HABERLER>SAĞLIK
18 Mart 2021 Perşembe - 15:53

Pandemi korkusu diş fırçalamayı artırdı!

Uluslararası bir pazarlama araştırmaları şirketinin verilerine göre; pandeminin ilk 10 haftasında en çok büyüme kaydeden ürünlerden birinin yüzde 274 büyüme oranıyla diş macunu olduğunu belirten Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, "Pandemi ile birlikte diş fırçalama alışkanlığında Türkiye de yıllardır olmayan bir artış yaşandı.

Pandemi korkusu diş fırçalamayı artırdı!

Türk Diş Hekimleri Birliğinin yaptığı araştırmalara göre; diş macunu kullanım oranı yüzde 50 iken, nüfusun yüzde yüzde 10'u diş hekimine gitme taraftarı değil. Yine bu araştırmalarda; yıllık diş macunu kullanım miktarı Türkiye'de 120 gram civarında iken, bu oran İngiltere de 480, İtalya da 270, İspanya da ise 155 gram olduğu ortaya çıkmıştır.

Ayrıca Türkiye de 4 kişiye yılda 1 adet diş fırçası düşerken; Avrupa ve Amerika da 4 kişiye yılda 2.5 diş fırçası düşüyor. Türkiye'de 3 kişiden 1'i günde bir kez bile dişlerini fırçalamıyor. TÜİK verilerine göre ağız ve diş hastalıkları 0-6 yaş grubu çocuklarda ilk beş hastalık arasında; 7-14 yaş grubundaki çocuklarda ise bu sorun ilk sırada.

Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, "Pandemi ile birlikte güvenilir gıda tüketimi arttı ve bu durum ağız diş sağlığına olumlu etkiler sağladı. Ancak rutin diş kontrolü ve tedavilerinin azalması da çürüklerin ilerlemesine ve sonuç olarak kanal tedavisi ve diş kayıp oranlarında artış yaşanmasına sebep oldu" dedi.

Diş hekimi randevularınızı ertelemeyin

Pandemi sebebiyle insanların ağız ve diş sağlığı kontrollerini ve tedavilerini geçici olarak ertelediklerine dikkat çeken Uzman Dr. Set, "Bir diş enfeksiyonunda, savunma sisteminin bu enfeksiyonu oluşturan patojenlere saldırması için gerekli olan beyaz kan bağışıklık hücrelerinin miktarı önemlidir. Bu kaynaklar en iyi viral saldırıyı önlemek ve viral bir saldırının kötü etkilerine maruz kalmamak için uygulanır. Vücutta biriken ağız içi ve genel sağlık problemleri; bu savunma hücreleri kaynaklarını azaltarak herhangi bir virüs bulaşma durumunda hastalığın ağır seyretmesine sebep olabilir. Ayrıca birçok genel sağlık problemi ağız içi bulgusuna sahiptir" dedi.

Set, sözlerini şöyle sürdürdü: Yine acil tedavi gibi görülmeyen ortodontik tedavi, çene problemleri gibi durumları ya da büyüme gelişme dönemi içerisinde uygulanması gereken tedavileri de kapsadığı için zamanında uygulanmadığında sonradan başarısız sonuçlar verebilmektedir. Ayrıca protezlerde meydana gelen problemlerde ve bu dönemde dişsiz kalan hastalarda yiyeceklerin iyi bir şekilde çiğnenememesinden kaynaklı sindirim problemleri oluşabilir. Buna ilaveten tedavisi ertelenen ön bölge diş eksiklikleri de hastanın estetik ve sosyal problemler yaşamasına sebep olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı hastalarımızın ağız içi rutin kontrollerini ve tedavilerini aksatmamasını önermekteyiz.

Pandemi stresi diş sıkma problemini artırdı

Pandeminin getirdiği stres, korku, ekonomik kaygılar ve tedavi edilmeyen çürüklerin, diş sıkma ve diş gıcırdatma olarak da bilinen bruksizmin artmasına sebep olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Set, ''Bruksizm, diş kırıkları, periodontal hastalıklar ve çene problemlerine sebebiyet verebileceğinden tedavisinin en kısa süre içerisinde yapılması gerekmektedir. Bruksizm tedavisi, bruksizme sebep olan diş problemlerinin ortadan kaldırılması, diş sıkmaya sebep olan çene kaslarına botoks uygulamaları ve geceleri sıkmayı önleyecek kişiye özel plaklar ile sağlanmaktadır'' diye konuştu. (Milliyet)

 
Ve özlem bitiyor... Basmane yolcusu kalmasın!
 
YÖKDİL sınav giriş yerleri açıklandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkücü İsmail Hazar koronavirüse yakalandı
Koronavirüs yakalanan İsmail Hazar hastanede tedavi altına alındı. Özel ...
'Aşıdan sonra antikor testi gereksiz bir uygulama'
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon ...
'60-65 yaş arası aşılama başlıyor'
Son 15 günde birçok ilde vaka sayılarının arttığını belirten Sağlık Bakanı ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Yarın sabah rengimiz ne olacak?
Mehmet KARABEL yazdı... Yarın sabah rengimiz ne olacak?
Salgında günün bilançosu: 73 vefat, 18 bin 912 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı 17 Mart 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Koronayı teşhis eden köpek yetiştirildi
Ankara Üniversitesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ...
 
DSÖ: Faydası risklerinden daha fazla
Kanda pıhtılaşmaya ve ölümlere neden olabileceği gerekçesiyle birçok Avrupa ...
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplanıyor
Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün saat 17.00'da Sağlık Bakanı Fahrettin ...
Pandemiye 14 günlük kritik izleme!
Yeni kontrollü normalleşme sürecinde 15 günü geride kaldı. Vaka sayılarında ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kent Üzerine: İzmir için yeni ufuklar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Konserve bamyadan zehirlendi suikast zannetti!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva