HABERLER>GÜNCEL
11 Haziran 2021 Cuma - 10:07

Özgür İGC Toplumsal Cinsiyet Eşitliği projesini açıkladı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti genel kurulu yaklaşırken Özgür İGC Grubu, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili projesini açıkladı.

Özgür İGC Toplumsal Cinsiyet Eşitliği projesini açıkladı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti genel kurulu yaklaşırken Özgür İGC Grubu Mart ayından bu yana sürdürdüğü proje çalışmalarının detaylarını açıklamaya devam ediyor. Toplam 28 proje açıklayan Özgür İGC Grubu “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ile ilgili projesini de açıkladı. Özgür İGC Grubu adına Mustafa Yılmaz’ın yaptığı açıklamada, “Ücret ve terfi konularında cinsiyet temelli eşitsizlikler, gazeteci annelerin uğradığı ayrımcılıklar, kreş sorunu, cinsiyet kaynaklı mobbing, kadın gazetecilerin sahada çalışırken duyduğu ihtiyaçlar, ataerkil bakış açısıyla medyada kurulan ayrımcı dille mücadele etmek, komisyonun çalışma konuları arasında yer alıyor. Kadın gazetecilere dair veri tabanı oluşturmayı, medyada toplumsal cinsiyet eşitliği dilinin tesisi için eğitimler organize etmeyi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın gazetecilerin izin hakkı alması için mücadele etmeyi planlayan ÖzgürİGC Grubu, toplumsal cinsiyet eşitliği çalıştayları düzenlemeyi ve belirlenen sorunlar çözülene dek çalışmayı taahhüt ediyor. İzmir’deki tüm gazeteciler eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak, demokratik bir yapı altında çalışmayı hak ediyor.” İfadeleri dikkat çekti.

Özgür İGC Grubu’nun açıklaması şöyle:

Toplumsal cinsiyet, toplumun, bireylerin içine doğdukları biyolojik cinsiyete biçtiği rollerdir; kişiden beklenen davranışlardır. Bu roller özellikle ataerkil toplumlarda bireyler arasında ayrımcılığa ve eşitsizliğe yol açar. Toplum bazen kadınların bile ataerkil bir zihniyetle yetişmesine sebep olur.

Bu olgunun Türkiye’de çalışma yaşamındaki yansımalarına baktığımızda Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Ekonomik Forumu, OECD gibi uluslararası kuruluşların araştırmaları, eşitsizlik gerçeğini ortaya koyuyor. Türkiye, OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında kadınların iş gücüne katılımının en düşük olduğu ülkelerin başında geliyor. 2018 verileriyle Türkiye’de erkek nüfusunun yüzde 72,7’si iş gücüne katılabilirken kadın nüfusunda bu oran yüzde 34,2’de kalıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre de Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından 149 ülke arasında 130’uncu sırada yer alıyor.

Bu veriler, medyada, cinsiyet farklılıkları açısından istihdam ve çalışma koşulları ile cinsiyete yönelik ayrımcı bir dilin kullanılmasına neden oluyor.

İzmir’deki gazetecilerin toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığına varması; nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyan, topluma fikri önderlik eden, demokrasinin olmazsa olmazı medya sektörü için son derece önem taşıyor.

ÖzgürİGC Grubu’nun İzmir Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde kurmayı tasarladığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu işte bu farkındalığı oluşturmayı; ayrımcılıklara karşı durmayı, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm meslektaşlarımızı bu bakış açısında birleştirmeyi hedefliyor.

Ücret ve terfi konularında cinsiyet temelli eşitsizlikler, gazeteci annelerin uğradığı ayrımcılıklar, kreş sorunu, cinsiyet kaynaklı mobbing, kadın gazetecilerin sahada çalışırken duyduğu ihtiyaçlar, ataerkil bakış açısıyla medyada kurulan ayrımcı dille mücadele etmek, komisyonun çalışma konuları arasında yer alıyor.

Kadın gazetecilere dair veri tabanı oluşturmayı, medyada toplumsal cinsiyet eşitliği dilinin tesisi için eğitimler organize etmeyi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın gazetecilerin izin hakkı alması için mücadele etmeyi planlayan ÖzgürİGC Grubu, toplumsal cinsiyet eşitliği çalıştayları düzenlemeyi ve belirlenen sorunlar çözülene dek çalışmayı taahhüt ediyor.

İzmir’deki tüm gazeteciler eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak, demokratik bir yapı altında çalışmayı hak ediyor.

 
MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin: CHP milleti koyun gibi görüyor!
 
Altay'dan Mehmet Topal harekatı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kontrolden çıkan otomobil dehşet saçtı!
Kartal'da alkollü olduğu iddia edilen sürücünün direksiyon hakimiyetini ...
İzmir Barosu seçime gidiyor!
İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamaya göre, olağan genel kurulu temmuz ...
Yeni araştırma: Yarasalarda ikinci virüs bulundu
Çinli araştırmacılar yarasalarda, genetik olarak Covid-19 virüsüne benzer ikinci bir virüs buldu.
 
Poşetteki aşılar polise takıldı
İstanbul Dolapdere’de polislerin şüphe üzerine durdurduğu bir kişinin ...
İzmir'de utanç! AK Partili eski yönetici tutuklandı
İzmir’de yaşayan ve 5 yaşındaki çocuğunu istismar ettiği adli tıp raporlarıyla ...
Bakan Akar, ABD'li mevkidaşı ile görüştü
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ...
 
4 ilde 'Nuriş Kardeşler' suç örgütüne operasyon
Kamuoyunda 'Karagümrük Çetesi', 'Nuriş Kardeşler' ya da 'Ergin Kardeşler' ...
İzmir'de kanlı düello! Ölüler ve yaralılar var
İzmir'in Menemen ilçesinde, iki grup arasında çıkan kavgada Mehmet Arpak ...
MSB duyurdu: 1 asker şehit oldu!
MSB: Nusaybin'de 10 Haziran 2021 tarihinde silah kazası sonucu bir kahraman ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva