HABERLER>GÜNCEL
21 Nisan 2022 Perşembe - 08:20

Pazarcılar isyan bayraklarını astı: Fiyatlar düşer diye beklemeyin!

Patlıcanın, kabağın 12 liraya, salatalığın 7 liraya düştüğünü, domatesin 20-30 lira olduğunu anlatan İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Bu yaz fiyatlar düşecek diye kimse ümitlenmesin. Çünkü, işçi ve nakliye giderleri o kadar yüksek ki, bir kamyon domatesi tarladan bedava alsak bile yazın ortasında 5 liradan aşağıya inmez” diye konuştu

Pazarcılar isyan bayraklarını astı: Fiyatlar düşer diye beklemeyin!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Pazarda birkaç ürünün fiyatı düşerken, büyük bir bölümü ateş pahası olma özelliğini koruyor. Özellikle nakliye ve işçilik giderlerinin çok yüksek olması, pazarcıyı tezgah açmama noktasına dahi getirirken, İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, Pazar tezgahlarını Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Mazotun litresinin kasım ayında 8,5 lirayken, 6 ay sonrasında 23 lira olduğunu hatırlatan Başkan Erişen, “Bayrama kadar herhangi bir fiyat düşüklüğü olacağı öngörülmüyor. Hiç kimse fiyatlar düşecek diye umutlanmasın. Bu yaz sıcaklık 45 derece de olsa fiyatlar düşmez. Mesela domates, yerinde çok pahalı. Domatesi ihraç ediyorlar. İç piyasaya çok az ürün veriliyor. Haliyle pahalı oluyor. Pazarcılar bile yerinden istedikleri kadar domates alamıyor. Hal böyleyken domatesin düşeceğini kim söyleyebilir?” dedi.

Patatesin dört kilosunun 50 lira olmasına pazarcı esnafının dahi inanamadığını anlatan Başkan Erişen, patlıcan ve kabağın 2 liralık düşüşle 12 liraya gerilediğini, salatalığın kilosunun 7 liraya düştüğünü açıkladı. Ancak pek çok ürünün fiyatının düşmek bir yana yükseldiğini dile getiren Başkan Erişen, şu değerlendirmelerde bulundu:

ÇİLEK YERİNDE 15 LİRA, TEZGAHA GELİNCEYE KADAR 30 LİRA OLUYOR
“Çilek, Antalya’dan geliyor. Yerinde 15 liradan alıyoruz. İzmir’e geldiğinde pazarda 30 lira. Çünkü nakliye gideri, mazotun 23 lira olmasından dolayı çok arttı. Bunu ürüne yansıttığınızda 30 lira ancak kurtarıyor. Antalya’nın çileği güzel ama fiyatı da güzel! Nakliye giderlerinin ağırlığı altında eziliyoruz. Diyelim ki Salihli’den, Menemen’den bir tarladan bir kamyon domates aldık, bedava. Bedava aldığımız domatesin bile kilosu, sıcaklık 45 dereceye dahi çıksa 5 liradan aşağıya düşmez. Çünkü bir işçinin yevmiyesi 200 lira. Akaryakıt maliyeti ortada. Artık mazota gelen zamları bile hissetmez olduk. Bu nedenle diyorum ki, önümüzdeki yaz aylarında hiçbir ürün, hava ısındı, doğal ortamda yetiştirildi diye düşmeyecek gibi görünüyor.”

PAZARCI ESNAFI, TEZGAH AÇAMAZ HALE GELDİ
Pazaryerlerinde tezgah sayılarının azaldığına dikkat çeken İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pazarcı esnafımız mazot giderini karşılamakta o kadar çok zorlanıyor ki, ilçe pazarlarına gitmez oldu. Ödemiş’e, Tire’ye, Foça’ya, Seferihisar’a, Çeşme’ye kimse tezgah açmak istemiyor, çünkü uzak ve mazot gideri yüksek. Metropol ilçelerdeki pazarlarda da tezgah sayısı kısmen de olsa azaldı. Arkadaşlar tezgaha ne koydularsa, onu satıyorlar. Arkalarında mal yok, çünkü alamıyorlar; alsalar satamıyorlar fiyatı yüksek olduğu için. Düşünebiliyor musunuz, patatesin kilosu 12 lira. Çarliston biber, sivri biber, yerinde 18 lira, 22 lira. Tezgaha düştüğünde 30, 35 lira. Biberin etiketinde böyle bir rakam olacağını söyleseler, dünyada inanmazdım. Bir tane marul 15 lira olursa, bu işin altından nasıl kalkılır? Bu yaz da vatandaş, akşam pazarında pazarcının döktüğü ürünleri toplamaya devam eder, pahalılık böyle giderse. Eskiden insanlar, akşam pazaryerine gelirdi, hayvanlarına meyve sebze artıklarını yedirmek için. Şimdi kendileri onları tüketmek zorunda kaldı. Kiloyla alma dönemi çoktan bitti, taneyle alıyorlar. Hatta bazı müşteriler, taneyle bile alamıyor. Bütün bu yaşananlar, pazarcı esnafını, bizleri kahrediyor.”

 
Mehmet KARABEL yazdı... Mutluluğun resmini yapanlara helal olsun!
 
Kiracıların yeni çilesi: Ara zam baskısı
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 21 Nisan 2022 Perşembe 12:26

Gıdayı insanların ayağına değil ,insanları gıdağın ayağına götürmeden sorun çözülmez.

Yorumu oyla      2      4  
21 Nisan 2022 Perşembe 11:21

istanbuldaki yakın tarım arazilerin hepsini konuta açtılar. o kadar insan yiyecek bulamıyor. taaaa egeden akdenizden geliyor. yanlış politikalarla ülke perişan hale getirildi. bu saatten sonra bu yanlış düzeltilmesi için yapılan binaların yıkılıp toprağı tarıma açılamayacağına göre. geçmiş olsun.

Yorumu oyla      5      3  
T.C. Vatandaşı 21 Nisan 2022 Perşembe 10:03

Ne acı bir ifade var bu açıklamada: " Eskiden insanlar akşam pazarına gelirdi, hayvanlarına meyve ve sebze artıklarını yedirmek için. Şimdi kendileri onları tüketmek zorunda kaldı." Bizleri bu noktaya getirenleri, bu halk görmediği sürece bu ve benzer onur kırıcı ve gayri insani ifadeleri daha çok okuruz be dostlar. NOKTA

Yorumu oyla      7      3  
Bülent Işık 21 Nisan 2022 Perşembe 09:51

Fiyatlar düşmese de olur kur korumalı mevduat hesaplarının faizini karşılayalım bize müstehak.

Yorumu oyla      7      3  
Öğrenci 21 Nisan 2022 Perşembe 09:07

Demek ki neymiş tarımı desteklemek gerekirmiş. Eğer sebze meyve şehre yakın yerde üretilirse şehre ucuza gelir. Ne kadar uzak o kadar pahallı.

Yorumu oyla      7      3  
İZMİR YERLİSİ 21 Nisan 2022 Perşembe 08:48

uzaya gidiyoruz yerli araba üretiyoruz gaz bulduk hayaller paris sokakta pazardaki gerçekler somali

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Çavuşoğlu özel sporcuları kabul etti
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Down Sendromlular Futsal Milli Takım oyuncularını kabul etti.
1 günde 9 motosiklet çalmışlardı... Hırsızları yakayı ele verdi!
Çeşme’de 9 motosiklet çaldığı iddia edilen şüphelilerden 3'ü yakalandı.
Bakan Soylu'dan Fethi Sekin'in ailesine ziyaret
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Fethi Sekin'in ailesine ziyaret gerçekleştirdi.
 
Özer: Öğretmenlik kanunu yönetmeliği son aşamada
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, iftar programında öğretmenlerle bir araya geldi.
Bozdağ: Cezaevlerinde işkence yoktur
Bakan Bozdağ, terör örgütlerinin ağzıyla cezaevlerinde hukuksuz müdahale ...
Bakan Karaismailoğlu işçilerle iftar yaptı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kırıkkale'de Ankara- ...
 
Emine Erdoğan, kadın girişimcileri iftarda ağırladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadın girişimcileri, ...
Erdoğan'dan sporda tesisleşme vurgusu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizler çalışıp evlatlarımızın önünde ...
İzmir'de dev iftar buluşması: Bakan Kurum'dan müjde!
İzmir Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İçişleri ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva