HABERLER>GÜNCEL
27 Ekim 2022 Perşembe - 15:06

Özgener'den 29 Ekim mesajı

İZTO (İzmir Ticaret Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener 29 Ekim 1923 Cumhuriyet’in ilanının 99. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Özgener den 29 Ekim mesajı

Özgener mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyetin ilanı, uzun mücadeleler sonucunda özgürlüğünü kazanmış bir toplumun, geleceğe emin adımlarla yürümesini hedefleyen bir inkılap hareketidir. Türk toplumunu çağdaşlaştırmayı amaçlayan, diğer yenileşme ve reformların da önünü açan bu adım, günümüz Türkiye’sini şekillendiren en temel değerdir.

Kurtuluşun ve özgürlüğün sembolü olan kentimiz İzmir, tüm Cumhuriyet reformlarını benimsemede, 29 Ekim’in bayram olarak kutlanmasında daima öncü olmuştur. Bunun en güzel örneklerinden birini, tarihten bir notla ifade etmek isterim;

29 Ekim 1924’de henüz resmen bayram ilan edilmemesine rağmen, İzmir’in önemli gazetelerinden Anadolu, o gün “Bayram” tabirini kullanarak, “Anadolu, muhterem kardeşlerinin Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ve bu vesile ile necip Türk Milleti’nin ebedi saadetlere mazhariyeti temennisini tekrar eder” manşeti ile çıktı. Cumhuriyet’in ilanının yıldönümü nedeniyle dönemin İzmir Belediye Başkanı Tahir Kenan da İzmir halkı adına, 29 Ekim 1924 günü Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa’ya ve TBMM Başkanı Ali Fethi Okyar’a birer kutlama telgrafı çekti.

İzmirliler gündüz kutlamalarına katıldıktan sonra, gece akın akın Cumhuriyet’in birinci yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklere ve havai fişek gösterilerine katıldı. Ertesi günkü gazetelerde İzmirlilerin yaşadığı coşku ve sevinçten söz ediliyordu. Bu tarihten yaklaşık 6 ay sonra 19 Nisan 1925 tarihli TBMM kararıyla Cumhuriyet’in ilan edildiği 29 Ekim günü, Cumhuriyet Bayramı olarak kabul edildi.

İzmir Ticaret Odası olarak Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fikirlerini, ideallerini, kurduğu cumhuriyeti yaşatmak, geliştirmek ve yeni kuşaklara aktarmanın asli görevlerimizden olduğuna inanıyoruz.

Bugünün ve geleceğin projelerini üretirken en önemli motivasyon kaynağımız Odamızın köklü tarihi. Nasıl ki Odamız, Cumhuriyet’in ilk yıllarında, tüm olumsuz koşullara, savaşın ve yangının ağır sonuçlarına rağmen İzmir’in tüccar ve sanayicilerinin sorunlarına çare arayışı içinde olmaya çalıştıysa, İzmir büyük yangınından zarar görenlere yardım için bir yardım heyeti kurulduysa, dönemin incir tüccarlarının sıkıntı duyduğu sorunların çözülmesinde önemli adımlar attıysa, bugün de aynı özveri ve çabayla üyelerimiz için var gücümüzle çalışmaya devam ediyor.

Tüm imkansızlıklara rağmen, dünyada eşine az rastlanır inanç ve kararlılıkla kazanılan büyük zaferlerin ardından kurulan cumhuriyetin, bizim en değerli mirasımız olduğuna inanıyor, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum günü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladığımız bu anlamlı günde başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

 
Bergama'da personele yemek ücreti dopingi
 
'Skuterlerin kullanımını denetleyeceğiz'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 kişiyi öldürmüştü... 7 kez müebbet istemi!
Konya'da Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi öldürdüğü suçlamasıyla tutuklu ...
e-Devlet'e yapay zeka desteği geliyor
e-Devlet Kapısı'nda Yapay Zeka Temelli Çevrim İçi Destek Sistemi'nin hayata ...
Balıkları sokak ortasında taşla öldürdüler
Adana'nın Seyhan ilçesinde 2 kişi  sokak ortasına dizdikleri canlı balıkları ...
 
9 kişiyi dolandırmıştı... Sahte yarbaya suçüstü!
Aydın Efeler ilçesinde kendisini 'istihbaratçı yarbay' olarak tanıtıp, ...
Türk Hava Yolları, Irak'a direkt uçuşlarına başladı
Türk Hava Yolları (THY) daha önce askeri üs olarak kullanılan Irak'ın ...
Dışişleri Bakanlığı'ndan İran'a taziye mesajı
Dışişleri Bakanlığı, İran’ın Şiraz kentindeki türbeyi hedef alan terör ...
 
İzmir'de bin 200 kişilik dev afet tatbikatı!
İzmir'de toplam 7 ilin AFAD müdürlüğünden 611'i sahada olmak üzere 1200 ...
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Şenliği düzenlendi!
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İzmir İl Emniyet Müdürlüğü iş birliğinde ...
Madenci, Sayıştay’ın raporunu doğruladı
Amasra'daki maden ocağı kazasına ilişkin ifadesi alınan bir madenci, Sayıştay ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Sen ağlama öğretmenim!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva