HABERLER>GÜNCEL
8 Mart 2019 Cuma - 18:42

O ilçede üniversiteye yargı freni!

Tire ilçesinde, belediye tarafından üniversite kurulması için arazileri kamulaştırılan köylülerin açtığı davada, Bölge İdare Mahkemesi'nden iptal kararı çıktı. Basın açıklaması yapan avukatlar Cem Yanmaz ile Handan Kılınçtürk Topal, "Burada belediyenin kendince 'Tire'ye üniversite kuracağız' beyanları boşa çıkmıştır. Zira üniversiteler ancak kanunla kurulabilir ve üniversite amacıyla kamulaştırma yetkisi belediyelerin değildir. Üniversite kurulması, teşekkülü ve kamulaştırılması aşamasında YÖK'ün yetkileri vardır" dedi.

O ilçede üniversiteye yargı freni!

Tire Belediyesi'nce üniversite kurulması için 2017 yılının Ağustos ayında alınan kararla Ödemiş yolu üzerindeki Kireli köyüne ait araziler için kamulaştırma yoluna gidildi. Arazileri kamulaştırılan bazı köylüler ise buna karşı çıkıp, dava açtı. Köylüler adına avukatlar Cem Yanmaz ile Handan Kılınçtürk Topal'ın açtığı dava için İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nce geçen yılın Mart ayında ret kararı verildi. Bunun üzerine temyiz edilen dava dosyasını inceleyen, üst mahkeme olan İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3'üncü İdari Dava Dairesi ise itiraz yolu kapalı olmak koşuluyla kamulaştırma işlemini iptal etti.

'ÜNİVERSİTE AMACIYLA KAMULAŞTIRMA YETKİSİ BELEDİYELERİN DEĞİL'
Avukatlar Cem Yanmaz ile Handan Kılınçtürk Topal, basın toplantısı düzenleyerek, kararın köylülerce sevinçle karşılandığını belirtti. Avukat Yanmaz, şunları söyledi:

"Arazilerinin neden kamulaştırıldığını bilmeyen vatandaşlar, geçim kaynağı olan topraklarının ellerinden alınmaması için yasal haklarını aradı. Bizler de kamulaştırma kararında, arazilerin neden kamulaştırıldığına dair hiçbir gerekçe olmadığı gibi kamu yararı kararı da alınmadığını gördük. Burada belediyenin kendince 'Tire'ye üniversite kuracağız' beyanları boşa çıkmıştır. Zira üniversiteler ancak kanunla kurulabilir ve üniversite amacıyla kamulaştırma yetkisi belediyelerin değildir. Üniversite kurulması, teşekkülü ve kamulaştırılması aşamasında YÖK'ün yetkileri vardır. İmar planlarında da bu alanlar tarım arazisi olarak belirlenmiş durumdaydı. Hiçbir kurumdan görüş, onay alınmadan, gerekli hiçbir işlem yapılmadan bir ilçe belediyesinin kendince burada üniversite yapacağını iddia etmesi gerçekçi değildir. Ayrıca hiçbir sebep de göstermeden kamulaştırma işlemi yapılamaz. Kamulaştırma yapılacaksa tüm projenin tamamlanmış olması en son yer ihtiyacı için vatandaşın mülkü için kamulaştırmaya kalkışılmalıdır. Önce vatandaşın toprağını elinden alırsanız ve süreçlerde herhangi bir şekilde onay alınamazsa o zaman vatandaşın mağduriyeti ne olacaktır? Şimdi kamulaştırma işleminin iptali kararı sonrası önceden yeri kamulaştırılan dava dışı vatandaşların arsalarının ne olacağı belirsiz hale gelmiştir. Bu şekilde sadece seçmene yönelik yatırım iddialarında olan söylem aşamasındaki projeler geçimini tarımla kıt kanaat sağlayan bir grup vatandaşın mülkiyet hakkını ihlal etmekten öte geçmemektedir."(DHA)

 
Karabağlar'da bin kadının el emeği görücüye çıktı
 
Başkan Şenol, Arda’ya kefil oldu: Dostuma destek verin
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşadamının oğlu pantolon çalarken yakalandı
İstanbul'da birçok oteli bulunan bir iş insanının oğlu, Avcılar'da kız ...
Emeklilikte yaşa takılanlardan Cumhurbaşkanı'na mektup
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri, ...
FETÖ'nün sosyal medya uzmanı, 'para trafiği'ni inkar etti
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı'nca Ukrayna'dan Türkiye'ye ...
 
Şaşmaz'ın görüntülerini yayan polise ceza!
Beşiktaş'ta bir otel odasında bir dönem aşk yaşadığı eski manken Filiz ...
İş insanının oğlu pantolon çalarken yakalandı
İstanbul'da birçok oteli bulunan bir iş insanının oğlu, Avcılar'da kız ...
Ege Üniversitesi'nde '8 Mart' gözaltısı!
Ege Üniversitesi Kampüsü'nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle ...
 
İzmir’de FETÖ itirafları: Kaset şantajına uğrayan bile yardım istedi!
FETÖ'nün Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki kripto yapılanmasına yönelik ...
İzmirli avukatın hikayesi: Şiddet gördü, azmetti, cübbeyi giydi!
İzmir'de 4 yıl önce kocası tarafından silahla vurulan ve zorlu ameliyatlarla ...
Bu gurur Karşıyaka'nın
TFF 3. Lig 2. Grup'ta şampiyonluk yarışındaki Kırşehir Belediyespor, Altındağ ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva