HABERLER>GÜNCEL
16 Haziran 2022 Perşembe - 09:43

‘Pablo Escobar koyun, tam olsun!’ Gül Sokak'ta 'Kolombiya' rahatsızlığı!

İzmir’in simge sokaklarından olan Gül Sokak’ın bir kısmına “Kolombiya” ile Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi’nin bir kısmına da “Brezilya” isimlerinin verilmesine sokak sakinleri tepkili… Sokağın Alsancak için bir marka olduğunu vurgulayan mahalleliler hatadan dönülmesini istiyor.

‘Pablo Escobar koyun, tam olsun!’ Gül Sokak ta  Kolombiya  rahatsızlığı!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ- İzmir’de Gül Sokak olarak bilinen 1382 No’lu sokağın bir bölümü ile Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi’nin bir bölümünün isminin yenilenmesi kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hukuk Komisyonu tarafından kararlaştırıldı.

Buna göre 1382 Sokak’ın bir bölümü Kolombiya, caddenin bir bölümü de Brezilya ismi verilecek. Yıllar önce ismi değiştirilse de gönüllerde Gül Sokak olarak kalan simge yer, yeni bir ismi kabullenmeyeceğe benziyor. Vatandaşların bir diğer itirazı da Kolombiya’nın daha çok suç olayları ile anılması… Alsancak’ın en güzel yerinin kriminal olaylar ile anılan bir ülke ile özdeşleştirilecek olmasına içerlemiş vatandaşlar… 

Gül Sokak’tan içeri giriyoruz. Sokağın girişinde bir gevrekçinin “ihtiyacı olana ücretsiz” yazdığını görüyoruz. Sıra sıra dizilen butik dükkanlarda giyim, yeme-içme, pastane, şarküteri kısacası ne ararsanız bulabileceğiniz bir sokak burası…

Sokak esnafının ise birbiri ile oldukça sıcak ilişkileri olduğu görülüyor. 

HANGİ AKLA HİZMET EDİLİYOR
İlk olarak sokağın şekercisi Mario Gaban’a konuk oluyoruz. 1991 yılından beri aynı dükkanda hizmet veriyor Mario Bey. Ve sokağa Kolombiya isminin verilmesine şaşkınlığını ifade ediyor:

“32 yıldır bu mağazadayız. Sokağımıza Kolombiya isminin verilmesine şaşkınız. Burada bugüne kadar ne Kolombiyalı gördüm ne de Brezilyalı. Kim, hangi akla hizmet ederek bu kararı alıyor anlayamıyorum. Gül Sokak bir markadır. Bu marka neden yok edilmek istenir anlamış değilim. Bir kısmımız Kolombiya bir kısmımız Brezilya olacak. Kolombiya kriminal olaylarla anılan bir ülke… Acaba biz Kolombiya’nın hangi semti olacağız bilmiyorum”

BURASI LATİN AMERİKA DEĞİL
Bu esnada dükkanın önünde geçen ve 60 yıldır Gül Sokak’ta oturan Nesim Levi söze giriyor: 

“60 yıldır bu sokakta yaşıyorum. Buranın en eskilerinden birisiyim. Burası Latin Amerika değil. Kolombiya dediğiniz ülke suç olaylarının yaşandığı ülke… Pablo Escobar’ın memleketi… Bizim ne alakamız olur Kolombiya’yla, Brezilya’yla… Belediyeye itiraz edeceğiz”

YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ
Nesim Bey’in ardından butik bir giyim mağazası olan Zaretta Tamanova ile söyleşiyoruz. Zaretta Hanım komşu sokaklarının isimlerinin Meksika ve Arjantin olmasından kaynaklı olarak böyle bir isim verilmek istenmiş olabileceğine dikkat çekiyor:

“Olaydan benim de yeni haberim oldu. Şaşırdım. Biraz özenti… Öteki taraf Meksika Sokağı, diğer taraf Arjantin Sokağı… Bence ondan esinlenilmiş. Bence burasının adı Gül Sokak olarak kalmalı. Bu bence yanlış ve yanlıştan dönülmeli” 

PABLO ESCOBAR KOYUN BARİ
Sokağın veterineri Bülent Yücel ise Gül Sokak’ın tanınırlığı sebebiyle sokakta esnaflık yapmayı tercih edenlerden… Sözü Yücel Bey’e bırakalım:

“Ben dükkanımı yeni açtım. Bu sokakta açmamın nedeni sokağın bilinirliği… ‘Gül Sokak’ta dükkanım var’ dediğimde eliyle koyulmuş gibi dükkanım bulunabiliyor. Bu sokak bilinen, marka bir sokak… Bence saçma yani, Gül Sokak varken neden Kolombiya olsun. Meksika, Arjantin sokaklarından sonra Kolombiya, Brezilya. Dünya haritası yapacaklar sanırım yöneticiler. Bu kadar yabancı hayranlığı olmamalı. Pablo Escobar’ın ismini de verin bir sokağa tam olsun."

BUGÜNE KADAR SOKAKTA KOLOMBİYALI GÖRMEDİM
Sokakta fast food dükkanı bulunan Ümit Ersel ise bugüne kadar sokakta tek bir Kolombiyalı görmediğini söylüyor:

“7 senedir burada esnafım. Gül Sokak’ın bilinirliği sebebiyle burada bir dükkan açtım. Ben de şu an sizden öğrendim değişeceğini… Neden böyle bir karar alınmış anlamış değilim. Bence yanlış ve umarım bu yanlıştan dönülür. Buranın ne alakası var Kolombiya ile Brezilya ile… Bu sokakta ne Kolombiyalı ne Brezilyalı gördüm. Eğer isim değişirse işlerle ilgili karışıklık da çıkabilir. Gül Sokak deyince istediğim malı getirtebiliyorum ama değişirse adres karışıklığı çıkma olasılığı var”

 
43 ilde eş zamanlı 'Dümen Operasyonu' başlatıldı
 
AK Partili Sürekli: İzmir'imizi hak ettiği yere taşıyacağız!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
altan koralttan 16 Haziran 2022 Perşembe 16:16

bunlar ne ki..sırada hdp'li dostları var isim verecekleri...

Yorumu oyla      2      4  
Ozan 16 Haziran 2022 Perşembe 15:54

arkadaş hiç kolombiyalı görmeniş biz defalarca geciyoruz o yoldan eşim kolombiyalı ve izmirde yasayan 100 den fazla kolombiyalı insan var.. ve kolombiya öyle gitmeden yorum yapmayın gidin görün

Yorumu oyla      2      4  
Bülent Işık 16 Haziran 2022 Perşembe 15:47

Kolombiya sokak deyince niçin aklınıza Pablo Escobar geliyorda meşhur kalecileri Rene Huigita gelmiyor?

Yorumu oyla      2      3  
Lan bırak! 16 Haziran 2022 Perşembe 14:19

Tuna, sizinkiler de Atatürk'ün ismini her yerden siliyorlar. Hiç sesin çıktı mı? İstanbul'da, Türkiye'nin en büyük şehrinin havaalanının adı değiştirildi. Burada sokağın ismi üzerinden Atatürk edebiyatı yapanlar sanırım o zaman uyuyorlardı.

Yorumu oyla      5      5  
Metin 16 Haziran 2022 Perşembe 11:58

Esnaf Umit Ersel'in yorum çok güzel, sokakta hiç kolombiyalı görmedim! :) ne alaka arkadaş gerçekten..

Yorumu oyla      10      3  
Xyz 16 Haziran 2022 Perşembe 11:57

Dr.Mustafa Enver Bey, güzel İzmir''imize 1.Dünya Savaşı döneminde gelen ilk Türk doktordur. O dönemde pek çok şeyi bilmeyen halkımıza bir Türk''ün de başarılı olup doktor olabileceğini kanıtlamış, taa Konya''daki bile ünü ulaşan, oradan gelen hastalara bile şifa dağıtan bir doktordur. O zamanki Memleket Hastanesi''nin (şimdiki YKM''nin arkasında bulunan Konak Doğum Hastanesi) modern ekipmanları ulaşmasında en çok emeği olan kişi. O sokağa da ismini veren kişi yine İzmir''imizin simge ismi eski belediye başkanlarımızdan Dr. Behçet Uz. İkisi de bu durumdan dolayı mezarında ters dönmüş durumda. Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi ve bununla ilgilenen herkes acilen bu yanlıştan dönmeli. Sanki Pablo Escobar veya Radamel Falcao o sokakta oturmuş, oradaki insanlara yardım etmiş veya dertlerine derman olmuş da onların adına Kolombiya Sokağı konuluyor. Popüler kültürün kölesi olmayın sayın Soyer..

Yorumu oyla      9      3  
Burak 16 Haziran 2022 Perşembe 11:54

Önce Alsancak'ın delik deşik sokaklarıni bir düzenleyin, bir de fuardaki saçma sapan her gece dinlemek zorunda kaldıgimiz çimenlerdeki berbat müziklere bir son verin..

Yorumu oyla      7      6  
16 Haziran 2022 Perşembe 11:51

Bir, neden zaten marka olmuş bir sokak ismini degistirmek istersiniz? Iki, neden gidip iki guney amerika ulkesini secersiniz? Gercekten ne gereksiz bir hareket ya düsününce..

Yorumu oyla      11      3  
tuna 16 Haziran 2022 Perşembe 10:58

tunç soyere oy verirken düşünmezseniz Atatürk kisvesine bürünüp Atatürkün hayatta olsa asla yapmayacağı şeyleri yaparlar

Yorumu oyla      9      8  
Mustafa Kemal Yardımoğlu 16 Haziran 2022 Perşembe 10:28

Güzel İZMİR'' imizin sayısız değerli isimleri varken bu halkımıza saygısızlıktır.

Yorumu oyla      12      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
43 ilde eş zamanlı 'Dümen Operasyonu' başlatıldı
Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığınca örgütlü şekilde mali suç ...
Bu fotoğraf dünyalara bedel!
Dubai Al Jalila Childrens hastanesinde Nisan ayından bu yana tedavisi ...
CHP Lideri bugün İzmir'e geliyor!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün akşam ...
 
İzmirliler dikkat... Yaz yağmuru ıslatmasın!
İzmir’de yaz yağmurları bugün etkisini tekrar gösterecek. Bölgesel bazlı ...
Sokakta tartıştığı kuzenini tüfekle öldürdü
Niğde'de Battal Kılınç, tartıştığı teyzesinin oğlu M.B. tarafından sokak ...
Mehmet KARABEL yazdı.... Ölmeyen aşk!
Mehmet KARABEL yazdı.... Ölmeyen aşk!
 
İzmir'de polise ateş açıldı! Çatışma çıktı
İzmir’in Karabağlar ilçesinde, polis ekipleri çalıntı olduğu değerledirilen ...
Aracını park etmek isterken markete daldı
Mersin Tarsus'ta sürücüsünün park etmek isterken kontrolünü yitirdiği ...
Yaz boyunca midibüs ve otobüs geçişleri yasaklandı
Turizmin gözde mekânlarından biri olan Bozcaada'da önemli bir karara imza ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva