HABERLER>GÜNCEL
24 Şubat 2021 Çarşamba - 19:26

O ilçede grev ortalığı çöplüğe çevirdi!

İstanbul Maltepe'de işçiler greve çıktı, iki günde çöp yığınları birikti. Peki bu işin sonu nereye varacak?

O ilçede grev ortalığı çöplüğe çevirdi!

Geçen hafta İstanbul Kadıköy’de belediye işçileriyle toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılamamış ve işçiler greve çıkmıştı hatırlarsanız. Fakat 2 gün içinde belediye ve sendika arasında anlaşma imzalanmış, grev de sona ermişti.

Dün ise benzer bir kriz Maltepe’de patlak verdi. Maltepe Belediyesi’nde çalışan 1588 personelin toplu iş sözleşmeleri için DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası’yla anlaşma sağlanamadı.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “En düşük 2800 TL olan emekçilerimizin ücretlerine ikramiyeler hariç yaklaşık yüzde 47 zam sonucunda net 4118 TL’ye çıkarma teklifimiz sendika tarafından reddedilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Belediye ve sendikanın anlaşma sağlayamaması üzerine işçilerin greve çıkması sonrasında dünden beri Maltepe sokaklarından çöp yığınları görüntüleri geliyor. İki gündür toplanmayan çöplerin fotoğrafları, görüntüleri özellikle sosyal medyada çokça tartışılıyor. Peki bu işin sonu nereye varacak? Çöpler nasıl toplanacak? İşçiler ve belediye arasında mutabakat sağlanması söz konusu mu? Bu soruları, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a sordum.

Başkan Kılıç, yaptığımız konuşmada ‘param yok’ vurgusunu yaptı, belediyenin gelir-gider rakamlarını da şöyle anlattı:

“Sendikayla yaklaşık 6 aydır görüşmelerimiz sürüyor. Fakat bir anlaşma ne yazık ki sağlanamadı. Maltepe Belediyesi’nde çalışan işçilere zaten asgari ücretin üstünde maaş ödüyorduk. Düşük ücret alanların maaşlarına iyileştirme yapmayı da kapsayan teklifimizi sunduk. Bu teklifte, ikramiyeler ve eğitim yardımıyla birlikte maaş 4500 TL’yi buluyor. Bu rakam net maaş değil, ikramiye ve ek ödeneklerle birlikte. Fakat sendika 5200 TL dedi.

Ben de bütçemi aşıyor, bu maaşı ödeyemem deyince greve çıktılar. İşçilerimizin, emekçilerimizin grev hakkına saygı duyuyorum ama param yok ne yapayım! Gelir-gider ortada. Maaşlara ayda 20 milyon TL ödüyorum. Yani yılda 240 milyon TL. Maltepe Belediyesi’nin yıllık geliri ise 310 milyon TL. 240 milyon TL’yi maaşlara verince geriye kalıyor 70 milyon TL. Ben bu 70 milyon TL ile 550 bin nüfuslu bir ilçenin bir yıl boyunca hizmetlerini, yatırımlarını yapmak zorundayım. Keşke belediyenin daha fazla geliri olsa da işçilere daha fazla maaş ödeyebilsem. Ama gelir bu kadar. Personel gideri gelirin yüzde 70-80’ini bulmuş durumda. Hal böyleyken taviz veremem. Bütçedeki yedek ödeneği bile aktararak işçilere verilebilecek maksimum rakamı yakaladık. Koca bir ilçenin onlarca hizmeti, yatırımı var. Para olmadan nasıl yaparım bunları! Anlayış göstermeleri gerekiyor.”

ÇÖPLER NE OLACAK?
Başkan Kılıç, sendikayla görüşmelerin sürdüğünü fakat elindeki bütçeyle sendikanın taleplerini karşılamasının mümkün olmadığını ısrarla söyledi. İyi ama anlaşma süreci uzadıkça temel hizmetler de yapılamıyor. Örneğin çöpler… Daha iki gün oldu ama Maltepe sokaklarından çöp yığınlarının görüntüleri geliyor. Çöpler ne olacak? Başkan Kılıç, bu soruma da şöyle yanıt verdi:

“Evet çöpler birikmeye başladı. Greve katılmak istemeyen işçiler var. Onlar çöpleri toplamaya çalışıyor fakat engelleniyorlar. Grev hakkına saygı duyduğumuz kadar çalışmak isteyenlerin de hakkına saygı duyulmalı. Zorunlu hizmetleri bile yapmamızı engelliyorlar. Çalışmak isteyen işçileri grev kırıcısın diye tehdit ediyorlar.

‘GELİN SİZ OTURUN KOLTUĞA’
Şunu teklif ettim sendikaya: Gelin buyurun siz oturun koltuğa. İsteğiniz maaşları bir yıl boyunca aksatmadan ödeyebiliyor musunuz? Bütçem istenen rakamları ödeyebilsem niye durup dururken böyle bir sıkıntının içine gireyim! Niye greve çıkılmasına yol açayım! Ama param yok, o maaşları ödemem mümkün değil. Aklıselimde buluşmayı umuyorum.”

 
Salgında günün bilançosu: 72 can kaybı, 9 bin 561 yeni vaka
 
'Bu defa İzmirlileri çok farklı gördüm, hesabını soracak'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehir Plancıları Odası'nda Gülerdoğan dönemi
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Memnune Bahçivan’ın başkanlık ...
O saldırılarının firari sanığı, trafik kazasında öldü!
Suriye iç savaşında ismi karmaşık ilişkileri nedeniyle sık sık gündeme ...
İl Sağlık Müdürlüğü o iddialara yanıt verdi: Özel işlem yapılması söz konusu değil
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, AK Parti İl Kongresine katılan herkese kamu ...
 
Cam kapıyı fark etmedi... Genç aşçıya 55 dikiş!
İzmir'in Konak ilçesinde bir manavdan alışveriş yaptıktan sonra aceleyle ...
Bakım evinde skandal! 2 şüpheli tutuklandı
İzmir'de bakım merkezinde zihinsel engelliyi darbeden 3 kişiden 2'si tutuklandı.
Tuma Çelik'in yargılanmasına başlandı
Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in, 31 Mart yerel seçim çalışmaları ...
 
'5G'ye geçiş çalışmaları sürüyor'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, iletişim hızında büyük ...
Rize’de ‘çay sohbetleri’ yasaklandı!
Sağlık Bakanlığı'nca paylaşılan vaka sayısı haritasına göre 15- 21 Şubat ...
Ege’de korkutan deprem!
Datça ilçesi açıklarında Ege Denizi’nde 4.1 büyüklüğünde deprem oldu.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva