HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Ocak 2016 Cuma - 09:26

O soru yeniden masada: Alaybey Tersanesi taşınıyor mu?

Karşıyaka’daki Alaybey Tersanesi’nin taşınıp taşınmama konusu yeniden gündeme geldi.

O soru yeniden masada: Alaybey Tersanesi taşınıyor mu?

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ – İzmir kent merkezinde yer alan askeri tesislerin ve alanların kent dışına taşınıp, bu alanların farklı amaçlarla değerlendirilebileceği beklentileri sürerken, Karşıyaka'daki Alaybey Tersanesi'nin taşınıp taşınmaması konusu yıllardır İzmir kamuoyunda tartışılıyor.

Yaklaşık 20 yıldır süren tartışmalarda henüz bir gelişme yaşanmazken, tersanenin taşınması yeniden gündeme geldi.

Alaybey Tersanesi’nin şehir merkezinden kaldırılması gerektiğini vurgulayan Karşıyaka eski Belediye Başkanı Cihan Türsen, tersanenin hem körfez ve deniz kirliliği hem de görsel kirlilik yarattığını ifade ederek, bu alanın kentin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesinin kente kazanım olacağını söyledi.

KAÇ PARAYSA KAÇ PARA TERSANE ORADAN KALKMALI
Kendisinin Karşıyaka Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde Alaybey Tersanesi ile ilgili yaptığı çalışmaları aktaran Türsen, Tersane’nin körfez ve deniz kirliliğin yanı sıra görsel kirlilik yarattığına da dikkat çekerek, “Benim belediye başkanlığı dönemimde kamuoyundan tersanenin kalkması yönünde çok yüksek bir talep geldi. O zaman Tersane Komutanlığı bizi ziyaret edip, iki gerekçe ortaya koydu; biri yer sorunu ve ekonomik zorluk, diğeriyse lojmanları nereye taşıyacağız oldu. Çeşitli projeler hazırladık fakat görevli sürem doldu. Sonraki belediye başkanlarımız kararlı olmasa da ‘olsa iyi olur’ diye üzerine gittiler. Ama bir şey çıkmadı. Sivil tershane oldukları için İzmir limanı ve sivil tersane arasında bağlantı olabileceği teknik gerekçelerle Deniz Ticaret Odası tarafından ortaya konuldu. Fakat burası zamanla askeri tersane oldu ve sadece askeri çalışmalar yapıldı. Burası hem körfez ve deniz kirliliği yaratıyor hem de kentin en prestijli noktalarından birinde görsel kirlilik yaratıyor. Ayrıca, askeri yerleşim yerleri şehir içinde olmaz. Savaş zamanı burası hedef noktasındadır. En önemlisi de kentin o alana ihtiyacı vardır. Alan İzmir Fuarı kadar geniş. Kentsel aktiviteler, küçük marina kimliği yapılması gibi halka açık bir proje yarışmasıyla burayla kente büyük bir kazanım sağlanacaktır. Tersane Komutanı Deniz Ticaret Odası’ndaki konuşmasında ‘tersaneyi kaldırabiliriz, Foça’ya taşıyabiliriz bunun için 500 bin dolar gerekiyor bunun için’ diyor. Biz ‘artık yeter’ diyoruz askeri tersane kaç paraysa kaç para oradan kalkmalı” diye konuştu. 

‘PROJE KARŞIYAKA’
‘Proje Karşıyaka’ adlı aktif kentli yurttaş inisiyatifi oluşturduklarını söyleyen Türsen yapmayı planladıkları çalışmayı şu şekilde anlattı: “Amacımız, kentimizle ilgili fikir ve uygulama projelerini, uygulanan örnekleri paylaşıp tartışmak geliştirmek ve önermek. Projelerin hayata geçmesi konusunda destek olmak ve korumak noktasında sorumluluk almak istiyoruz. Yurttaşları kent yönetimine sadece yöneticilere bırakılmayacağı bilinciyle ekipler kuracağız. Gerekirse dernekleşmeye gideceğiz. Bu dernekleşme proje bazlı olacak ve sadece o projede görev alacak arkadaşlardan oluşacak. Projeler tamamlanana kadar gerekli olan görüşmeleri, değerlendirmeleri yapacak, kamuoyu ve medya çalışmaları ile projelendirmeleri yapacak.”

TERSANENİN TAŞINMASI İÇİN 500 MİLYON DOLAR GEREKLİ
İzmir Tersane Komutanı Deniz Kurmay Albay Murat Öztürk, emekli olamadan önce Alaybey Tersanesi ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin meclis toplantısında denizcilerle bir araya gelen Deniz Kurmay Albay Öztürk, yıllardır İzmir kamuoyunda tartışılan Karşıyaka'daki Alaybey Tersanesi'nin taşınma tartışmalarıyla ilgili, tersaneyi Foça'ya taşımayı istediklerini, ancak bunun için 500 milyon dolarlık kaynağa ihtiyacı olduğunu söylemişti.

 
İzmir’den ‘İftarlık Gazoz’ geçti
 
İsrail'den iki ülkeyi kızdıran açıklama!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
iİZMİRLİ 30 Ocak 2016 Cumartesi 08:50

izmirin istemeyecuk beyinleri izmir sizin gibi beyinlerden dolayı gelişemiyor fabrikalar kaçıyor iş adamları yatırım yapmak istemiyor bırakın residans, otel Gibi yatıRımlar gelsin binlerce gence iş imkanı oluşsun aha iş adamlarımız bile birbirini yemekten köklü spor klublerimiz nerelerde geziyor başarısızlıkta rekor kırıyor aynı beyin aynı istemeyecukluk he engüzel izmirliler olarak ne yapılmak istenirse mahkemelere veriyor durduruyoruz hizmetleri

Yorumu oyla      11      5  
batu 29 Ocak 2016 Cuma 13:57

Turan a yaya-bisiklet yolu, tramvay turan üzerinden Alsancak a, Bornova'ya gidebilir. Alaybey'e vapur-yat iskelesi yapılabilir. Turan bambaşka bir şey olur. ama şimdiki kafa, otoban residans avm den başka bir şey düşünenmez.

Yorumu oyla      11      5  
29 Ocak 2016 Cuma 12:27

500 bin mi milyon mu ? Ayrıca tersane taşınırsa tramvay hattı uzatılabilir, ortaya çıkacak alana şehre değer katacak projeler yapılabilir.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan İnce'den köylüye güvence
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediyeye devredilen köy mallarını ...
İzmir'in gurur fuarı 10 yılda 10'a katladı!
Gelinliğin başkenti İzmir, tekstil sektörünün Avrupa’daki en büyük buluşmasına hazır.
Kiraz’da büyük sağlık hizmeti
Kiraz Belediyesi ile Kiraz Devlet Hastanesi arasında imzalanan protokol ...
 
İzmir’de belediyeden dere yatağına taş ocağı!
Dikili Belediyesi Geyikli Deresi, dere yatağı üzerinde taş ocağı kuruyor. ...
Gezici Kütüphane yarı yıl tatili boyunca Bornova’da
İzmir’in imkanları kısıtlı bölgelerindeki okullarında eğitim gören binlerce ...
Lozan’ın acı yüzü: Mübadele...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi’nin 93. ...
 
İzmir Börklüce için yarıştı
Büyükşehir Belediyesi, 15. yüzyılda Karaburun Yarımadası’nda başlattığı ...
Karabağlar'da toplu sözleşme sevinci
Karabağlar Belediyesi’nde kamu emekçileri için toplu sözleşme imzalandı. ...
Başkan Kocaoğlu’ndan İZSİAD’ta proje raporu
İZSİAD Yönetim Kurulu'nun ilk toplantısına, katılan Büyükşehir Belediye ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva