HABERLER>GÜNCEL
4 Temmuz 2023 Salı - 09:45

Öğrencisiz akademisyene mahkemeden kötü haber!

Uzmanı olduğu Avrupa Birliği bilim dalında ders verme talebi reddedildiği için kamuoyunda 'öğrencisiz akademisyen' olarak tanınan DEÜ’lü Doçent Çağdaş Cengiz’e mahkemeden kötü haber geldi. Yerel idare mahkemesi, üniversitenin kararında hukuka aykırılık olmadığını ifade etti.

Öğrencisiz akademisyene mahkemeden kötü haber!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doçent olarak görevli Çağdaş Cengiz, uzmanı olduğu "Avrupa Birliği" bilim dalında öğrencilere ders vermek için Rektörlüğe başvurmuş ancak başvuru reddedilmişti.

Konuyu yargıya taşıyan Doçent Cengiz, üniversitenin kararını üyesi olduğu Eğitim Sen ile birlikte yargıya taşıyarak eşitlik ilkesine ve ayrımcılık yasağının ihlal edildiğini ile sürdü. Dava dilekçesinde Cengiz doçentlik unvanının getirdiği haklardan yararlanabilmek adına haklı bir talepte bulunduğunı, kendisi ile aynı kadroda görev yapanlar dahil doçent unvanlı istisnasız tüm akademik personelin ders verme hakkından yararlanmakta olduğunu, Avrupa Birliği bilim dalının ülkedeki az sayıda doçent dalından biri olduğunu ve kariyer ve liyakat ilkelerinin ihlal edilmiş olduğunu belirtti.

Üniversite yönetimi ise savunmasında davacının başvurusunun İşletme Fakültesine, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürlüğü'ne gönderildiği, verilen cevaplarda davacının ders vermesine ihtiyaç bulunmadığının hususlarının bildirildiği, davacının ilgili talebinin fakülte öğretim üyelerinin ders yükleri ve kadro durumları ile uyumlu olmadığı, Uluslararası İlişkiler Bölümünün iki doktor unvanlı araştırma görevlisinin ders verme talebi de bölüm öğretim üyelerinin 10 saatlik ders yükünü karşılamadığı gerekçesiyle reddedildiği ifade edildi. Davanın reddedilmesi talep edildi.

‘HUKUKA AYKIRILIK BULUNAMADI’
Dosyayı inceleyen İzmir 2. İdare Mahkemesi, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kararında hukuka aykırılık bulunmadığını ifade ederek davayı reddetti. Mahkeme ayrıca tazminat talebini de geri çevirdi

Kararda şu ifadeler yer aldı:

Dava dosyasının incelenmesinden; davacının, 2011 yılında davalı Üniversiteye uzman kadrosuna açıktan atandığı, 7100 sayılı Kanun'la getirilen yeni düzenleme ile davacının 2018 yılında öğretim görevlisi statüsüne girdiği, davacının 05.04.2022 tarihinde "Avrupa Birliği" bilim alanında doçent unvanı aldığı, davacının 17.05.2022 tarihinde davalı idareye başvuruda bulunarak almış olduğu doçent unvanı sebebiyle doçent unvanına uygun bir birimde görevlendirilmesi talebinde bulunduğu, davacının bu başvurusunun davalı idarece zımnen reddi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Aktarılan olay ve yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden; uzman kadrosunda görev yapmakta iken öğretim görevlisi kadrosuna atananlara ders görevi verilmeyeceği ve uzman kadrosundan öğretim görevlisi kadrosuna geçirilen personelin eski görevlerini yapmaya devam edeceği, davacının davalı Üniversiteye ilk olarak uzman kadrosunda atandığı, daha sonra 7100 sayılı Kanun'la getirilen yeni düzenleme ile 2018 yılında öğretim görevlisi kadrosuna atandığı, doçentlik kadrosuna atanmasının söz konusu olmadığı, davacının almış olduğu doçent unvanı sebebiyle doçent unvanına uygun bir birimde görevlendirilmesi talebi yönünden davalı idareye herhangi bir yükümlülük yüklenemeyeceği, bu konuda idarenin takdir yetkisi bulunduğu, takdir yetkisinin de davalı idare tarafından kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı olarak kullanılması gibi bir durum da söz konusu olmadığından, davacının almış olduğu doçent unvanı sebebiyle unvanına uygun bir birimde görevlendirilmesine yönelik yaptığı 17.05.2022 tarihli başvurusunun zımnen reddine yönelik dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır

Öte yandan, dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediğinden, davacının işlem nedeniyle yoksun kaldığı maddi zararlarının ödenmesi isteminin de reddi gerektiği sonucuna varılmaktadır.

 
Dikkat! Bütün gün oturmak bu hastalıklara davetiye çıkarıyor
 
Mert Ramazan Demir'den Mert Yazıcıoğlu hamlesi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
zeynep 5 Temmuz 2023 Çarşamba 11:01

Bu çocuk Deü rektöründe nasıl bir travma yarattısa, görevine son verdiler ama hala peşini bırakamıyorlar

Yorumu oyla      9      3  
Adnan 4 Temmuz 2023 Salı 15:58

Dokuz eylül rektörünün görevi kötüye kullandığını ispatladı diye işten atılan akademisyen değilmiydi bu doçent? İlginç. Şu an zaten üniversitede değilki

Yorumu oyla      13      3  
tahsin 4 Temmuz 2023 Salı 13:07

ohhh yavrum öğrenci de yok ama maaş tıkır tıkır sonr aulkede enflasyon var pahalılık var tabii üretmeyene para ödersen enflasyon da olur pğahalılık da olur

Yorumu oyla      4      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖSYM duyurdu: ALES başvuruları başladı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM) 20 Ağustos'ta ...
Tekel bayilerin korkulu rüyası… ‘Votka kadın’ Üçyol’a dadandı!
İzmir’de tekel bayilerin korkulu rüyası haline gelen ve girdiği marketlerden ...
İzmir’de korkunç son… 5 gün sonra cesedi bulundu
İzmir’in Kiraz ilçesinde 5 gündür kendisinden haber alınmayan Ali Akpınar ...
 
FETÖ firarisi ABD pasaportuyla yakalandı
FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla aranan ve ABD pasaportuyla ülkeye giriş yapmak ...
Bakan Yerlikaya: Haziran'da 65 terörist etkisiz
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Haziran ayında 65 terörist etkisiz hale ...
Balçova’daki arsa mağduriyeti yargıda… Tapusuzların gözü-kulağı mahkemede!
Balçova Arsa Mağdurları, 80 Darbesi’nin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ...
 
Deprem bölgesindeki öğretmenler için yeni adım
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, deprem bölgesinde göreve devam etmek ...
DEÜ, öğrenciler için akıllı çardak üretecek
Dokuz Eylül Üniversitesi Teknik Atölyeler Şube Müdürlüğü, öğrencilerin ...
İzmir’in utanç raporu… Haziran’da 6 kadın katledildi!
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2023 yılı Haziran ayı raporunda ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva