HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
11 Ekim 2021 Pazartesi - 09:27

Müteahhitlerden 'yüzde 10 emsal' övgüsü: Çözüm sürecini başlatır!

Bayraklı Belediyesi’nin depremzedeler için Meclis'ten geçirdiği yüzde 10'luk emsal artışı hakkında konuşan Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, "Yüzde 10 emsal artışı demek bin metre de 100 metre demek. Ben bin metreyi yeni yönetmelikler ile yapmaya kalksam zaten 750 metrekareye düşecekti. Böyle baktığımızda 150 metre, hakların korunması ve emsal artışı ile birlikte de 100 metrenin eklenmesi ile toplamda 250 metrelik bir kazanım oluyor. Bu şekilde baktığınızda yüzde 10'luk artış oldukça oturaklı, mantıklı hem de şehircilik anlamında çözüm oluşturabilecek süreci başlatır" dedi.

Müteahhitlerden  yüzde 10 emsal  övgüsü: Çözüm sürecini başlatır!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında kent genelinde 79 bin bağımsız birim hasar görmüştü.

Yapıların dönüşümü için depremzedeler sıkça 'emsal artışı' talebinde bulunurken, Bayraklı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 4 Ekim tarihindeki mecliste yüzde 10'luk emsal artışı teklifi oy birliği ile kabul edilmişti.

Emsal artışı kararı sonrası depremzedeler 'çocuk kandırmak' yorumu yaparken, Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman,  emsal artışı oranını Ege'de Sonsöz'e değerlendirdi.

ŞEHİR EFSANESİ GİBİ DOLAŞIYOR
İstanbullu müteahhitlerin Bayraklı'da dolaşarak yer topladığı iddiaları hakkında konuşan Kahraman, "Depremden kaynaklı insanlar yerlerini satıyor. Yeni yer almak isteyenler, taşınmak isteyenler ya da kentsel dönüşüme verdiğinde üzerine koyacağı parayı bulmakta sorun yaşayacak vatandaşlar yerlerini satıyor. Bu şekilde işlerde cebinde parası ile dolaşan vatandaş da var, iş adamı da var, yurt içinden farklı yerlerden olanlar da var. Ancak İstanbullular dolaşıp tek tek yer topluyor dersek doğru olmaz. Böyle bir durumu somut olarak duyduğumuz, gördüğümüz yok. Ancak şehir efsanesi gibi birileri çanta ile dolaşıp yer topluyor deniyor. Ancak sizin bir binanız olduğunu düşünün kentsel dönüşüme verdiğinizde 150 metrelik bir dairede yaklaşık 600-650 bin TL'lik bir ödeme yapmanız gerekecek. Vatandaş da diyor ki bu haliyle 250-300 bine satayım ve üzerine bir daire alayım diyor. Bu düşüncede olan kişi sayısı çok ciddi seviyede mevcut" dedi.

ismail kahraman haberleri

DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAKTIR
İzmir'deki kentsel dönüşümün emsal artışı olmadan gerçekleşemeyeceğini belirten Kahraman, "Kentsel dönüşümün olamamasının en önemli sebebi emsal artışının olamaması… Siz bin metre yeri yıkar yine geriye bin metre yaparsanız vatandaşların bunu ödeyecek gücü olmuyor. Bir diğer yerden de yönetmelikler değişti. Bin metrelik inşaat yerinde yeni yönetmeliklere göre ancak 750 metre inşaat yapma hakkı tanınıyor. Kazanılmış hakları da kaybetmiş oluyorsunuz. Bunlarla ilgili gerek bakanlığın gerek Büyükşehir Belediyesi'nin bir çalışması var. Bunlar önemli bir katkı sağlayacak. Bu planlar korunup üzerine emsal konulursa 500 bin TL vereceğine vatandaş 300 bin TL verecek. Bu dönüşümü hızlandıracaktır. Bu süreçten sonra biraz hareketlilik olacağını düşünüyoruz. Emsal artışı bizim yıllardır ifade ettiğimiz bir şey. Emsal artışı olmadan kentsel dönüşümün olması mümkün değil. Biz burada gelişi güzel emsal artışı olsun demiyoruz. Plan ruhuna mantığına sadık kalma koşulu ile emsal artışı olması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

YÜZDE 10'LUK ARTIŞ OLDUKÇA OTURAKLI
Bayraklı Belediyesi tarafından verilen yüzde 10'luk emsal atışın mevcut katların korunması ile birlikte yüzde 25'e denk geldiğine dikkat çeken Kahraman, "Mevcut yapıdaki inşaat alanını koruduktan sonraki yüzde 10,  brütte yüzde 25'e tekabül eder. Yüzde 10 emsal artışı demek bin metre de 100 metre demek. Ben bin metreyi yeni yönetmelikler ile yapmaya kalksam zaten 750 metrekareye düşecekti. Böyle baktığımızda 150 metre hakların korunması ve emsal artışı ile birlikte 100 metrenin eklenmesi ile toplamda 250 metrelik bir kazanım oluyor. Bu şekilde baktığınızda yüzde 10'luk artış oldukça oturaklı, mantıklı hem de şehircilik anlamında çözüm oluşturabilecek süreci başlatır" ifadelerini kullandı.

KİMSEYE YERİNİZİ VERMEYİN
Kahraman, evlerini kaybeden depremzedelere tavsiyelerde de bulurken, "Bizi de arayan vatandaşlarımız var. Şu anda yerlerinizi kimseye vermeyin dedik. Çünkü plan notları ile ilgili Büyükşehir'in çalışması var, kentsel dönüşüm daire başkanlığı kurulacak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, bu yüzden biraz daha bekleyin dedik. Burada çıkacak olan rant vatandaşa kalmalı. Çünkü burada mağduriyet var. Bir diğer önerimiz de bu süreçte dönüşüm anlaşmaları yapıldı ancak birçoğu malzeme fiyatları artıştan kaynaklı iptal edildi. Kentsel dönüşümde binasını vermek isteyen vatandaşlarımız ilk olarak emsal artışı sürecini beklemeli. Yapılan geçmiş sözleşmelerdeki sorunlara istinaden bir teknik şartname yapılması. Vatandaş isteklerini taleplerini bir standarda döküp öyle gitmeli. Firmaları karşılaştırdığında malzeme farklılıkları ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Vatandaşa düşen ne istediğine kadar yaptırmak istediğine karar vermesi olacaktır" dedi.

 
İzmirliler dikkat... Şemsiyesiz çıkmayın!
 
A Milli Takım Letonya ile karşılaşacak
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan Kizilkaya 16 Ekim 2021 Cumartesi 15:58

Bütün ilçeler Emsal isteyecek şimdi biryerden bir yere gitmek zaten eziyet haline geldi.

Yorumu oyla      2      3  
Salih demiroglu 15 Ekim 2021 Cuma 23:48

Sayın Büyük şehir yetkilileri bugün görmüş olduğum manzaralar beni 0 fazlası ile üzmüştür inşaatları yapan mütahitlerimiz siz bodrum katları yaparken bodrum 1 bodrum 2 yapmasını iyi Yapıyorsunuz pekiyi burada kimin oturacagını çok iyi Biliyorsunuz ama nasıl yolunu

Yorumu oyla      2      3  
Salihdemiroglu 15 Ekim 2021 Cuma 23:34

Sayın Bayraklı hemşefilerim her ne kadar konyalı olsakta hepimiz Bayraklı da yaşıyoruz 50 yıldır Bayraklı Fuat Edip Baksi Mahallesinde 0ikamet ediyorum. Her nedense bir türlü ne yüksel bey nepiriştina nedeonlardan sonrada gelenler bir türlü Bayraklı yı bagımsızilçe yapamadılar

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 11 Ekim 2021 Pazartesi 18:04

Emsal artışı olmadan da babalar gibi kentsel dönüşüm olur yeter ki deprem vergileri başka yere harcanmasın. Emsal artışı sadece kısa dönemde sorun çözer ama ardından şehre büyük sorunlar yükler. Emsal artışı ile daha küçük alana sahip daha fazla konut yapacaksınız bu yüzde onluk artış nereden bakarsanız bakın ortalama yüzde 30 konut artışı yaratacaktır yani yaklaşık 26 bin yeni hane demektir bu. Ortalama bir ailenin 3 kişi olduğunu varsayarsak 78 bin yeni nüfusa karşılık gelir. Tunç Soyer bunu tüm izmir için uygulayacağını ifade etmiş 2018 verilerine göre 2 milyon 168 bin konut nitelikli bağımsız bölüm mevcut ki bu sayı günümüzde çok daha fazla. Önceki hesaba göre bağımsız bölüm başına 1 kişilik nüfus artışı ile 78 bin artış olduğunu gördük bu da demek oluyor ki kent genelindeki %10 emsal artışı 2 milyon 168 bin nüfus artışını beraberinde getirecek. Müteahhitler şehrin kapasitesiyle, hizmet verebilme gücüyle, yaşanabilirliğiyle asla ilgilenmezler sadece ceplerine girecek paralarla ilgilenirler bunu zaten son 20 yılda yeterince gördük.

Yorumu oyla      2      3  
Oğuz Kaan 11 Ekim 2021 Pazartesi 14:30

Müteahhitler memnunsa yanlış karardır.

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fırsatçılardan yeni yöntem: Kiralık evler açık arttırmaya çıktı!
Arz talep dengesindeki bozulma sonucu ev kiralarının artması farklı yöntemleri ...
Sayıştay’ın raporunda yer almıştı: Şirket ne açıklama yaptı?
Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yönelik yaptığı incelemede ...
Emlakçılar Odası'ndan Kılıçdaroğlu’na destek: Türkiye'yi kurtarma planı olacak!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 30 Ekim 2020'de ...
 
Sayıştay 'ceza kesilmeli' dedi... Kuzeyşehir Menemen'de ne oldu?
Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı incelediği raporda İzmir’in ...
İzmir'de 85 lojman için satış kararı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Konak Emlak Daire Başkanlığı kent ...
Narlıdere'de dönüşüm zamanı... Kritik planlar askıda!
İzmir'in Narlıdere ilçesi sınırların içerisinde yer alan ve kentsel dönüşüm ...
 
TOKİ 34 ilde 144 konut, 26 ilde 96 iş yerini açık artırmayla satacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), aralarında ...
İzmir’de yurt dolandırıcılığı… Müteahhitler şeytana pabucunu ters giydirdi!
Hürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekirge, İzmir'in Buca ilçesinde üniversite ...
TMMOB'dan 'emsal artışı' açıklamasına tepki: Yıkılan binalar olduğu şekilde yapılmalı!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir Büyükşehir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva