HABERLER>SAĞLIK
2 Aralık 2021 Perşembe - 08:54

Pandeminin peşine ekonomik kriz… Sağlıkçılar tükendi!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, sağlıkçıların psikolojik tükenmenin yanında ekonomik olarak da tükendiğini belirterek "Hayat pahalılığı, derinleşen zamlar, sürekli krizin artması ile zaten pandemi de yorulmuş ve bunu yükünün altında bırakılmış sağlık emekçileri ekonomik anlamda da pes etmek durumuna geldi" diye konuştu. Batmaz ayrıca, "O kadar emek verip eve geliyoruz anca eve bir şey alırken bile kılı kırk yarıyoruz. Buradan mı alsam başka markette daha ucuzu var mıdır diye düşünüyorum sürekli" dedi.

Pandeminin peşine ekonomik kriz… Sağlıkçılar tükendi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ  - Tüm Türkiye ve dünyada etkisini sürdüren pandemi salgınında ilk günden itibaren ön cephede salgınla mücadele eden sağlıkçılar, psikolojik tükenme yaşadıklarını vurgularken bu kez de ekonomik açıdan zor dönem geçirdiklerini dile getirdi.

Türkiye'de son dönemlerde yaşanan döviz kurundaki yükseliş sonrası birçok ürüne zam gelirken, vatandaşlar alım güçlerinin düştüğünü belirtmişti. Pandemi ile mücadelede ön safta bulunan sağlıkçılar da alım gücünün düştüğünü dile getiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, psikolojik tükenmişliklerini gidermek için sosyal aktivite yapmaya para bulmak bir kenara, market alışveriş dahi yapamadıklarını ifade etti.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DIŞARI ÇIKAMAZ HALE GELDİ
Sağlıkçıların pandemi sürecinde artan iş yükü nedeniyle psikolojik olarak çöküş noktasına geldiğini söyleyen Batmaz, son dönemlerde ülkede yaşanan döviz kurundaki artış sonrası hayat pahalılığı ile ekonomik olarak da tükenmişlik yaşadıklarını dile getirirken, "Hayat pahalılığı, derinleşen zamlar, sürekli krizin artması ile zaten pandemi de yorulmuş ve bunu yükünün altında bırakılmış sağlık emekçileri ekonomik anlamda da pes etmek durumuna geldi. Biz zaten tükenme aşamasındaydık psikolojik olarak ancak bu emeğin karşılığını almak istiyorduk. Bu yoksullaşmadan da alım gücümüzün düşmesinden o kadar etkilendik ki… Boş günlerimizde dışarı çıkamaz haline geliyoruz. Tükenmişlikten kurtulmak için sosyal etkinliklere gidemez hale geldik. Ekonomik krizin bizler üzerindeki etkisi bizler üzerindeki etkisi giderek arttı. Haziran ayından itibaren yüzde 15'den 30'lara çıkan vergi oranları ile boğuşuyoruz. Aldığımız zam vergi ile hiç ediliyor. Yılda 1 kere minimum zam alıyoruz. Yeni TİS'de de buna çözüm bulunmak istenmedi. Biz bunun mücadelesini vereceğiz" diye konuştu.

DİYANET İŞLERİ'NİN GERİSİNDE KALDIK
Pandemi süreci ile birlikte Sağlık Bakanlığı'nı bütçesinin öneminin ortaya çıktığını ancak 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanlığı bütçe tasarısının birçok bakanlığın gerisinde kaldığını belirten Batmaz, "O kadar emek verip eve geliyoruz anca eve bir şey alırken bile kılı kırk yarıyoruz. Buradan mı alsam başka markette daha ucuzu var mıdır diye düşünüyorum sürekli. Zaten stres altında çalışan bizleri daha da strese sokuyor. Sosyal olarak kendimizi var edebileceğimiz hiçbir alan yok, gidemiyoruz çünkü bütçemiz yok. TBMM'de bütçeler görüşülüyor ancak baktığımızda Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da Milli Savunma Bakanlığı'nın da yani birçok bakanlığın  bütçesinin altında kaldığını görüyoruz. Geldiğimiz noktada Sağlık Bakanlığı bütçenin ne kadar hayati ve önemli olduğunu gördük. Bir kez daha aynı hataya düşülmemeli" dedi.

ALIM GÜCÜMÜZ 2004'ÜN GERİSİNDE
Toplu iş sözleşmesinden beklenilenleri elde edemediklerini ve alım güçlerinin her geçen gün erdiğini belirten Batmaz, "Enflasyon karşısında yok olan bir maaşımız var. Biz 6'nci dönem TİS görüşmesi yaptık ancak bunlar vergi veya enflasyon ile eridi. Bizler 2004'e göre alım gücü noktasında daha geri noktadayız. Biz bunla sendika olarak mücadele edeceğiz. Bizler mesai şartlarımız konusunu da gündeme taşıyacağız. Malum 36 saat mesai sonrası bir hekim arkadaşımızı trafik kazasında kaybettik. Oradaki kaza münferit bir olay değil, bizim sıklıkla yaşadığımız olay. Artan mesai şartları, pandemi yükü ve angarya işlerle birlikte sağlık çalışanlarının sayısının yetersiz olması bizi bu noktaya getiriyor. Sağlıkta 40 bin atama sözü verildi, merakla bekliyoruz. Ancak bunun içinde güvenlik personeli sayısı ile 40 bin olmadığını bir algı operasyonu yapıldığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

 
Bakan Nebati'den ilk açıklama
 
Selçuk'ta AKUT ile işbirliği
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 2 Aralık 2021 Perşembe 11:06

neden doktora zam varda sağlıkçılara yok???

Yorumu oyla      2      3  
5000 2 Aralık 2021 Perşembe 09:21

Sağlıkçılar ne kadar mağdur olduğunu okumaktan biz tükendik.Alım gücü düşen sadece sağlık çalışanları mı.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Umutlandıran açıklama: Omicron salgını bitirebilir
Almanya'nın tanınmış bulaşıcı hastalık uzmanı ve bilim insanı Karl Lauterbach, ...
Bakan Koca: Endişe verici gelişme yok
Sağlık Bakanı Koca Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı ...
Son 24 saatte 196 can kaybı 22 bin 556 yeni vaka
Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 196 can kaybı yaşanırken ...
 
DSÖ açıkladı: Omicron için yeni aşı olmak gerekli mi?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tespit edilen yeni Omicron varyantı ile ilgili ...
Hekimlere 5 bin liraya kadar zam geliyor
Sağlık Bakanı Koca, "Hekimlerimizi mutlu edecek bir düzenleme" yapılacak ...
Omicron'dan neden korkuluyor?
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yeni ...
 
TEİS: İlaç tedarik sıkıntısı eczanelerden kaynaklı değil
Piyasada bulunmayan ilaçlar konusunda açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler ...
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Bu şekilde biteceğini düşünmek hayal!
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, aşı adaletsizliği ...
Bilim Kurulu bugün toplanıyor
Koronavirüs Bilim Kurulu 17:30'da Bakan Koca başkanlığında toplanacak. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva