HABERLER>POLİTİKA
5 Eylül 2022 Pazartesi - 16:22

Öldürülmeleri gündemde... Papağanların hayatı o bakanlığın elinde!

Gürültü yaptıkları ve istilacı oldukları iddialarıyla TERİAS projesi kapsamında katledilmeleri gündeme gelen yeşil papağanlarla ilgili soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel’e, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’dan cevap geldi. Bakan Kurum, kuşların öldürülmesinin söz konusu olmadığını, bakanlığının sadece sözleşme yönetiminden sorumluluğu bulunduğunu, nihai faydalanıcının Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün olduğunu bildirdi.

Öldürülmeleri gündemde... Papağanların hayatı o bakanlığın elinde!

EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel’in, Çevre ve ve Şehircilik Bakanlığının; Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü TERIAS projesi kapsamında yeşil papağanları gürültü yaptığı gerekçesiyle öldürme projesiyle ilgili soru önergesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan cevap geldi.

Sertel’in, “TERIAS Projesi'nden alının 2 milyon 86 bin Euroluk para, papağanları öldüreceğiz gerekçesiyle mi alınmıştır? Bir hayvan gürültü çıkardığı gerekçesiyle o hayvanların öldürülmesi kararı alınabilir mi? Bu hayvanların Türkiye'ye gelişi kendiliğinden göçle olmayıp, belli bölgelerde doğal koşullar içerisinde kendilerinin ürediğini ve doğaya zararlı olmadığını biliyoruz. Ayrıca veteriner hekimlerin vurguladığına göre doğada zararlıları yiyerek doğal denge açısından yararlı olduğu vurgulanmaktadır. Bu konuda bakanlığınızın aksi bir görüşü var mıdır? Kuşların doğal alanları yeni yapılan konutlarla ve inşaatlarla yok edildiği için diğer kuşlar gibi yeşil papağanlar da İzmir'in hemen her yerinde yaşamlarım sürdürmektedir. Bu hayvanlara doğal yaşam alanı yaratmak yerine onları öldürmeyi düşünmek bakanlığınızın asli görevleri arasında mıdır?” sorularına, Bakan Kurum’un imzasıyla şu yanıt geldi:

İŞTE BAKAN MURAT KURUM’UN YANITLARI
1- “AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) II Dönemi (2014-2020) Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı kapsamında yürütülen “Türkiye’deki Karasal Ortamlarda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi (TERIAS)” projesi, karasal alanlarda ve iç sularda İstilacı Yabancı Türlerin kontrol altına alınmasını amaçlamaktadır. Projenin toplam bütçesi 2.086.000 Avro olup, % 85’i AB tarafından karşılanmaktadır. Proje süresi 36 aydır. Projenin nihai faydalanıcısı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olup, Bakanlığımız sadece sözleşme yönetiminden sorumludur.

2) Proje bütçesi; İstilacı Türlerle Mücadele kapsamındaki 1143/2014 sayılı AB Direktifi uyarınca, gerçekleştirilen mevzuat uyumlaştırılması kapsamında, Ülkemiz yerli türlerine ya da ekosistemlerine çeşitli zararlar veren istilacı türlerin araştırılması için bilimsel arazi ve laboratuvar çalışmaları ve bu türlerin kontrol altına alınabilmesi için acil eylem planlarının hazırlanması amacıyla kullanılmaktadır.

3) Proje kapsamında, doğal dağılım gösterdiği ülkeler dışında toplam 41 ülkede çevreye, diğer türlere, ekonomiye veya insan sağlığına zarar verebilme potansiyeline sahip istilacı yabancı tür olarak tanımlanan yeşil papağanların nüfusunun pilot bölgelerde kontrol altına alınmasıyla ilgili çalışmalar yürütülmekte olup, kuşların öldürülmesi söz konusu değildir.

Ayrıca, 04.06.2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren; Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında, doğada yaşayan hayvanlar tarafından yapılan gürültüye ilişkin herhangi bir görev ve sorumluluğumuz bulunmamaktadır. Bakanlığımızca yürütülen iş ve işlemler, sürdürülebilir çevre ile sürdürülebilirliğe ilişkin kalkınma ilkeleri doğrultusunda, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin korunması amacına yöneliktir.

4) Yeşil papağanların tarımsal ürünlere zarar vediği, parazit ve patojen taşıma yoluyla hastalığa sebep olduğu, yerel türlerle yuva ve besin için rekabete girdiği, bazı bölgelerde endemik tür popülasyonunu tehdit ettiği tespit edilmiştir. Ancak, yürütülen proje kapsamında herhangi bir öldürme kararı söz konusu değildir.

5) 1143/2014 sayılı AB Direktifi uyarınca, istilacı yabancı türlerin nüfusunun kontrol altına alınması hususu, bahse konu projenin nihai faydalanıcısı olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluk alanı kapsamında kalmaktadır.

 
Beşiktaş'tan saldırı ile ilgili sert açıklama!
 
Bulgaristan’da yine seçim var... 18 bin göçmen sandığa gidecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti’li Dağ’dan 'ENAG' eleştirisi: Sözde bilimsel oluşum!
Adalat ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir ...
CHP'li 11 büyükşehrin AK Parti'li grup başkanvekillerinden 'ispat' çağrısı!
CHP'li belediye başkanları tarafından yönetilen 11 büyükşehrin AK Parti'li ...
İYİ Parti’de 'Aydın Şengül' çatlağı mı? 'Bu parti yeniçeri ocağı değildir'
İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, ...
 
Mahkeme iptal etmişti... Karabağlar'daki dev planlamaya bakanlık onayı!
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Karabağlar’da 10 mahalleyi kapsayan, ...
CHP'li Torun'dan Erdoğan'a rakamlarla yanıt!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP’li belediyelerdeki su faturalarını ...
CHP’li Kılıç: PTT hacklendi 38 bin kişinin bilgileri çalındı
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan net yanıt: Adaylık için hazırım!
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in ‘HDP’ye ...
CHP'li Tekin: HDP'ye elbette bakanlık verilebilir
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, katıldığı bir canlı yayında "İktidar ...
Bahçeli: Adayımız belli, kararımız net!
MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin ilk seçim mitingini Sivas'ta yapıyor. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva