HABERLER>SAĞLIK
29 Eylül 2015 Salı - 10:23

Organ nakli olanlar bile bağışa karşı!

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Organ Nakli İl Koordinatörü Dr. Dilay Öztürk, organ bağışına karşı önyargılara dikkati çekti. Bağışçı sayısını arttırmak için karşılaşılan zorluklara değinen Öztürk, organ nakliyle sağlığına kavuşan bazı kişilerin, buna rağmen dini nedenleri gerekçe göstererek bağışçı olmak istememesinin şaşkınlık yarattığını söyledi.

Organ nakli olanlar bile bağışa karşı!

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Organ Nakli İl Koordinatörü Dr. Dilay Öztürk, organ nakli ve bağışçı sayıları hakkında açıklamalar yaptı. Manisa'nın 7 bin 500 kişiyle ülke geneline göre organ bağışçısı sayısında 5'inci sırada yer aldığını söyleyen Öztürk, "İzmir Türkiye genelinde organ bağışı gönüllüsünde 1'inci, biz ise 5'inciyiz. Bu konuda çalışmalarımız iyi ilerliyor. Daha fazla kişiyi gönüllü yapmak için çalışıyoruz. Çünkü aileler yakınları hayatını kaybettiğinde organlarını verip vermeme konusunda kararsız kalabiliyor. Eğer kişi sağlığında bağış gönüllüsü olursa bu bizim işimizi kolaylaştırıyor" dedi.
 
BÖBREK BEKLEYENLER İLK SIRADA
Manisa'yla birlikte ülke genelinde en çok böbrek nakli bekleyen kişilerin olduğuna dikkati çeken Öztürk, Manisa'da 1313 kişinin böbrek nakli beklediğini duyurdu. Öztürk, "Bu kişiler haftada 2-3 kere diyalize girerek yaşamlarını devam ettiriyorlar. Toplumdaki önyargıyı kırmak için çalışmalara devam ediyoruz" diye konuştu. Öztürk, Manisa'da Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde kornea nakillerinin yapıldığını ayrıca Manisa Devlet Hastanesi'nde de nakil için çalışmaların tamamlandığını belirterek, nakil sayısının çok düşük olduğunu ifade etti.
 
Dr. Dilay Öztürk, 2014'te 19 beyin ölümünden 8 kişinin organlarının bağışlandığına; bu yıl ise 14 beyin ölümünden sadece 4 kişinin organlarının bağışlandığına dikkati çekti. Ailelerin organ bağışı konusunda daha duyarlı olması gerektiğini söyleyen Öztürk, "Bu yıl çok fazla bir organ bağışı alamadık. Ailelerin bazı önyargıları var. Dini konulardan dolayı vermek istemeyebiliyorlar. Ayrıca vücut bütünlüğünün bozulmasından endişe ediyorlar. Kornea nakli olan bir hastanın organlarını bağışlamadığını duyunca çok şaşırdım. Kendisi korktuğunu bu yüzden bağışlamadığını söyledi. Ancak organ nakli ile hayata tutunmuş bir kişinin böyle düşünmesi çalışmaları çok zorlaştırır. Sizin bağışlayacağınız organlar ile birçok kişi hayata tutunabilir. Ayrıca din adamlarıyla birlikte ortak çalışmalar yapıyoruz. İmamlara da eğitim verdik. Dinen bir sakıncası olmadığını vatandaşlara anlatıyorlar. Beyin ölümü gerçekleştiğinde din adamları hastaneye giderek ailelerle görüşüyor. Ve onları ikna etmeye çalışıyor" dedi.
 
DİNEN SAKINCASI YOK
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan de, "Biz katıldığımız toplantılarda organ bağışının dinen bir sakıncası olmadığını açıklıyoruz. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun organ bağışıyla ilgili değerlendirmesi de açık. Bir insanın hayatını kurtarılması söz konusuyken, organ bağışından mahrum bırakılamaz" dedi.(dha)

 
4 partinin yeni sloganları: 7 Haziran’dan bu yana ne değişti?
 
Fizik tedaviyle felçten kurtulup üniversiteyi kazandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Peynir satışında yeni düzenleme!
Markette, pazarda, çarşıda ambalajsız peynir satılamayacak.
Sağlıklı bir yaşam için kalbe dikkat!
Vücudun gerekli besini ve oksijenini pompalayan, durmaksızın çalışan kalbin ...
Göz sağlığı başarıyı etkiliyor
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik ...
 
İzmirli eczacılar seçimini yaptı: 7. kez Sayılkan
Türkiye Eczacılar Birliği’ne bağlı İzmir Eczacılar Odası’nda seçim heyecanı ...
Tek karaciğerden iki yeni hayat
Manisalı iki ailenin karaciğerlerinin değişmesine karar verilen çocuklarının ...
Omurgasındaki kurşun 10 yıl sonra çıkarıldı
Uğradığı silahlı saldırıda boynundan yaralanan 39 yaşındaki Mehmet Arslan'ın ...
 
Uzmanlardan bayram uyarısı: Nelere dikkat edilmeli?
Kurban Bayramı'nda beslenme konusunda nelere dikkat edilmeli? Uzmanlar ...
‘Pes’ dedirten karara İl Sağlık Müdürü’nden ilk açıklama: Kasıtlı bir…
İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz Bornova’da toplum sağlığı ...
Uzmanından kritik ihsal uyarısı!
Manisa Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ziya Tay, ishal vakalarının yaz ayları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva