HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Kasım 2016 Pazartesi - 20:03

Pazaryerindeki tahsis ücreti tartışması Büyükşehir Meclisi’ne taşındı!

Balçova’daki tahsis ücreti krizi Mecliste de gündeme geldi. AK Parti, 2 bin 500 liralık ücretin bin liraya inmesini önerdi. Çalkaya, “Diğer pazarlardan ecrimisil alırken, Üçkuyular’dan bir kuruş para almadık. Ciddi bir para harcadık. İşi siyasileştirmenin kimseye faydası yok” dedi.

Pazaryerindeki tahsis ücreti tartışması Büyükşehir Meclisi’ne taşındı!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısının dördüncü oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.

- BALÇOVA’DAKİ PAZARYERİ KRİZİNDE SÖZ BAŞKAN’DA: RAKAMLARLA KONUŞTU!

Toplantıda, İstinye Park Projesi nedeniyle viyadüklerin altına taşınan Üçkuyular Pazaryeri’nin yeni yerinde Balçova Belediyesi tarafından esnaftan bir kereye mahsus olarak istenen 2 bin 500 liralık tahsis ücreti nedeniyle yaşanan kriz gündeme geldi.

DOĞAN’DAN ELEŞTİRİ
AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan belediyenin istediği ücretin bin liraya düşürülmesi önerisi getirdi. Doğan,  “Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden yıllık 77 bin lira karşılığında viyadükler altındaki bu alanı kiralayan Balçova Belediyesi, ödediği bu paranın faturasını ne yazık ki burada tezgah açan esnafımıza kesti. Yaklaşık 800 esnaftan ilk tahsis ücreti adı altında 2 bin 500 lira talep edildi. Esnaf zaten belediyeye işgaliye bedeli ödemektedir. Buraya 77 bin lira ödeyen ilçe belediyesinin esnaftan istediği tutar toplamda 2 milyon lirayı bulmaktadır. İstenen bu paranın yasal dayanağı yoktur. Yaşanan bu mağduriyete karşın Üçkuyular'da yıllardır tezgah açan çaresiz esnafımız ikinci darbeyi yerel yönetimden yemiştir. Haksızlığa karşı çıkan ve bu tahsis ücretini ödemeyen esnafa dün tezgah açtırılmadı ve pazar alanına sokulmadı. Pazarcılara ‘Ya bu parayı ödersin, ya da içeri giremezsin’ denildi. Bu tutum esnafın ve vatandaşın çıkarlarını koruması gereken bir belediyeye yakışmamıştır. İzlenen tutum kamu yararına, vicdana, mevzuata, hukuka aykırıdır. Pazarcı esnafımız buraya ilk defa gelmiyor. Eski pazarcılar isteyerek bu durumla karşılaşmadı. Derhal bu tutumdan vazgeçilmelidir. Ne Büyükşehir Belediyesi'nin, ne de Balçova Belediyesi'nin bu alanda bu paraları toplama yetkisi yoktur, bu durum yasalara aykırıdır” dedi. 

15 TANE PAZARCI ÖDEMEDİ
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise, Doğan’ın eleştirilerine cevap verdi. Çalkaya, “ Son 2,5 yılda Üçkuyular Pazaryeri’de tek bir kuruş almadan temizliğini biz üstlendik. Daha önceden ilçenin başka alanlarında pazaryeri yaptık. Diğer pazarlardan ecrimisil alırken, Üçkuyular’dan bir kuruş para almadık. Orada ciddi bir para harcadık. İşi siyasileştirmenin kimseye bir faydası yok. Eğer rakamları konuşursak hoş olmaz. 800 pazarcı var. 15 tane pazarcı bu parayı ödemedi. Kalanların hepsi ödedi. Eğer adil olacaksanız o 15 kişiyle kalan 780 kişi arasında denge kuracaksınız. Ödeyenle ödemeyeni bir tutmayacaksınız. Belediyeler ayakta kalmak zorunda. Bu parayı alıp başka bir iş yapmıyoruz. Aynı pazaryerinde 30-40 milyara tezgah devir işlemleri var. Bir başka ilçemizde 4-5 ay hizmet veren bir pazarda 5 milyara tezgah satılıyor. 80 bin nüfuslu ilçede 4 ayrı semt pazarı kuruluyor” diye konuştu.

BU PARA DAHA ÖNCEDEN ALINDI!
AK Partili Meclis Üyesi Ali Kökoğuz da söz alarak belediyenin yasaya aykırı işlem yaptığını vurguladı ve “Bu paranın yasaya aykırı alınmasıyla ilgili kaygılarımız var. Belediyelerin elbette gelire ihtiyacı var. Ama belediye gelirleri kanununda bu yoktur. Bu alınan paralar keyfidir. Sıfırdan açılan bir pazar söz konusu değil. Pazar yeri arsasının yer değiştirmesi söz konusu. Daha önceden esnaftan bu para alınmıştır” açıklamasını yaptı.

ÇALKAYA’NIN TOPLADIĞI PARA ZATEN HARCANDI!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Orası pazaryeri arsası değildir. Kullanılagelmiş, yıllardır buraya kimse buraya bir kuruş para ödememiş. Bu iş böyle gelmiş, gitmiş. İş sıkıştığında sağ olsun Sayın Başbakan’ımız talimat verdi, viyadüklerin altı belediyeye kiralandı. İlçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi oranın düzenlemesini yaptı. Burası ilk defa kurulan bir pazardır. Belediye başkanı olduğum günden beri ana metropolde haftada iki gün dışında pazar açılmasına karşıyım. Tüm semtlerimizde hemen her gün pazar kurulmaktadır. Pazarcı esnafı farklı ilçelerde haftada toplam 6 gün tezgah açmaktadır. Marketlerin sabit esnafa zararı mutlaka vardır. Ama pazarcı esnafının diğer yerleşik esnafa daha fazla zararı vardır. Bugün bir pazarcının en az 6 tane tezgahı var her gün pazara çıkıyor. İlçe belediye başkanlarına semt pazarları kurulması için Çarşamba ve Pazar günlerini belirlenmesini istediğimi dile getirdim. Hem esnaf sayısı üçte bire düşecek, hem de Pazar yerlerimiz ihtiyaca yetecektir. Her gün gecelere kadar pazar temizliği de yapılmayacaktır. İlçelerde iki günden fazla pazar kurulmasına karşıyım. Bir tüketici haftada 4 gün pazara gider mi? Hangi çağda yaşıyoruz? 11 metropol ilçede Çarşamba ve Pazar olarak sabit gün belirlersek bu sıkıntılar ortadan kalkar. Diğer esnafı kim koruyacak? Vergi veriyor, elektrik ve su faturası ödüyor, personel çalıştırıyor, sigorta ödüyor. Hadi buyurun adil olalım, kamu yararı gözetelim... Biz eyyamcılık yapmayacağız. Adil davranıp, sağlıklı çözüm üreteceğiz. Çalkaya’nın topladığı para orada zaten harcandı. Pazaryeri arazisinin satış ayrı bir konudur, bu konuya girmemiz de doğru değildir” ifadelerini kullandı.

 
Evlilik programından cinayete!
 
İngiliz vekilden Avrupa'ya 'FETÖ' uyarısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir büyük ilçesinde 8 mahalle susuz kalacak!
Konak’ta Konak ilçesi Kılıç Reis Mahallesi, 249 Sokak ile 320/1 sokak ...
Balçova’daki pazaryeri krizinde söz Başkan’da: Rakamlarla konuştu!
Çalkaya süreci anlatıp rakamlarla konuşurken, tahsis ücretinin Balçova ...
Büyük şölen: Karşıyaka Yörükleri ağırladı
20 farklı ilden onlarca Yörük Derneği ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı. ...
 
‘Turuncu’ karnaval: ‘Sakin Şehir’ kral ve kraliçesini seçti
Mandalina cenneti Seferihisar’da düzenlenen 17.Mandalina Şenliği, yaklaşık ...
Konak’ta küçük dokunuşlar büyük değişimler
Konak Belediyesi, biryandan kent içinde azalan yeşil alanlara yeni eklemeler ...
Bornova'nın 'ana arter'i yeniden doğuyor!
Atatürk Mahallesi’nin ana arterlerinden biri olan Barbaros Caddesi yepyeni ...
 
Buca’da kaliteli üzüm eğitimleri mesaisi!
Buca Belediyesi, bir zamanlar Türkiye’nin en iyi Sultani üzümlerinin yetiştiği ...
Başkan Kocaoğlu’ndan Bergama’da köy mesaisi
Bergama Belediye Başkanı Gönenç ve Büyükşehir bürokratları ile birlikte ...
Kocaoğlu İZBAN krizini anlattı: 8 günde 9 doğurdum!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu grev ve sonrasında yaşananların ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva