bile karşılayamayan bir mağazanın uzun süre açık kalabilme şansı bulunmuyor. İstihdamı da tehdit eden sıkıntının aşılabilmesi için tüm paydaşların ‘adil ticaret’ ilkesi çerçevesinde sorumluluk üstlenmesini bekliyoruz" diye konuştu. (Habertürk)

 
Bakan Kurum açıkladı: 384 bina acil yıkılacak
 
Erdoğan: AB stratejik körlükten kurtulmalı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık uyardı: 'Efsane Cuma' indirimlerine dikkat!
Bu ay sanal indirim günleri birbirini kovalayacak. Ticaret Bakanlığı, ...
Yeni MB Başkanı'ndan ilk açıklama
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'dan ilk açıklama geldi. Başkan Ağbal ...
Sert düşüş! Euro ve dolarda son durum
Dolar/TL, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın açıklamaları sonrası sert ...
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Sözümüz söz, İzmir'e bir okul yapacağız
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ...
Türkiye bu olayı konuşuyor: Insta-istifa!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, resmi Instagram hesabından istifa ettiğini duyurdu.
Varank: Türkiye pozitif yönde ayrıştı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Kocaeli'nde temel atma ve açılış törenine ...
 
Savunma sanayisinin ilk sanal fuarı
Türk savunma sanayisi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla ...
Yorgancılar: Bu destek bize güç ve moral verdi
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar TOBB tarafından İzmir’e kazandırılacak ...
TCMB'de devir teslim töreni yapıldı
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevini Yardımcısı İbrahim ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva