HABERLER>OTOMOBİL
30 Mart 2021 Salı - 08:10

Otomotiv üretiminde en büyük sorun hammadde

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), otomotiv tedarik zincirinde yaşanan sorunlarla ilgili güncel araştırmasını paylaştı. Buna göre, otomotiv tedarik sanayisinde faaliyet gösteren firmaların önemli bir kısmı 2021 yılıyla beraber yaşadıkları en büyük sorunun çip olmadığını yüksek hammadde, yarımamul ve girdi fiyatları olduğunu belirtti.

Otomotiv üretiminde en büyük sorun hammadde

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), pandeminin tedarik zincirinde sebep olduğu sorunlarla ilgili güncel bir araştırma yayınladı. Otomotiv tedarik sanayisinde faaliyet gösteren 160 firmanın katıldığı anketin sonuçları, Türkiye’deki tedarikçilerin 2021 yılıyla birlikte yaşadıkları en büyük sorunun yüksek girdi  fiyatları olduğunu ortaya koydu. Global anlamda birçok üreticiye yansıyan çip krizinin etkilerinin de yer aldığı araştırmaya göre, tedarik sanayi firmalarının yüzde 30’u müşterilerinin yaşadığı çip sorunu nedeniyle üretimlerinde düşüş olduğunu ifade etti. Bununla birlikte, üretimlerinde çip kullanan tedarik sanayicilerinin yüzde 59’u çip krizini teslim süresindeki gecikmeye bağlarken, yüzde 23’ü temin edememe, yüzde 18’i ise yüksek fiyatla ilişkilendirdi.

PLASTİK, SAC-METAL, BAKIR, ALÜMİNYUM VE PVC’DE YÜKSEK FİYAT SIKINTISI
TAYSAD araştırmasında, tedarik sanayisi firmalarına ana tedarik maddelerinde yaşanan sıkıntılar kalem kalem soruldu. Buna göre, firmaların yüzde 54’ü sac-metal tedarikinde en çok yüksek fiyattan  etkilendiğini bildirdi. Bu sorunu yüzde 33’le teslim süresindeki gecikmeler ve yüzde 13’le temin problemleri izledi. Aynı şekilde, katılımcı firmaların yarısı plastik tedarikinde de yüksek fiyattan şikayet ederken, yüzde 30’u plastiklerin teslim sürelerinde gecikme sorunu yaşadıklarını ifade etti. Firmaların yüzde 20’si ise plastik temininde sıkıntılar yaşadığını vurguladı. Katılımcılar, alüminyum, bakır ve PVC gibi ürünlerde de fiyatların çok yüksek olması nedeniyle sorunlar yaşadıklarını aktardı.

10 TEDARİKÇİDEN 7’Sİ KONTEYNER SORUNU YAŞIYOR
Araştırma, son zamanlarda sıklıkla dile getirilen konteyner sorununa otomotiv tedarik sanayisi açısından da ışık tuttu. Buna göre, tedarik sanayi firmalarının yüzde 72’si konteyner tedarik sorunu yaşadığını, yüzde 28’i sorun yaşamadığını belirtti. Konteyner tedarik sorunu yaşayanlar ise sorunun temel sebebi olarak yine yüksek fiyatlara işaret etti. Konteyner sorunlarının temel sebepleri yüzde 60 yüksek fiyat, yüzde 35 temin edememe ve yüzde 21 gemilerde yer bulunmaması şeklinde sıralandı.

ANİ ÜRETİM DEĞİŞİKLİĞİ KARARLARI TEDARİK SANAYİSİNDEKİ VERİMLİLİĞİ ETKİLİYOR
Araştırmada öne çıkan diğer bulgular, OEM’lerin ani üretim planlamasındaki değişiklerin yansıması ve ilk çeyrek satış hacimleriyle ilgili oldu. Bu kapsamda, otomotiv tedarik sanayisi temsilcilerinin yüzde 81’i, OEM’lerin üretim planlamalarındaki ani değişiklik kararlarının verimliliği olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Üretimde yaşadıkları verimsizliğin yanında, girdi fiyatlarındaki artışların satış fiyatlarına yansımaması  sebebi ile ekonomik olarak sıkıntılar yaşayan firmaların yüzde 85’i satış hacimlerinde 2020 yılına göre herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. 2020 yılına göre satış hacimlerini artıranların oranı yüzde 48, satış hacimleri düşen firmaların oranı ise yüzde 52 oldu.

 
Helikopter destekli uyuşturucu operasyonu!
 
NASA, Dünya'dan değerli asteroite gidiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sıfır kilometre otomobillerin bulunduğu TIR yandı!
Burdur'un Bucak ilçesinde, sıfır kilometre otomobilleri taşıyan TIR'ın ...
Muhittin AKBEL yazdı... Trafik kazası zarar demek
Muhittin AKBEL yazdı... Trafik kazası zarar demek
Honda Gebze'deki tesislerini HABAŞ'a devrediyor
Türkiye'deki otomobil üretimini sonlandıracağını açıklayan Honda, Gebze’deki ...
 
Otomotivcilerin yeni başkanı Mehmet Torun oldu
Ege Otomotiv Derneği’nin (EGOD) başkanlığına Mehmet Torun getirildi.
Elon Musk: Artık Bitcoin'le Tesla alabileceksiniz
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın CEO'su Elon Musk şirketin bundan ...
Sayıları yüzde 150 arttı! LPG'li araçları geçti
TÜİK verilerine göre, şubat sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı elektrikli ...
 
Elon Musk duyurdu: Artık Bitcoin ile Tesla alınabilir
Tesla CEO'su Elon Musk, ABD'de Tesla marka araçların Bitcoin ile satın ...
Otomotivde uzun vade tartışması!
Selami Özpoyraz, araçların fiyatlarına göre açıklanan 60, 48, 24 ay gibi ...
TOFAŞ'ın kararı şaşırttı: 'Devamı gelebilir'
Otomotivde geçtiğimiz yıl yaşanan fabrika kapatmaları, son dönemde özellikle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva