HABERLER>GÜNCEL
14 Haziran 2021 Pazartesi - 10:30

Özgür İGC'den Basın Apartmanı için kapsamlı çalışma

ÖzgürİGC Grubu, Kordon’da deprem nedeniyle boşaltılan ve İzmirli gazetecilerin 12 dairesinin bulunduğu Basın Apartmanı için yaptığı kapsamlı çalışmayı açıkladı.

Özgür İGC den Basın Apartmanı için kapsamlı çalışma

ÖzgürİGCGrubu adına açıklama yapan Mustafa Yılmaz, “Yasal mevzuat ve teknik konuların titiz bir şekilde incelenmesinden sonra tamamlanan çalışmamızla İzmirli gazeteciler hiçbir kayıp yaşamadan Kordon’daki mülklerine yeniden kavuşacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kamuoyuna duyurduğu Dünya Bankası’ndan alınacak 300 milyon dolarlık kaynak ilk etapta değerlendirilecek yöntem olacak. Binaların dönüştürülmesi için düşük faizle 30 yıl vade, 5 yıl ödemesiz, 25 yıl geri ödemeli olarak açıklanan kredi tercih edilecek. Böylece, İzmir Gazeteciler Cemiyetinin son yıllarda gittikçe eriyen bütçesine kesinlikle yeni bir yük bindirilmeyecek.  Ayrıca, Cemiyete ait mülklerin kiracıları, mülklerin kimlere hangi koşulda kiralandığı her yıl şeffaflık anlayışı gereği kamuoyuna açıklanacak. Üyelerimiz, gayrimenkullere ilişkin değerlere ve son durumlarına istedikleri an ulaşabilecek” ifadelerini kullandı.

Özgür İGC Grubu’nun açıklaması şöyle:

İzmir Gazeteciler Cemiyetine ait Kordon’da bulunan “Basın Apartmanı” 30 Ekim’de yaşanan depremde hasar gören yapılar arasında yer alıyor. Dokuz Eylül Gazetesi ve Cemiyet Başkanlığımızın idari merkezlerinin de yer aldığı bina hakkında “orta hasarlı” raporu bulunmaktadır. Yasal mevzuata göre, ağır hasarlı binaların acilen boşaltılması, orta hasarlıların ise bir yıl içinde boşaltılarak yenilenmesi gerekmektedir. Güçlendirme maliyeti ve ekonomik koşullar göz önüne alındığında mevcut yönetim “konut” ve “iş yeri” olarak farklı kullanıma sahip çift girişli iki blok yapı için yıkılması yönünde karar almıştır. Basın Apartmanı’nın bulunduğu yapı imar planlarında “tek parsel” olarak kayıtlı olduğu için parselde hissedar olanların da mutabakatıyla bir çalışma yapma zorunluluğu vardır. İzmir Gazeteciler Cemiyetinin konut olarak kullanılan kısımda hiçbir bağımsız mülkü bulunmamakta, mülklerinin tamamı iş yeri olarak kullanılan blokta yer almaktadır. İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve diğer mülk sahiplerinin oluşturduğu temsil heyeti, binanın yıkımı başta olmak üzere ilgili kurumlarda yürütülen işlemleri halen sürdürmektedir.

Cemiyetimize ait mülklerin bulunduğu yapı 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca “riskli yapı” statüsündedir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün durum tespit raporları, deprem sonrası gözlem ve izlem analiz sonuçları sonrasında binanın mevcut durumuyla ilgili dönüşüm fikri benimsenmiştir.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, 12 dairesinin bulunduğu Basın Apartmanı’nda çoğunluk değildir. Bu nedenle, 36 dairelik yapıdaki diğer mülk sahipleri ve hissedarlarla bir araya gelinmesi, ortak bir projede uzlaşılması elzemdir.

KAYIP YAŞATMAYAN, BÜTÇEYE YÜK GETİRMEYEN ÇÖZÜM
İzmir Gazeteciler Cemiyetinin menkul ve gayrimenkullerini meslektaşlarımızın yararına kullanma ve onların hizmetine sunma anlayışıyla hareket eden Özgür İGC Grubu olarak söylemek isteriz ki başta acil olan Kordon’daki Basın Apartmanı ile ilgili çalışmalar hızlandırılacak. Tek parsel üzerinde yükselen iki girişli, iki blok yapı için alternatif mimari projeler geliştirilecek. Acele bir anlayışla; hemen yıkıp müteahhidini belirlemek yerine İzmir’de görev yapan, bu alandaki meslek kuruluşları ve odalarla iş birliği yapılacak, uzman önerileri alınacak. Yapı içinde büyük hissedar olan İzmir Gazeteciler Cemiyetinin hakları korunacak, mülklerin konumları ve noktalarının avantajları kullanılarak yeni kazanımlar sağlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesinin ilgili teknik birimleriyle ortak çalışmalar yapılıp projelerin sahaya uygulanması konusunda ortak akıl yöntemi tercih edilecek. Cemiyete ait mülklerin bulunduğu binanın kentsel dönüşümünde uygun kredi olanakları araştırılacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kamuoyuna duyurduğu Dünya Bankası’ndan alınacak 300 milyon dolarlık kaynak ilk etapta değerlendirilecek yöntem olacak. Binaların dönüştürülmesi için düşük faizle 30 yıl vade, 5 yıl ödemesiz, 25 yıl geri ödemeli olarak açıklanan kredi tercih edilecek. Böylece, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin son yıllarda gittikçe eriyen bütçesine kesinlikle yeni bir yük bindirilmeyecek.  Ayrıca, cemiyete ait mülklerin kiracıları, mülklerin kimlere hangi koşulda kiralandığı her yıl şeffaflık anlayışı gereği üyelere açıklanacak. Üyelerimiz, gayrimenkullere ilişkin değerlere ve son durumlarına istedikleri an ulaşabilecek.

BASIN APARTMANI’NDA GAZETECİLERİN KAYBI OLMAYACAK
İzmir Depremi’nin ardından; Büyükşehir Belediyesi meslek kuruluşlarının da katılımıyla düzenlediği çalıştaylar sonrasında “İzmir Plan Notları” konusunu meclisinden geçirmiş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da onay vermişti. Mevcut haliyle bir bina yıkıldığında yerine yenisi aynı şekliyle ve büyüklükte yapılamıyor, yüzde 40’a kadar varan inşaat kayıpları oluyordu. Kayıpları önlemek için ilçe belediyelerin meclislerinden  “Mevcut Durumu Korunacak Alanlar” tespitinin yapılması şartı getirildi. Konak Belediyesi de 10 Mart 2021 tarihinde Basın Apartmanı’nın olduğu bölgeyi de kapsayan öneri alanı İzmir Büyükşehir Belediyesine gönderdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in geçtiğimiz günlerde meclisten geçtikten sonra onayladığı K ALANI sınırları kısa süre içinde askıdan inerek kesinleşecek. Konak Belediyesinin teknik birimlerinin de onayının ardından yürürlüğe girdikten sonra Basın Apartmanı’nda herhangi bir kayıp, yönetmelikler nedeniyle de bir zayiat kesinlikle olmayacak. 

Bu konuda hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de binanın bulunduğu alandaki işlemleri yürüten Konak Belediyesi ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Riskli yapı statüsünde olan binanın idari işlemleri ve sonrasında alınan desteklere ilişkin de Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile koordinasyon halinde olduğumuzu üyelerimize bildiririz.

ÖzgürİGC Grubu adına Mustafa Yılmaz

 
Göztepe 96 yaşında!
 
İzmir'in aşı raporu: 2 milyonu aştı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de heyecanlandıran keşif!
İzmir'de ve Türkiye' de tarih turizmi için önemli ilçeler arasında yer ...
Felç bıraktı... 'Gelecekteki hayat' indirimi aldı!
Eşi Handan Aşkın’ı silahla vurarak felç olmasına sebep olan, ağabeyini ...
İzmir’in hava raporu: Yağışlar ne kadar sürecek?
İzmir, yeni haftaya yağış ile başladı. Yerel özellik taşıyan yağışların ...
 
Tartıştığı üvey babasını 3 yerinden bıçakladı!
Adana'da Murat D., tartıştığı üvey oğlu Yasin K. (17) tarafından 3 yerinden ...
Mehmet KARABEL yazdı... Zehir taşıyan gemi için ille de ‘insan zinciri’ mi gerekli?
Mehmet KARABEL yazdı... Zehir taşıyan gemi için ille de ‘insan zinciri’ mi gerekli?
İzmir'de iki motosiklet çarpıştı: 2 ağır yaralı
İzmir'in Tire ilçesinde çarpışan iki motosikletin sürücüleri ağır yaralandı.
 
Gökyüzünü asit bulutu kapladı!
Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde temizlik kimyasalları üretimi yapılan ...
Evinin altında 25 metre çukur kazdı... Hem evinden hem canından oluyordu!
Konya'da 2 katlı evinin bodrumunda kaçak kazı yaparak define aradığı iddia ...
Cezaevinden izinli çıktı, yurt dışına kaçmak isterken yakalandı!
Koronavirüs tedbirleri nedeniyle cezaevinden izinli olarak çıkan Nurettin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva