HABERLER>EKONOMİ
14 Ekim 2020 Çarşamba - 11:48

Ne gelen var ne giden… Gıda Çarşısı kan ağlıyor!

Bir zamanlar gıdadan inşaat malzemesine kadar pek çok alışverişin merkezi olan Yenişehir'deki ünlü çarşıda herkes kan ağlıyor. Gıda Çarşısı esnafı, iş hacminin yüzde 30'lara düştüğünü, kazançlarla kiraların bile ödenemediğini söylüyor

Ne gelen var ne giden… Gıda Çarşısı kan ağlıyor!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 1982 yılında kurulan ve o günden beri İzmir'deki ticaretin odak noktası olan Yenişehir'deki Gıda Çarşısı'nda işler durdu. Esnaf, pandemi yüzünden sekteye uğrayan ticaretin hala toparlanmaması nedeniyle zor günler geçiriyor. Pandemi öncesi gerçekleşen iş hacminin, ancak yüzde 30'una ulaşabildiklerini belirten Gıda Çarşısı esnafı, "Toptan satışlarda inanılmaz azalma var. Perakende satışlar için gelen müşteri sayısı, parmakla sayılacak kadar. Gıda Çarşısı'nda eski kalabalıkta adım atılamazken, bugün in cin top atıyor" diyor.

GIDA ÜRÜNÜ SATANLARIN CİROSU YÜZDE 50 AZALDI
Mersal Tarım Ürünleri şirketinin sahibi Alpaslan Turanlı, otel, kafeterya, pastane gibi işletmelere toplan fındık, badem, antep fıstığı, ceviz, yer fıstığı, hindistan cevizi  satışı yaptıklarını, bu işletmelerin pandemi nedeniyle kapanmasıyla aylardır bocalama içinde olduklarını söyledi. İş yaptıkları alanı genişleterek çarkı çevirmeye çalıştıklarını anlatan Turanlı, "Pandemiden doğan kriz, çerezcilere kuruyemişçilere uğramadı ama bizi fena vurdu. Ciromuz, yüzde 50 gibi azaldı. Bizim iş yaptığımız müşterilerimizin işleri düşünce, doğal olarak bu durum bize de yansıdı. Böyle giderse, gelecek günler daha sıkıntı olacak. Bizim sektör, sahil bandına iş yaptığı için, yaz aylarında yıllık cironun yüzde 70'ini gerçekleştirirdi. Bu yaz hayal kırıklığı yaşadık" yorumunda bulundu.

TEMİZLİK ÜRÜNÜ SATANLAR HARİÇ, KİMSENİN İŞİ İYİ DEĞİL
İzmir Ticaret Odası Meclis üyesi ve Aydoğanlar Kahve Baharat firmasının sahibi Abdurrahman Aydoğan ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Kahvehanelerin, kafelerin, kahve evlerinin çoğu kapalı, bazıları ise yarım açık. İşler kesat. Gıda Çarşısı'nda hijyen maddesi, temizlik ürünü satanlar hariç, hiç kimsenin işi değil."

Gıda Çarşısı'nda pandemiden etkilenmeyen tek ticaret alanının gıda olduğu ortaya çıktı. İzmir Ticaret Odası Meclis üyelerinden, İsmail Başpınar Gıda firmasının sahibi Özkan Başpınar, kısıtlamaların olduğu dönemde ticari anlamda sorunlar yaşadıklarını anlattı. Başpınar, "İnsanlar evlerine kapanmak zorunda kalsa da, evlerine bakliyat ürünlerinden almak zorunda. Kısıtlamaların olduğu dönemde herkes evine stok yaptı. Aşırı bir tüketim oldu, mayıs ayında. Normalleşmeye geçildiğinde belirgin bir durgunluk yaşadık. Bizim sektörde işler kısmen de olsa azaldı ama gelinlik sektörü, konfeksiyon sektörü gibi bıçak gibi kesilmedi. Düğünlerin, ticaret hayatında büyük önemi var. Eskiden düğünler için 1000 kişilik, 2 bin kişilik yemekler verilir, gıda ve bakliyat ürünleri satışını bolca yapardık. Şimdi düğünler de yok. Bizim rahatsızlığımız, fiyatların şişmesi. Maliye, sürekli baskınlar yapıyor, kontroller yapıyor. Bizler toptancı olarak, sürekli yükselen rakamlardan şikayetçiyiz" dedi.

ÇARŞIDA GÖRÜNTÜ VAR, SES YOK!
İnşaat malzemesi satışı yapan esnaf Sezai Güleç ise maske , hijyen maddesi  ve gıda satışı yapanlar dışında herkesin işinin bozulduğunu söyledi. Gıda Çarşısı'na alışverişe gelenlerin sayıca, eskiye göre çok azaldığına dikkat çeken Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gıda Çarşısı'nda bir araç trafiği yoğunluğu var ama alışverişe gelen insan trafiği yok. Yani görüntü var, ses yok.. Dükkandan içeri girenler, parmakla sayılacak kadar az. Elektriğe, suya zam geldi. 750 lira olan çalışanın sigortası, 975 lira oldu, vergilerle birlikte 1400 lira. Devlet, kredi verdi. Bu ay sonunda kredilerin geri ödemesi başlıyor. Esnaf iş yapmadı ki, borcunu ödeyebilsin. Yaptığımız iş, yüzde 30'lar seviyesinde. Yakında Gıda Çarşısı'ndan kepenklerin kapanmaya başladığını görürsek, hiç kimse şaşırmasın."

 
Ödemiş’te yüz yüze eğitime dezenfeksiyon desteği
 
CHP'den Berberoğlu toplantısı! Kılıçdaroğlu: Bekleyeceğiz
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yücel 15 Ekim 2020 Perşembe 10:48

Tmm ama inanın gıda çarşısı kazık fiyatlar çook abartılı dışarıdan daha ucuza alıyoruz her şeyi ordaki esnafta dönüp aynaya baksınlar biraz

Yorumu oyla      2      3  
Sade vatandaş 15 Ekim 2020 Perşembe 02:02

Bizim mahalledeki nalbur ile gıda daki fiyat bir olursa kimse gıdaya gitmez insanlar oraya uygun diye gidiyo internetten adrese teslim daha ucuz

Yorumu oyla      2      3  
izmir'li 14 Ekim 2020 Çarşamba 17:39

bir çok sektörde semtimizden yaptığımız alış veriş ile gıda çarşısından yapılan alış verişin arasında çok fark yok daha cazip hale getirilmeli tüketiciyi çekmeli.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğ süt destekleme primi 40 kuruşa yükseldi
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılı 2'nci dönem süt desteklerinin 15 kuruş ...
İlk elektrikli traktör, seri üretime hazır!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye'nin ilk elektrikli traktörü, ...
İZTO’dan öğrencilere tablet desteği
İzmir Ticaret Odası (İZTO),Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ...
 
IMF, Türkiye büyüme tahminlerini değiştirmedi
Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 4,4 küçülmesinin ...
Et ve Süt Kurumu büyükbaş karkas etin alım fiyatını artırdı
Et ve Süt Kurumu (ESK), büyükbaş karkas et alım fiyatlarında kilogram ...
Travel Turkey Fuarı’na ‘dijital’ destek!
İZFAŞ Satış ve Pazarlama Müdürü Gökalp Soygul, 3-5 Aralık'ta düzenlenmesi ...
 
ÇEŞTOB Başkanı Demir: Çeşme projesi bir dünya projesi!
Ege Turizm Merkezi - Çeşme Projesi alanının, turizme hizmet vermeyen bir ...
İzmir Gıda Mühendisleri Odası’ndan çağrı: Alkollü içkide vergiler düşürülmeli!
Alkollü içkilerde çok yüksek oranlarda vergi uygulanmasının kayıt dışılığı ...
EBSO Meclisi’nden sağlık çalışanlarına teşekkür 
EBSO Meclisi, pandemi süreciyle birlikte her biri birer kahramana dönüşen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva