HABERLER>POLİTİKA
19 Kasım 2021 Cuma - 17:38

Öztrak: O 5 dakikada kimler dolar aldı?

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Merkez Bankası faiz kararını neden 5 dakika geç açıkladı? Dün saat 12.20 ile 16.30 arasında döviz piyasasında yaşananlar hiç de sıradan işler değildir. Bu işlemler mutlaka soruşturulmalıdır" dedi.

Öztrak: O 5 dakikada kimler dolar aldı?

CHP'li Faik Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, birbiriyle çelişen açıklamalar sonucunda Türk Lirası'nın değerinin serbest düşüşe geçtiğini söyledi. Öztrak, "Üreticiler fiyat veremiyor, vadeli satışlar durdu. Her şeye saat başı zam geliyor. Fiyatı dolara endeksli ürünler yavaş yavaş piyasadan çekiliyor. Önümüz kış, hem de kapkara bir kış" dedi. Öztrak, dün mesai başladığında doların 10 lira 80 kuruş, saat 12.20'de 10 lira 84 kuruş olduğunu söyleyerek, "Bir saat içinde freni boşalmış kamyon gibi birdenbire 10 lira 48'e kadar düştü. Bir saatte döviz kurunda 36 kuruşluk düşüş sıradan bir hareket değildir. Merkez Bankası'nın kararının 5 dakika gecikerek açıklanmasından sonra dolar önce 10 lira 73 kuruşa sıçradı ardından 10 lira 92 kuruşu gördü. Tüm bunlar saat 12.20 ile 14.20 arasındaki 2 saat içinde gerçekleşti. Ondan sonraki 2 saate ise dolar tabelası, elektrik sayacından hızlı çalıştı. Dolar 11 lira 22 kuruşa kadar çıktı. Doları 10 lira 84 kuruştan satıp, bir saat sonra 10 lira 48 kuruştan geri alan bir kişi bir milyon dolarlık bir işlemde, bir saatte 34 bin 351 dolar kar etti. Saat 13.34'te elinde 1 milyon 34 bin 351 dolar vardı. Aynı kişi 40 dakika sonra saat 14.14'te bu doları 10 lira 92 kuruştan sattıysa bu sefer de eline 11 milyon 295 bin lira geçti. 1 milyon doları satarak başlanan işlemler sadece 2 saatte 455 bin 114 lira karla bitti. İki saatte birileri yüzde 4 karı cebe indirdi" dedi.

'BU İŞLEMLER MUTLAKA SORUŞTURULMALI'

Öztrak, burada sorulması ve cevaplanması gereken soruların bulunduğunu söyleyerek, "Birincisi Para Politikası Kurulu kararından bir saat önce, kurda görülen bu sıra dışı hareketin arkasında ne vardır, kim vardır? Bu bir saat içerisinde piyasanın kulağına kim ne üfledi de dolar serbest düşüşe geçti? Piyasa 100 baz puan faiz indirimini fiyatlamışken, 'Faiz indirimi olmayacak, pas geçilecek' hatta 'Faiz artırımı olacak' diye bir spekülasyon yapıldı mı? Yaptıysa kimler yaptı? Kimler elindeki dolarları 10 lira 84 kuruştan sattı, kim 10 lira 48 kuruştan dolar topladı? İkincisi; Merkez Bankası faiz kararını neden 5 dakika geç açıkladı? Buradan açıkça ifade edeyim, faiz kararının 5 dakika geç açıklanması başlı başına bir skandaldır. Anlaşılan tam da faiz kararı alınacakken, Merkez Bankası'nın trafosuna kediler girmiş. Normal bir ülkede bu gecikme bile tek başına ciddi bir soruşturmanın konusudur. Bu 5 dakikada acaba kimler dolar almıştır? Merkez Bankası’nın kasası kimler için açılıp kapanmıştır? Bunlar mutlaka kamuoyuna açıklanmalıdır. Dün saat 12.20 ile 16.30 arasında döviz piyasasında yaşananlar hiç de sıradan işler değildir. Bu işlemler mutlaka soruşturulmalıdır" diye konuştu.

'YAPILACAK TEK ŞEY SEÇİM'

Öztrak, "Milletimizin ne Erdoğan'a ne de koalisyonun küçük ortağına güveni kalmamıştır. Erdoğan da Cumhur İttifakı da milletin gözünden gönlünden düşmüştür. Bugün 50+1 barajından şikayetinin sebebi de budur. Ama artık hangi seçim sistemi gelirse gelsin, baraj nereye inerse insin artık Erdoğan’ı kurtarmaz. Erdoğan ilk gelecek seçimde seçilemez. AK Partili eski bakanların, 'Artık susmayacağım' demesi boşa değildir. Çünkü herkes biliyor geminin su aldığını. Yapılacak tek şey vardır, seçim. Herkes bu saatten sonra seçim talebini en güçlü şekilde dillendirmelidir" ifadesini kullandı.

 
CHP Torbalı'da yeni başkan kim olacak?
 
Fransa'da sarı yelekliler tekrar meydanlara iniyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 19 Kasım 2021 Cuma 19:59

Sen daha iyi bilirsin Faik bey bu işleri 2000 yılında ülkeyi borç batağına sokan sizlersiniz

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Torbalı'da yeni başkan kim olacak?
Cumhuriyet Halk Partisi Torbalı'da görevden alınan eski ilçe başkanı Erol ...
İzmir'in o ilçesine FIFA standartlarında stat!
AK Parti Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artcı; daha önce müjdesini verdikleri ...
CHP'li Bakan'dan 'ses kaydı' yorumu: Gruşçu başkanlarla helalleşmeli!
Geçtiğimiz günlerde CHP Konak eski İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu'nun ortaya ...
 
CHP'li Sarıbal hükümete Ödemiş'ten yüklendi: Tarımdaki sorun politik!
Ödemiş'te partisi tarafından gerçekleştirilecek saha çalışmaları için ...
AK Partili Sürekli'den Gültepe planları çıkışı: Niyetleri yok, oyalıyorlar!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Gültepe planları hakkında ...
CHP Menderes'te 3 adaylı seçim!
Kemal Koç başkanlığındaki yönetimin düşmesinin ardından CHP Menderes’te ...
 
Beko'dan iktidara 'kalıcı yaz saati' çağrısı: Vazgeçin!
Kalıcı yaz saati uygulamasının en büyük mağdurlarının çocuklar ve emekçi ...
Mehmet KARABEL yazdı... O gün... Bugün... Yarın!
Mehmet KARABEL yazdı... O gün... Bugün... Yarın!
Kılıçdaroğlu'ndan 'hellaşme' eleştirilerine yanıt
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, helalleşme çıkışıyla ilgili "İlk ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva