HABERLER>DÜNYADAN
18 Ekim 2021 Pazartesi - 16:39

Ödüllü kadın yazar, üç erkek çıktı

Edebiyat dünyası bir ödül töreninde gerçekleşen olayla çalkalanıyor. Planeta ödülünü kazanan ünlü kadın polisiye yazarının aslında bir kadın olmadığı, kitapları 3 erkeğin yazdığı ödül töreninde ortaya çıktı.

Ödüllü kadın yazar, üç erkek çıktı

Prestijli Planeta ödülünü kazanan ünlü kadın polisiye yazarının aslında gerçek olmadığı ortaya çıktı. İşin aslı, İspanya kralı Felipe and kraliçesi Letizia’nın da katıldığı törende ortaya çıktı. Yazar “Carmen Mola” ödülünü alması için sahneye çağrılınca sahneye bir kadın yerine üç erkek çıktı. “Carmen Mola” aslında her biri senarist olan Agustin Martinez, Jorge Diaz ve Antonio Mercero’nun ortaklaşa kullandığı bir mahlastı.

FOTOĞRAFLARI BİLE VARDI
Mola’nın menajerinin sitesinde yazar, İspanya’nın ünlü kadın yazarlarından Elena Ferrante’ye benzetiliyordu. “Madrid doğumlu” olarak tanımlanan yazarın gizliliğini korumak için bir takma isim kullandığı söyleniyordu. Sitede ayrıca Mola’ya ait olduğu öne sürülen bilinmeyen bir kadının fotoğrafları da bulunuyor. İspanyol medyasıyla yapılan önceki röportajlarında da Martínez, Díaz ve Mercero, Mola'yı kocası ve çocuklarıyla birlikte Madrid'de yaşayan bir kadın üniversite profesörü olarak sunmuştu.

BİR KADIN DEĞİL BİR İSMİN ARKASINA SAKLANDIK
“Dört yıl önce bir gün yeteneklerimizi bir hikâye anlatmak için birleştirmeye karar vermiş üç arkadaşız”, diyerek kendilerini tanımlayan yazarlar, “bir kadının arkasına değil, bir ismin arkasına saklandıklarını” savundu.

SERT ELEŞTİRİLER: DOLANDIRICILAR
Ancak eleştirmenleri yaptıklarının o kadar masum olmadığını öne sürdü. Kendisini bir yazar ve feminist olarak tanımlayan ve bir zamanlar İspanya'daki önemli bir ulusal eşitlik kurumu olan Kadın Enstitüsü'nün yöneticisi olan Beatriz Gimeno, Twitter’dan Martínez, Díaz ve Mercero'yu eleştirdi: “Kadın mahlası kullanmanın ötesinde, bu adamlar yıllar boyunca birçok röportaj verdiler. Bu sadece bir isim değil, okuyucular ve gazetecileri kandırmak için kullandıkları sahte bir profildi. Dolandırıcılar."

ŞİDDET ROMANLARI YAZAN 3 ÇOCUK ANESİ BİR PROFESÖR
Mola romanları yoğun kan ve şiddet içermeleriyle biliniyor. İspanyol medyası da geçmişte Mola'nın evli bir üniversite profesörü olarak varsayılan hayatı ile kitapların şiddet dolu doğası arasındaki karşıtlığın bir pazarlama aracı olarak ne kadar işe yarar olduğuna dikkat çekmişti.

Gerçeğin ortaya çıkmasının ardından yazarlarla yapılan röportajda, İspanyol El Mundo gazetesi olayı, “Sabahları cebir dersleri verip öğleden sonraları vahşet ve korku dolu şiddet romanları yazan bir üniversite profesörünün bir de üç çocuk annesi olması fikrinin iyi bir pazarlama operasyonu olduğunu anlamayan yoktur,” sözleriyle özetledi.

BİRÇOK ÖDÜL ALDI
2020'de Kadın Enstitüsü'nün bölgesel bir şubesi, bir "feminist okuma" seçkisinin bir parçası olarak Kanadalı şair Margaret Atwood ve İspanyol yazar Irene Vallejo’nun yanına Mola'nın kitaplarını da koymuştu.

Mola, 11 dile çevrilen ve bir televizyon dizisine dönüştürülecek olan "La Novia Gitana" gibi diğer çalışmalarıyla da beğeni topladı. İspanya Kadın Enstitüsü'nün bir kolu olan Castille-La Mancha, "La Nena" adlı kitabını, okuyucuların "kadınların gerçekliğini ve deneyimlerini anlamalarına" yardımcı olan 50 feminist başlıktan oluşan bir listeye dahil etti.

Mola, hafta sonu bakıldığında Penguin Random House internet sitesinde hâlâ yazar olarak listeleniyordu. Yayıncıdan konu üzerine hala bir açıklama gelmedi. (Hürriyet)

 
Kılıçdaroğlu'nun bürokrat açıklamasına suç duyurusu
 
TBMM'de bütçe maratonu başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'nin dışişleri eski bakanı koronadan öldü
ABD'nin eski dışişleri bakanı Colin Powell corona virüsten 84 yaşında hayatını kaybetti.
İngiltere'de temizlik işçilerinin grevi çöp yığınları oluştu
İngiltere'nin Brighton kentinde temizlik işçilerinin grev yapması nedeniyle ...
Birleşmiş Milletler'den Suriye açıklaması
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye ...
 
Dendias'tan tepki çekecek Türkiye açıklaması!
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ABD ile güncelledikleri savunma ...
Hindistan'da şiddetli yağışlar: 18 kişi öldü
Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletinde dün gün boyu süren şiddetli ...
ABD'de protestolar sürüyor: 600'ü aşkın gözaltı!
ABD'nin başkenti Washington'da hafta boyunca çevreci aktivistler tarafından ...
 
Bir hastada 2 mutasyon tespit edildi
hem Delta hem de Mu mutasyonları tespit edildi
ABD'den Afgan ailelere tazminat teklifi
ABD,, Afganistan'ın başkenti Kabil'de 29 Ağustos'ta düzenlediği drone ...
İngiltere'den sonra ABD'de kriz kapıda
ABD'deki büyük lojistik firmaları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva