HABERLER>GÜNCEL
19 Aralık 2015 Cumartesi - 09:11

Obama'dan Erdoğan'a telefon: Irak'taki Türk askeri...

ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla aradı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Obama, Türk askerlerinin çekilmesi dahil Erdoğan'dan Irak'la gerginliği azaltmak için ilave adımlar istedi" denildi. Cumhurbaşkanlığı'ndan ise "İki lider, gerilimi düşürmeye yönelik temaslar ve DAİŞ'e karşı askeri çabaların koordinasyonu için Türkiye, ABD ve Irak'ın beraber çalışması konusunda mutabık kaldı" açıklaması yapıldı.

Obama dan Erdoğan a telefon: Irak taki Türk askeri...

ABD Başkanı Barck Obama, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Başika eğitim üssünde bulunan Türk askerleriyle ilgili Washington'un görüşlerini iletti.

Hürriyet Gazetesi Washington Temsilcisi Tolga Tanış'ın haberine göre ABD yönetimi, Ankara’nın geçen hafta Başika’ya yaptığı asker takviyesinin ardından Irak ve Türkiye arasında süren gerginlikte, Türkiye’ye askerlerini bölgeden çekmesi konusunda en üst seviyeden mesaj verme kararı aldı. ABD Başkanı Obama, bu nedenle bu akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı.

İLK OLARAK BIDEN, DAVUTOĞLU'NU ARADI
ABD Yönetimi’nin, Ankara ve Bağdat arasında gerginliğe neden olan konuya üst seviyeden dahli ilk olarak 10 Aralık’ta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’na açtığı telefonla olmuştu.

Biden’ın asker takviyesi konusundaki rahatsızlığı iletmesinin ardından hafta başında Türkiye’nin Başika’daki güçlerinin bir bölümünü kuzeye kaydırması üzerine de 14 Aralık’ta Biden Davutoğlu’nu bir kez daha aramış ve bu konudaki memnuniyetini dile getirmiş, Irak’ta Bağdat Yönetimi’nin onaylamadığı hiçbr yabancı askeri kuvvetin bulunmaması gerekliliğinin önemine vurgu yapmıştı.

OBAMA DEVREYE GİRDİ
Ancak Türkiye’nin Bağdat’tan onay almamış Başika’daki askerlerinin tamamını geri çekmeme yönünde devam eden tutumunun ardından cuma akşamı devreye Başkan Obama girdi. Ve Beyaz Saray, bu konuda Irak Hükümeti’nin dile getirdiği noktalara destek verdiğini, Türkiye’nin çekilmeye devam etmesi konusundaki görüşünü bu kez en üst düzeyden bir kez daha vurguladı.

Beyaz Saray’ın Obama ve Erdoğan arasındaki telefon görüşmesine ilişkin yayınladığı bilgi notunda şöyle denildi:

“Başkan Obama, Kuzey Irak’taki Türk askeri hareketleri nedeniyle Türkiye ve Irak arasındaki mevcut anlaşmazlığı görüşmek için bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefonda konuştu. Başkan Obama, Türk askeri kuvvetlerinin çekilmeye devam etmesi dahil Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Irak’la olan gerginliği azaltmak için ilave adımlar atmasını istedi ve Türkiye’nin Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ihtiyacına güçlü biçimde vurgu yaptı. Bu açıdan, iki lider, tansiyonu düşürmek ve IŞİD’e karşı askeri çabaları koordine etmek için ABD, Türkiye ve Irak arasındaki diplomatik çabalar için beraber çalışma konusunda mutabık kaldılar. Başkan Obama IŞİD karşıtı harekâtına Türk katkısının değerine vurgu yaptı. İki lider ayrıca ılımlı Suriye muhalefetini güçlendirme, IŞİD’in üzerindeki baskıyı artırma ve (Suriye’deki) ihtilafa müzakere edilmiş bir çözüm bulmak için şartlar oluşturma yönündeki devam eden çabalar dahil Suriye’deki yoğunlaşan işbirliğini ele aldılar.”

CUMHURBAŞKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin detayıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı tarafından da yazılı bir açıklama yapıldı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam gerçekleşen telefon görüşmesinde, Kuzey Irak'ta Türk askerlerinin son durumuna ilişkin Türkiye ve Irak arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesine yönelik çabaların koordinasyonu ele alınmıştır.

'İLAVE ADIMLAR ATILMALI' TALEBİ
ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk güvenlik güçlerinin tanzimi dâhil, Irak ile gerilimi düşürmek için ilave adımlar atılması talebinde bulunmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğunu teyit etmiştir. Türk güvenlik güçlerinin Irak'ta bulunma amacının DAİŞ'le mücadele olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek Türkiye'nin gerekse Irak'ın güvenliği bakımından bunun önemli olduğunu da vurgulamıştır.

İki lider, gerilimi düşürmeye yönelik diplomatik temaslar ve DAİŞ'e karşı yürütülen askeri çabaların koordinasyonu için Türkiye, ABD ve Irak'ın beraberce çalışması konusunda mutabık kalmışlardır. ABD Başkanı Obama, DAİŞ'e karşı verilen mücadelede Türkiye'nin sağladığı katkıların önemine dikkati çekmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAİŞ'e karşı baskıyı artırmak ve ılımlı muhalifleri desteklemek konusunda ortak çalışmaların güçlendirilmesi, ayrıca Cenevre ve Viyana deklarasyonları doğrultusunda sorunun müzakerelerle çözüme kavuşturulmasını sağlayacak zemin oluşturmaya yönelik çabaların sürdürülmesi konularını da değerlendirmişlerdir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

 
BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye tasarısı kabul edildi
 
Ege'de gece yarısı faciası: 18 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soma’da çarpıcı ifade: Ocakta çökme vardı!
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ...
16 yaşında katil oldu!
Balıkesir’in Altıeylül ilçesi'nde, tartıştığı kendi ailesi gibi köftecilik ...
Duruşmaya yine pompalı tüfeklerle geldiler!
İzmir Adliyesi'nde, polisin, hakim ve savcıların dinlenme tesislerinin ...
 
İzmir-Aydın yolunda dehşet: Yoldan çıkan TIR...
İzmir’in Torbalı İlçesi'nde kontrolden çıkan TIR, karşı şeride geçerek ...
Flaş! NATO'dan Türkiye'nin destek planına onay
NATO ittifakın güney kanadını güçlendirmek amacıyla Türkiye'nin hava güvenliğine ...
'Ahmet Hakan'a saldırı' iddianamesi kabul edildi
"Ahmet Hakan'a saldırı" iddianamesi 60. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
 
Kubilay Anması'nda Başkan'dan sonra basına da yasak!
Menemen'de her yıl 23 Aralık'ta yapılan devrim şehidi Asteğmen Mustafa ...
Soma davasında damga vuran madenci konuştu
Manisa’nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin öldüğü davada mağdur olarak ...
Flaş! İstanbul’daki TV kanalında yangın: 4 yaralı
İstanbul'da yayın yapan Kanal G'de henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva