HABERLER>OTOMOBİL
8 Ekim 2020 Perşembe - 12:22

Otomobil satışında ‘pandemi’ etkisi: 2. el alacaklara kötü haber!

Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, sıfır araçların piyasaya sürülmesi halinde bile 2. ele olan ilginin değişmeyeceğini, eylül ayında geçtiğimiz aylara göre satışların daha da arttığına dikkat çekti. Bayiler de talepleri karşılayacak kadar sıfır araç geldiğini belirtirken, "Sıfır araçların fiyatları kur nedeniyle artarken, ikinci el fiyatlarının düşmesi mümkün değil" ifadesini kullandılar

Otomobil satışında ‘pandemi’ etkisi: 2. el alacaklara kötü haber!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Pandemi nedeniyle uzun süre üretim yapmayan yada çok az sayıda araba üreten markaların, 15 Kasım'dan itibaren piyasaya çok sayıda sıfır araç süreceği konuşuluyor. Bu sürümün, pandemi sürecinde fahiş artış gösteren ikinci el araç fiyatlarını düşüreceği beklentisi boşa çıktı. Bayiler ve Otokent yöneticileri, sıfır araçlardaki fiyatın, yüksek ÖTV oranları ve artan döviz kurları nedeniyle yükselişte olduğunu, sıfır araçların değerinin artmasıyla ikinci el araçların fiyatlarının da yükselmeye devam edeceğini dile getirdi.

DEMİR: PAZAR GÜNÜ 200'DEN FAZLA ARAÇ SATTIK
İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, 15 Kasım'da sıfır araç bolluğu yaşanacağı iddialarının, gerçeği yansıtmadığını söyledi. "Canını seven, araba alıyor" diyen Başkan Demir, eskiden bir evde bir araba varken, pandemi sürecinde bu sayının ikiye, hatta üçe çıktığını dile getirdi. Geçtiğimiz pazar günü Otokent'ten 200'ü aşkın araç satışı yapıldığını ve hafta başında noterde satış sözleşmesi için kuyruklar oluştuğunu anlatan Demir, "Esnaf, alıyor, satıyor, para kazanıyor. Fakat sattıktan sonra yerine araba koyamıyor. Yaz aylarına girerken ikinci el araç satışları artardı. Şimdi kışa giriyoruz, yaz aylarına giriş döneminden daha fazla satış oluyor.  Hele hele 2010 ve üzeri yaşta arabalar, peynir ekmek gibi gidiyor. İkinci el araç fiyatlarının düşeceğine hiç ihtimal vermiyorum" diye konuştu.

YÜKSEL: ŞİMDİ ARAÇ DA VAR, SATIŞLAR DA İYİ DURUMDA
Yükseliş Hyundai Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Yüksel, pandemi nedeniyle sıfır araç sıkıntısı çektiklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: "Hyundai sıfır araçlarda rahatlama oldu. Araç bulunurluğu yükseldi, arz da yükseldi. Eskiden araç bulamadığımız için satış yapamıyorduk ancak yakında rekabetçi hava başlayabilir. Sıfır araçlar, ikinci el araçlarını düşürür mü? Düşüreceği görüşüne katılmıyorum. Çünkü ÖTV oranlarındaki yükseliş, döviz kurlarındaki artış, sıfır araçların fiyatını artırdı. Birinci el araç fiyatları yükselirken, onu alamayan insanlar, ikinci ele müracaat edecek. Bu durumda ikinci el araçların fiyatları da yükselecek. Bu, doğru orantılı bir şey. S on üç ayda 80-90 sıfır araç satışı yaparken, ekim ayı hedefimiz, 150 araç satmak."

ÖZPOYRAZ: CANINI SEVEN, OTOMOBİL ALIYOR
Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz, FIAT marka araçların üretimine hız verildiğini, TOFAŞ'ın üç vardiya üretim yaptığını söyledi. Üretimin Türkiye'de yapılıyor olmasından dolayı FIAT araçlarında sıkıntı çekmediklerini belirten Özpoyraz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"15 Kasım'da çok sayıda araç, piyasaya sürülecek diye bir şey yok. Eylül ayında yurt genelinde 90 bin 160 sıfır araç satışı yapıldı. Bunun 17 bin 290'ı, FIAT idi. Yüzde 19'luk bir pazar payına tekabül eder. Talebi karşılamaya çalışıyoruz. Müşteriyi en fazla bir ay bekletiyoruz ve aracını teslim ediyoruz. Vatandaşın talepkar olması, koronaya yakalanma korkusu nedeniyle toplu taşımadan uzaklaşması, sıfır yada ikinci el araçlara ilgiyi artırdı. Araçların yüzde 73'ünün satışı, peşin, yüzde 27'si krediliydi. Yani insanlar, pandemi korkusu nedeniyle parası olsa da olmasa da araba alıyor. Bu durumda, sıfır veya ikinci elde fiyatların düşeceğini düşünmek, doğru bir mantık olmaz"

ERYÜKSEL: ARAÇ TEDARİK ZORLUĞU YAŞIYORUZ

Volkswagen ticari, binek, Audi, Porsche, Seat ve Skoda marka araçların yetkili satıcılığını ve servisini yapan Vosmer'in Yönetim Kurulu Bağımsız Üyesi Süleyman Eryüksel, "Tedarik edebildiğimiz sürece, talepleri karşılıyoruz. Fakat tedarik zorluğu yaşadığımızı söyleyebilirim" dedi. 15 Kasım'da piyasaya çok sayıda sıfır araç sürüleceği iddiasını değerlendiren Eryüksel, "Böyle bir şeyi direkt olarak bilmemize imkan yok. Pandeminin gidişatıyla ilgili sayılar bunu belirleyecek. Pandemi artarsa, tabii ki tam kapasite üretim yine olmaz. Hiç istemeyiz ama vaka artışı devam ederse, fabrikalar kapanabilir de... Yeni yılın araçları, Şubat 15'ten sonra gelirdi. Pandemi nedeniyle bu süreçte fabrikalar tam kapasite çalışmadığı, ulaşımda sorunlar yaşandığı için, yeni araçlar hem geç geldi, hem de az sayıda geldi. Vatandaşların araç taleplerinin arttığını görüyoruz. Fiyatların düşeceğine ihtimal vermiyorum."

 
Çiğli’de çiftlere mutlu aile sözleşmesi
 
Kapalı Maraş bölgesi kullanıma açıldı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Ekim 2020 Perşembe 20:59

Hasan bey falcılarda böyle diyor, yani sizin gibi.. ekonomik göstergeler ve bu işi yorumlamayı bilen eğitimini almış uzmanlar ne dediyse o oluyor/olacak.

Yorumu oyla      2      3  
bucalı 8 Ekim 2020 Perşembe 20:04

Nasıl bir kriz var bu ülkede anlaşılır gibi değil..herhalde arabaya eve dünyanın hiçbiryerinde bu kadar talep olmamıştır..

Yorumu oyla      2      3  
Selçuk 8 Ekim 2020 Perşembe 17:04

Hasan gürsel Altuğ hayalle yaşarken gerçek dünyada kaybolup gitmişiz haberimiz yok hayalinde bir sınırı olur ne zaman düştüğünü gördün bu ülkede fiyatların yarı yariya

Yorumu oyla      2      3  
Selçuk 8 Ekim 2020 Perşembe 17:04

Hasan gürsel Altuğ hayalle yaşarken gerçek dünyada kaybolup gitmişiz haberimiz yok hayalinde bir sınırı olur ne zaman düştüğünü gördün bu ülkede fiyatların yarı yariya

Yorumu oyla      2      3  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 8 Ekim 2020 Perşembe 13:01

kimsenin otomobil almak için bayilere hucum ettiği gibi bir durum yok aslında. bayiler algı yaratıp iş yapma derdinde. 2. elde bırak fiyatları artmayı artık düşmeye başladı. adam arabasını 100 bin tlye ilana koyuyor sıkışınca 60 bine veriyor. algıyı bırakın 3 aya kadar araç fiyatları 2. elde yarı yarıya düşecek.

Yorumu oyla      8      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tesla'ya sabotaj şoku!
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Kaliforniya'da fabrikasında bir sabotaj ...
Sıfır otomobilin koltuğundan falçata çıktı!
Manisa'da yaşayan Alparslan Tosun'un, aldığı sıfır otomobilin koltuklarını ...
Otomotivcilerden ÖTV talebi: Sistem değişmeli!
Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Bilaloğlu, sektörün daha koordineli ...
 
Oda Başkanı Anık'tan taksici esnafına çağrı: Müşterilerinizin kıymetini bilin!
Taksicilerin işlerinin şu dönemde çok iyi olduğunu belirten İzmir Şoförler ...
Araç sahiplerine motorin müjdesi
Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorine 17 kuruş indirim geldi.
Otogaza beklenen zam haberi geldi!
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, LPG otogaz fiyatlarına ...
 
Otokent Başkanı Demir'den zam yorumu: ÖTV geldi, ikinci el araç fiyatları uçtu!
Üretimin azalması nedeniyle ateş pahası olan sıfır otomobiller, son yapılan ...
Otomobil alımında ÖTV oranı arttırıldı!
Otomobil alım-satım işlemlerinde geçerli olacak ÖTV oranlarında değişikliğe ...
Araç satışından en fazla 3 gün önce ekspertiz şartı!
TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger, "İkinci el araç ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva