HABERLER>EKONOMİ
28 Kasım 2022 Pazartesi - 13:04

Patates uçuşa geçti… Kilosu değil tanesi 3,5 TL!

Üreticinin 6 liradan dahi satamadığı patates, bir haftada 5 lira birden değer kazanarak pazarda 10-12,5 lira arasında satılır oldu. Bir kilo soğan da 12,5 liralık etiket taşıyor. Vatandaş artık meyveden sonra patates ve soğanı da taneyle almaya başladı. Patatesin tanesi 3,5; soğanın tanesi ise 4,40 liraya geliyor!

Patates uçuşa geçti… Kilosu değil tanesi 3,5 TL!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Pazar tezgahlarında sebze ve meyve fiyatlarındaki etiketler her hafta değişirken, bu haftanın yükseleni patates ve soğandı. Önceki hafta kilosu 7,5 liradan satılan patates ve soğan, geçen hafta 10-12,5 lira aralığında satıldı. Patatesin tanesi 3,5, soğanın tanesi ise 4 lira 40 kuruş olunca, vatandaşlar da bu iki ürünü mecburen taneyle almaya başladı. Vatandaş, kuru soğana muhtaç hale gelirken, patatesi de almakta zorlanır hale geldi.

PORTAKALIN TANESİ 4 LİRAYA GELİYOR
Tüketici, kilosunda üç tane portakalı poşete koyup 12 lira öderken, 350 gram gelen bir tane patatesin fiyatı da en düşük bedelden 3,5 liraya geliyor. 12,5 liradan satılan soğanın 350 gramlık bir tanesi de 4 lira 38 kuruşa mal oluyor. Ödemişli patates üreticileri, geçen yıl 200 liraya aldıkları gübre için bu yıl 1000 lira ödemek zorunda kaldıklarını belirtirken, ilaç, mazot ve işçilik giderlerinin de çok artmasından şikayet ediyor.

Bir kilo patatesin maliyetinin 6 lira civarında olduğunu ve tüccara tarladan 6 liraya mal verdiklerini anlatan üreticiler, şu sözlerle isyanlarını dile getirdi:

PATATES ÜRETİCİ, MALİYETİNE SATIŞ YAPIYOR
“Şu anda üretici para kazanmıyor. Kilosunu 6 liraya mal ettiğimiz patatesi 6 liraya satıyoruz. Halden çıkış fiyatı 7,5 lira. Pazarcılar, kilo başına 5 lira kazanmaya çalışıyor. Bu insafsızlıktır; bu üreticinin emeğini gasp etmektir. Devlet, patates ihracatını kısıtladı. Oysa ihracat açık olsa, üreticinin elindeki ürün 6 liradan değil, 10 liradan satılacak. Aldığımız gübrenin, ilacın, mazotun fiyatı uluslar arası fiyatlardan ancak ürettiğimiz mal, uluslar arası seviyeden değil. Mesela komşumuz İran’da patatesin üreticiden çıkış fiyatı, 12 lira. Almanya ve Hollanda’da ise 18 lira. Patatesin ihracatını neden engelliyorsun? Gübre fiyatı, ilaç fiyatı, geçen yıla göre yüzde 300, yüzde 400 arttı. Bire beş artan girdilerimiz var. Biraz da üreticiyi düşünen kimse yok.”

ERİŞEN: DEPOLAR MAL DOLU AMA PİYASAYA KISITLI SÜRÜLÜYOR
İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen de patates ve soğandaki ani fiyat artışından rahatsız olduklarını söyledi. Antalya ile İzmir fiyatlarının birbirine çok yakın olduğuna vurgu yapan Başkan Erişen, patates ve soğanın depolara girdiğini, tüccarın fiyatı yüksek tutmak için piyasaya az miktarda ürün sürdüğünü iddia etti. Başkan Erişen, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Müstahsilin elinde mal olmaz. O ürünü ancak tüccar depolama şansına sahip. Eğer bu yükseliş devam ederse, ihracatı kısıtlayan hükümetin patates ithalatına izin vererek fiyatı düşürme yoluna gitmesi muhtemeldir. Umarım eldeki mal, piyasaya yeterince sürülür de fiyatlar geriler. Pazarcı esnafımız da o rakamları müşteriye söylerken utanıyor, sıkılıyor. Biz de hoşnut değiliz bu pahalılıktan. Pahalı oluşunda bir başka sebep de ekimin azalmasından kaynaklı. Patates ekimi, eskisi gibi çok değil. Bu yıl rekoltenin düşük olduğu söyleniyor. İlaç, gübre, mazot fiyatları çok arttığı için üretici, girdi maliyetlerini kaldıramıyor, dolayısıyla üretimden vazgeçiyor. Ürün az olunca fiyat da yükseliyor.”

GERÇEK ÇİFTÇİNİN DESTEKLENMESİ LAZIM
İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Patates ve soğan fiyatlarının düşmesi mümkün mü?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Fiyat çok zor düşer. Tüccar, yüksek fiyatı tutmak için kısıtlı miktarda ürün vermeye devam edecek. Haliyle fiyat yükselecek. Vatandaşta para yok. Eğer patates ve soğanın fiyatının artışı devam ederse, vatandaş daha çok mağdur olur. Artmasını istemiyoruz ama görünen o ki, bu zihniyet değişmedikçe fiyat da artacak gibi. Devlet, patates, soğan gibi ürünleri yetiştiren gerçek çiftçilere destekleme primi verse, teşvik etse ve maliyet yükünü hafifletse, inanın bunlar yaşanmazdı.  Kaygılıyım gelecekten. Kış geldi. Sera ürünlerini tüketmeye başlayacağız. Seralarda yetişecek ürünlerin de ihtiyaca yetmeyeceği ortada.”

 
CHP'li Serter'den sağduyu çağrısı!
 
Kimya fabrikasında korkutan yangın!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T.C. Vatandaşı 28 Kasım 2022 Pazartesi 13:20

Bir patatesin değerinin bu olduğunu sokaktakilere anlatamayan bir muhalefeti ve bunu doğal karşılayarak mevcut durmadan memnun olan bizleri ( önce kendimi...) anlayabilmiş değilim. NOKTA

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'1 TL' iddialarına yanıt: Yalan ve gerçek dışı!
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, son günlerde kamuoyunda ifade ...
Sağanak ve fırtına balık fiyatlarını yükseltti
Zonguldak'ta sağanak ve fırtına nedeniyle balıkçıların denize fazla açılamaması, ...
'Vergi kaçakçılığıyla mücadele edeceğiz'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vergi kaçakçılığıyla ilgili "Bakanlığımız ...
 
Bakanlık duyurdu: Destek ödemeleri hesaplara yatıyor!
Tarım ve Orman Bakanlığı, 83 milyon 943 bin liralık tarımsal destekleme ...
Zorunlu Deprem Sigortası'nda yeni dönem!
Zorunlu Deprem Sigortası tarifesinde değişikliğe gidildi. Konutlar için ...
Depremzedeler için kura günü… Birlikten İzmir doğdu!
İzmir iş dünyası tarafından gerçekleştirilen ‘Birlikten İzmir Doğar’ kampanyası ...
 
Asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?
Asgari ücret zammının ne olacağı merak ediliyor. Zamla ilgili çeşitli ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu faiz kararını ...
Denizli'den 123 ülkeye mermer ve doğal taş ihracatı!
Bölgede çıkarılan doğal taşı daha önce blok olarak dış pazara sunan Denizlili ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva