HABERLER>SAĞLIK
8 Aralık 2022 Perşembe - 08:49

Olaylı derbi sonrası tartışmalara neden olmuştu... Özel ambulanslar için 'hüviyet' önerisi!

Göztepe-Altay maçında özel ambulans şirketinde görevli iki şoförün tribünlere işaret fişeği sokmasıyla gündeme gelen konuyu değerlendiren İzmir 112 Acil’in kurucularından Dr. Turhan Sofuoğlu, “Özel ambulanslar, maalesef bir ulaşım aracı gibi görülüyor. Özel ambulans şirketlerine, yeni bir yasal düzenlemeyle sağlık kuruluşu hüviyeti verilmeli. Ne yazık ki sağlıkçı olmayan birileri, sağlıkçıları çalıştırıyor, onları yönlendiriyor. İşin başında mutlaka sağlıkçı kimliği olan bir sorumlu müdür bulunmalı” önerisinde bulundu.

Olaylı derbi sonrası tartışmalara neden olmuştu... Özel ambulanslar için  hüviyet  önerisi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de 28 Kasım’da oynanan ve yarıda kalan Göztepe-Altay maçında yaşanan olayların ardından özel ambulanslarla ilgili yeni bir tartışma başladı. Altay tribünlerinden atılan işaret fişeğini özel ambulans şirketinde görevli iki ambulans şoförünün stada soktuğunun tespit edilmesi ve iki görevlinin tutuklanmasıyla gündeme gelen özel ambulans konusunu, İzmir 112 Acil’in kurucuları arasında yer alan, eski İl Sağlık Müdür Yardımcılarından Dr. Turhan Sofuoğlu değerlendirdi. Dr. Sofuoğlu, özel ambulansların bir sağlık kurumu olarak düşünülmesi ve yönetmelikte yapılacak düzenlemeyle onların da sağlık kurumu gibi sorumluluk almalarının sağlanması gerektiğini söyledi.



ÖZEL AMBULANS ŞİRKETLERİNDE SAĞLIKÇI BİR MESUL MÜDÜR OLMALI

İzmir’deki maçta yaşanan olayın münferit bir olay olduğuna vurgu yapan Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, İzmir 112 Acil’in kurucuları arasında olduğunu hatırlatarak, özel ambulanslarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Dr. Sofuoğlu, şunları söyledi:

“Göztepe-Altay maçında yaşananlar, sağlık camiasını, hastaları, hasta yakınlarını hem şaşırttı, hem de çok üzdü. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Yetkililerin bu olayın üstüne gideceğini, gereğini yapacaklarını ve bu olayın devamının gelmeyeceğini düşünüyorum. Bir ambulans şirketi, daha kuruluş aşamasında çok sıkı bir şekilde denetlenir İl Sağlık müdürlükleri tarafından. Her bir çalışan için, çalışma izin belgesi çıkarılır. Araçlar için de geçerlidir bu çalışma. Mesela rastgele bir araçla hasta taşıyamazsınız, birtakım özelliklere sahip araçlarla bu işi yapabilirsiniz. Tüm bunlara rağmen böyle tatsız şeyler yaşanıyorsa, bir yerde eksik var demektir. Özel ambulans şirketlerinin de sağlık kuruluşu gibi düşünülmesi gerekiyor. Bir özel hastane açarken, o hastanenin başına bir mesul müdür getirirsiniz ve o kişi kesinlikle bir sağlıkçı, bir hekim olur. Özel ambulanslarla ilgili yönetmelikte de bazı yeni düzenlemeler yapılarak sağlıkçıları daha ön plana çıkarmak gerekiyor. Böylece daha sorumlu hareket edeceklerdir. Yaşanan olaylar, 112’ye ve sağlık çalışanlarına olan güveni sarsıyor. Ne yazık ki ülkemizdeki özel ambulanslar, bir sağlık kuruluşunun aracı gibi görülmüyor; daha çok bir ulaşım aracıymış gibi görülüyor.”

AMBULANS SİREN ÇALA ÇALA GİDİYORSA, DURDURAMAZSINIZ Kİ…
Türkiye’de 100’den fazla ambulans şirketi ve 2 binden fazla özel ambulans olduğuna dikkat çeken Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Özel ambulans şirketlerini herkes kurabiliyor. Oysa ambulans şirketlerinin de sağlık kuruluşu hüviyetine kavuşturulmaları gerekir. Ambulans şirketinin başında, mesul müdür olarak bir sağlıkçının, bir hekimin görev yapması lazım. Bu işi layıkıyla yapan özel ambulans şirketleri yok mu? Elbette var ancak çoğunluğun öyle olmadığını görüyoruz. İşin başında bir sağlıkçı olduğu zaman, işin ciddiyeti de öne çıkar. Daha disiplinli olunur. Ambulans hizmeti, doğrudan bir sağlık hizmetidir. Ne yolcu taşımacılığına benzer, ne eşya taşımacılığına. Göztepe-Altay maçında tribüne işaret fişeği sokanlar, ambulans şoförleriydi sanırım. Sıradan adamları alırsanız, bir de denetim zayıf kalmışsa, böyle olaylar yaşanır. Yakın zamanda gördüğümüz gibi bu insanlar, ambulansla uyuşturucu da taşırlar. Ambulans sirenlerini çala çala giderken durduramazsınız ki.”

TEZAT BİR DURUM VAR; SAĞLIKÇI OLMAYAN BİRİ, SAĞLIKÇILARI ÇALIŞTIRIYOR!
Özel ambulansların da 112’deki ambulansların da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından araçlara takılan CPS ile izlendiğini hatırlatan Başkan Dr. Sofuoğlu, “İl Sağlık Müdürlüğü, özel ambulans şirketlerine ruhsat da veriyor, kapatma yetkisine de sahip” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ambulans şirketleriyle ilgili mevzuatta denetimle ilgili aslında çok şey var. Çalışanları için sağlık müdürlüğünün onayladığı çalışma izin belgesi veriliyor. Ambulans için belli standartların olması gerekiyor. 112’dekiler, hem kamunun araçlarını hem de özel ambulansları izleme imkanına sahip. Gerektiğinde özellere, ihtiyaç olduğunda görev de verebiliyorlar, afet gibi durumlarda. Yönetmelik bu konuda çok ayrıntı var. Eskiden doğru dürüst ambulans yoktu. Kamuya destek olunması anlamında özel ambulansların önünü Özel ambulanslar dünyanın her yerinde var. Maçta ilk defa şöyle bir şey gördüm; ambulans görevlileri işaret fişeğini stada sokuyor, sonra o işaret fişeğinin yaraladığı insanlara yine onlar müdahale ediyor! Özel ambulanslarda sağlıkçı olmayan personel sıkıntılı görünüyor. Sağlık müdürlüğü gerekli denetimleri mutlaka yapıyordur. Burada işin çözümü ancak, özel ambulans şirketlerinin, sağlık kurumu konumuna getirmekle olur. Sorumluluk almalarını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Sorumlusu sağlıkçı olduktan sonra, arka planda şirketin sahibi sağlıkçı olmayan birisi olabilir ama işin sorumlusu mutlaka ve mutlaka sağlıkçı olmalıdır. Burada tam tersi, tezat bir durum var. Sağlıkçı olmayan birisi, sağlıkçıları çalıştırıyor, onlara yön veriyor.”

 
Kraliçe Elizabeth'in gizli sağlık savaşı
 
Tabip Odası’ndan '5 dakika' çıkışı ve ‘sivil itaatsizlik’ çağrısı: 20 dakika boyunca kalkmayın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enfeksiyonlara karşı okullarda 'maske' önerisi
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan ...
Koronavirüs, kanser hücrelerinin yayılımını hızlandırıyor!
Çukurova  Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları ...
Reçete yazmayan doktora tehdite ceza!
İzmir'in Konak ilçesinde istedikleri ilaç reçetesini yazmadığı gerekçesiyle ...
 
Prostat kanserinde evrelere dikkat!
Yaş aldıkça prostat kanseri riskinin artığını söyleyen Üroloji Uzmanı ...
Eczacıların başkanı Sayılkan anlattı… İlaçta ‘yurt dışında tanıdık’ dönemi!
Devletin ilaçtaki sabit kur politikası ile eczacıların yaşadığı sorunları ...
Uzmanlara göre günde 2 litre su içmeye gerek yok
İ?skoçya'da Aberdeen Üniversitesi'nden araştırmacılar günde 2 litre su ...
 
Uzmanı uyardı: Üçlü virüs ölümcül olabilir
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim ...
Ergen yaşta estetik talepleri artıyor!
Sosyal medyadaki filtrelerin de etkisiyle ergenler arasında estetik talepleri ...
Mahkemeden kanser ilacı kararı: SGK karşılayacak
İstanbul'da meme kanseri hastası B.A., yurt dışından ithal edildiği gerekçesiyle ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva