Nedim ATİLLA
Işıktan aydınlığa
27 Ocak 2022 Perşembe

Kimi tümceler vardır, toplumun büyük çoğunluğu tarafından tartışmasız kabul edilmiş, üstünde çok fazla düşünülmeden günlük konuşmalarımıza yerleşmiştir. Bunların doğruluğu ya da yanlışlığı ne şekilde ele alınmış, nasıl kanıtlanmış bilmeyiz bile; ama onları benimseyip, kendi doğrumuzmuş gibi doğallıkla kullanırız. Buna bir örnek olarak, “renkler ve zevkler tartışılmaz” yargısını verebiliriz. Konu böyle bir kesinlikle ortaya konunca, doğal olarak kimse tartışmayı bile düşünmüyor.

Aslında bana göre söylenmek istenen, kişinin beğenilerinin tartışılamayacağıdır, yoksa bir sanat yapıtı ya da estetik unsurları içermesi gereken bir nesne ya da mekân, her zaman ve her yönüyle ele alınabilir, eleştirilebilir. Kuşkusuz bunu da yapabilmek için, uzun süren bir eğitim ve birikimin oluşturduğu bir altyapı gerekmektedir; ancak bu düzeydeki insanlar arasında her şey tartışılabilir.

Sözü bilinçli ya da bilinçdışı kullandığımız bir yargı üstüne getirmek istiyorum: Acı ve sevinçler paylaşmakla azalır!

Bu tümce her birimizin belleğine, diline öyle bir yerleşti ki… Zaman zaman bu ve benzer sözleri, hiç düşünmeden, başkaları gibi ben de kullanmışımdır. Bu kez, biraz daha üstünde durarak soralım: Gerçekten de acı ve sevinçler paylaşılmakla azalır mı?

Birkaç gündür bu konu kafamda dönüp dolaşıyor, beni uğraştırıyor. Belki kitle iletişim araçlarının etkisi, okuduklarım, belki de çevremde gözlemlediğim acı çeken insanların dürtüsüyle bu konu üstüne daha çok yoğunlaştım. Bu arada kimi düşünürlerin görüşlerine sığındım. Baktım ki onlar da birbirine karşıt görüşleri savunuyorlar. Her iki görüşün yanında yer alarak konuyu açmaya çalışayım:

Desem ki, sevinçler belki, ama acılar paylaşılamaz!

***

İzmirli olmasıyla gurur duyduğumuz sevgili Avram Ventura yeni kitabını yayımladı: Işıktan Aydınlığa

Neredeyse hayatımız boyunca merak ettiğimiz sorulara cevap arıyor kitabında. Paylaşma keyfi başlıklı yazısından aldım bu satırları

Avram üstadımız şöyle tanımlamış kitabını:

Işık için Kutsal Kitap, Tanrı’nın ilk buyruğudur diyor. Ben de şunu eklemek istiyorum:Işık, hayatın tüm alanları için karanlığa karşı çakan ilk kıvılcım, gerçeğe açılan yolun eşiğidir.

Nitekim uzun yıllardır bu yoldaki arayışımı sürdürüyorum: hayatın, insanların, kitapların yaydığı ışıkla aydınlanmanın umudunu taşıyarak…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
selma mert karaarslan 27 Ocak 2022 Perşembe 12:18

Nedim Üstadım, sizi tanıdığımdan beri hayatımın en aydınlık, umut dolu yanının simgesi oldunuz. Işığınız daim olsun:))

Yorumu oyla      2      3  
Nigar Dinleten 27 Ocak 2022 Perşembe 11:26

Düşüncelerini çok güzel dile getirmişsin Nedim Atilla

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva