HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
17 Ocak 2020 Cuma - 12:39

Nihat Demirkol, Folkart Academy Sahnesi'nde

Gazeteci-Yazar Piyano Sanatçısı Nihat Demirkol, Türk müziğinin önemli isimlerinden Feyzi Aslangil’in eserlerini Folkart Academy Sahnesi’nde davetlilerle buluşturdu.

Nihat Demirkol, Folkart Academy Sahnesi nde

Kültür ve sanata yönelik destekleriyle öne çıkan Folkart, bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Gazeteci, yazar ve piyano sanatçısı Nihat Demirkol, Türk müziğinin önemli isimlerinden Feyzi Aslangil’inunutulmaz eserlerini Folkart Academy Sahnesi’nde davetlilerle buluşturdu.Sunuculuğunu ünlü tiyatro sanatçısı Volkan Severcan’ın yaptığı piyano dinletisine çok sayıda davetli katıldı.

Geleneksel Türk müziğini tanıtmak amacıyla birçok çalışmaya imza atan Demirkol, 8 yaşında piyanoya başladı. Demirkol'un sözlü ve enstrümantal eserlerden oluşan 20'yi aşkın bestesi bulunuyor. Demirkol, aynı zamanda köşe yazarlığı yapmaktadır.

ÜSTAD FEYZİ ASLANGİL

Türk müziği eserlerini piyanonun sınırlı notlarıyla ölümsüz nağmelere dönüştüren Feyzi Aslangil’in hayatını konu alan gecede Nihat Demirkol, “Geleneksel Türk müziğinde Feyzi Aslangil, piyanistlerin üstadı olarak kabul edilir. Feyzi Aslangil, çok az sayıda eseri bizlere bıraktı. Bende bu eserleri, üstadın tarzındaseslendirmeye çalışıyorum” dedi.

Piyanonun aslen Batı müziği enstrümanı olduğuna işaret eden Demirkol, “Piyano özellikleri itibarıyla biraz kısıtlı olarak görülür. Müzik otoriteleriTürk müziği için piyanoyu pek kabullenmez. Feyzi Aslangil ise Türk müziğinin piyano ile çalınabileceğini gösteren bir üstattır. Ben de sayın Aslangil’in takipçisiyim" diye konuştu.

ANNESİNİN DOĞUM GÜNÜ

Annesi Ürgün Demirkol’un Feyzi Aslangil’i 20’li yaşlarında ilk kez dinlediğini anlatan Nihat Demirkol, “Ürgünhanım, o konserde babasına dönüp, “Benimde birgün çocuğum olursa, onun alaturka piyano çalmasını isterim” demişti. Ve bu istek bendenizi erken yaşta piyanoyla tanıştırdı. Şimdi de gördüğünüz gibi ebediyete intikal eden Ürgün hanımın çocuğu olarak, annemin çok beğendiği Feyzi Aslangil’in izinden gitmekteyim. Bugün 16 Ocak. Bu tarihi belirledik. Çünkü bugün Ürgün hanımın doğum günü. Bu anlamlı gece içinbizlere ev sahipliği yapan Folkart’ave beni yalnız bırakmayan siz değerli davetlilere çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Etkinlik süresince hem Feyzi Aslangil’in hayatını ve bilinmeyen yönlerini anlatan Nihat Demirkol, aynı zaman Aslangil’in geride bıraktığı sınırlı sayıdaki eseri piyanoyla dinleyicilerle buluşturdu. Etkinlik sonunda Demirkol, davetlilerden yoğun alkış aldı.

FEYZİ ASLANGİL KİMDİR?

Feyzi Aslangil, 1910 yılında İstanbul’da doğdu. Hariciye memurlarından Abbas İhsan Emiraslan ile Mekteb-i Sultanî (Galatasaray Lisesi) hocalarından Muallim Feyzi Efendi'nin kızı Mihriban Hanım'ın oğludur. Babası İranlı soyundandı. Babasının “Hariciyeci” olmasını istediği Feyzi Aslangil, babasının tüm baskısına rağmen musiki hevesiyle Saint Benoit lisesindeki öğrenimini yarıda bıraktı. Batı tarzında piyano dersleri aldı. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen musıkiyi meslek olarak seçen Aslangil, 1933’te Münir Nurettin Selçuk’a konserlerinde piyanosu ile eşlik etmeye başladı. Yıllarca gazino ve saz salonlarında piyanosunu çaldı. Şair Mehmet Akif Ersoy’un kızı Halide Hanım ile evli olan Feyzi Aslangil’i halk daha çok İstanbul Radyosu’ndaki “Piyano ile Saz Eserleri” programıyla tanıdı, sevdi. Aslangil, genç yaşta 1965 yılında vefat etti.

 
Kanal İstanbul ÇED Raporu onaylandı
 
Bayraklı'da şeffaf dönem: İhaleler artık canlı yayında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in güzide çifti: 23 yıllık sanat dolu yaşam
İzmir'in güzide çifti: 23 yıllık sanat dolu yaşam
İzmirli Lori Şen, ABD'de Lady Diana'yı canladıracak
İzmir mezzo soprano Lori Şen, ABD'de nisan ayında prömiyeri yapılacak ...
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
 
Hasan Rastgeldi 'Kökler' ile AASSM’de
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında ...
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
Gelecek için 5 kıtadan 100 karikatür
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) 7 Ocak-30 Mart tarihleri aras ...
 
AASSM'den 2020'ye dolu dolu başlangıç
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) Ocak ayında İzmirlilere müzik şöleni yaşatacak.
İzmir'in antik yolu puzzle gibi birleştiriliyor
İzmir'in antik yolu puzzle gibi birleştiriliyor
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva