HABERLER>GÜNCEL
11 Mayıs 2021 Salı - 16:11

Mülkiyeliler Birliği'nden deprem planı açıklaması!

İzmir'de 30 Ekim depreminde hemşehrilerinin ve üyelerinin sevdiklerini ve yuvalarını kaybettiklerini belirten Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi deprem sonrası oluşacak planların geniş katılımla olmasını istedi.

Mülkiyeliler Birliği nden deprem planı açıklaması!

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, yaptığı açıklamada "Kamu kaynaklarının yurttaşların eşit ve adil bir şekilde yaşaması için kullanılmasının bir zorunluluk olduğu belirtilerek tüm yasa ve yönetmeliklere uyularak inşa edilmiş ve ilgili kurumlar tarafından ruhsatlandırılmış binalarda yaşanan her türlü hasarın kamu idaresi tarafından koşulsuz karşılanması gerektiğini belirtti.

PLAN ULUSLARARASI STANDARTLARA VE STRATEJİK PLANA UYGUN OLARAK YAPILMALIDIR
Açıklamada "Kentin şehirleşme planlarının ve plan revizyonlarının, en geniş kitlesel katılımla, uluslararası standartlara uygun olarak yapılması istenerek, Kentsel dönüşümü yerinde uzlaşmaya dayalı dönüşüm olarak tanımlayan, dönüşüm yapılan alandaki insanların barınma hakkının soylulaştırma yoluyla el değiştirmesine karşı olunduğu vurgulanan stratejik plan perspektifine sadık kalınması gerektiğini düşüncesindeyiz. 

İMAR ÇARPIKLIKLARI KALICI HALE GETİRİLMEMELİDİR
Kentsel dönüşümün bir plan notuna indirgenmesi suretiyle, geçmişte örneğini çokça gördüğümüz imar çarpıklıklarını kalıcı hale getireceği hususunda endişeliyiz. Afet ile zarar görmüş binaların bir an evvel yenilenmesi suretiyle hemşehrilerimizin mağdur edilmemesi amaçlanıyorsa öncelikli olarak Bayraklı İlçesi ve yakın çevresinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı dikkate alınarak kurum/kuruluş görüşleri, jeolojik-jeoteknik etüd raporu tamamlanarak plan revizyonlarının ivedilikle hazırlanması gerekmektedir. Meslek Odaları başta olmak üzere ilgili STK'ların ve kamu yararını gözeterek teknik açıdan itiraz eden uzmanların görüşlerinin dikkate alınmasının gerekliliğini düşünüyoruz" denmiştir.

NE OLMUŞTU?
30 Ekim 2020 depreminin ardından, İzmir'de yıkım yaşanan bölgelerdeki plan değişiklikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hızla onaylanarak inşaatlar başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bina ölçeğinde dönüşümü yönlendirmek amacı ile hazırlanan “usul ve esaslar”ı 1 Mart 2021 tarihinde kabul ederek “öncelikle Genel Hayatı Etkililik Kararı verilmiş olan Bayraklı, Bornova, Karaburun, Seferihisar olmak üzere İlçe Belediyelerince ivedilikle plan revizyonu veya plan değişikliği ve/veya plan notu ilavesi etaplar halinde yapılması” kararı alınmıştı. İlçe belediyeleri bu “usul ve esaslar” çerçevesinde,   K alanlarının belirlemeye başlamışlardı.

whatsapp-image-2021-05-11-at-07.19.26.jpeg
YÜRÜTÜLMEKTE OLAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN KAYGI VE ÖNERİLERİMİZ: Arkadaşlarımız, üyelerimiz, hemşehrilerimizin sevdiklerini ve yuvalarını yitirdikleri 30 Ekim 2020 depreminin ardından, yıkım yaşanan bölgelerdeki plan değişiklikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hızla onaylanarak inşaatlar başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bina ölçeğinde dönüşümü yönlendirmek amacı ile hazırlanan “usul ve esaslar”ı 1 Mart 2021 tarihinde kabul ederek “öncelikle Genel Hayatı Etkililik Kararı verilmiş olan Bayraklı, Bornova, Karaburun, Seferihisar olmak üzere İlçe Belediyelerince ivedilikle plan revizyonu veya plan değişikliği ve/veya plan notu ilavesi etaplar halinde yapılması” kararı alınmıştır. İlçe belediyeleri bu “usul ve esaslar” çerçevesinde,  K alanlarını” belirlemeye başlamışlardır. 

Özetle, binaların yenilenmesi için ilk yapıldığı koşulları sağlamayı yeterli kılan bir plan notu eklemek suretiyle yapılmak istenen değişiklik hususunda: 

- kentimizin şehirleşme planlarının ve plan revizyonlarının, en geniş kitlesel katılımla, uluslararası standartlara uygun olarak yapılması ve kentsel dönüşümü yerinde ve uzlaşmaya dayalı dönüşüm olarak tanımlayan, dönüşüm yapılan alandaki insanların barınma hakkının soylulaştırma yoluyla el değiştirmesine karşı olunduğu vurgulanan stratejik plan perspektifine sadık kalınması gerektiği değerlendirmesiyle; 

- kentsel dönüşümün bir plan notuna indirgenmesi suretiyle, geçmişte örneğini çokça gördüğümüz imar çarpıklıklarını kalıcı hale getireceği hususunda endişeli olduğumuzu; 

- afet ile zarar görmüş binaların bir an evvel yenilenmesi suretiyle hemşehrilerimizin mağdur edilmemesi amaçlanıyorsa öncelikli olarak Bayraklı İlçesi ve yakın çevresinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı dikkate alınarak kurum/kuruluş görüşleri, jeolojik-jeoteknik etüd raporu tamamlanarak plan revizyonlarının ivedilikle hazırlanması gerektiğini; 

- tüm yasa ve yönetmeliklere uyarak inşa edilmiş ve ilgili kurumlar tarafından ruhsatlandırılmış binalarda yaşanan her türlü hasarın devlet tarafından  karşılanması gerektiğini; 

- kamu kaynaklarının yurttaşların eşit ve adil bir şekilde yaşaması için kullanılmasının bir zorunluluk olduğunu; 

- meslek odaları başta olmak üzere, ilgili STK'ların ve kamu yararını gözeterek teknik açıdan itiraz eden uzmanların görüşlerinin dikkate alınmasından yana olduğumuzu belirtmek isteriz.

 
'19 Mayıs'ta evlerimizde İstiklal Marşı okuyacağız'
 
Vaka sayısı en çok düşen iller açıklandı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ş?leyman boruzanlí 31 Mayıs 2022 Salı 14:44

yeni yapilarin ivedi tamamlamasí için ??ş?k kredi saglanmalidi selamlar

Yorumu oyla      2      3  
s?leyman boruzanlí 31 Mayıs 2022 Salı 14:37

bayraklida yaşanan deprem şonrasi yapilarin bazílarí az hasarlí olanlara site yõneticilerin ğõrev ihmalleri nedeniyle evlerin az hasarli konumunun ortadan kalkmasí engellenmíştirsorunn b?y?k faydalar saglíyacaktí . sa

Yorumu oyla      2      3  
KSKLİ 12 Mayıs 2021 Çarşamba 05:25

Binanın çürük raporunu gizleyen daire sahiplerin yıkılan evlerini vatandaş olarak ben mi yapacağım. Karşıyaka Hatay imarlı alanlar ama binaların çürük olduğunu Ege Üniversitesi söylüyor. 2000 öncesi bina yapmayı bilmiyormuşuz diyende üniversite. Buralara yeni imar planı yapmakla yükümlü olan belediye bu zamana kadar ne yaptı. Gecekonduları saymıyorum onlar kentin %60 .

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Online sipariş saatleri değişiyor
Ramazan bayramı süresince bakkal, market manav gibi işletmeler yine saat ...
İçişleri'nden şehitlik ziyareti için genelge
İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Şehit Ailelerinin Kabristan Ziyaretleri” ...
Arnavutluk polisi başına ödül koydu!
Arnavutluk Emniyeti, Thodex soruşturması kapsamında aranan şirketin kurucusu Faruk ...
 
İzmir'deki akraba cinayetine 1 tutuklama!
İzmir'in Konak ilçesinde bir kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin yaralandığı ...
Çevreci çiftin öldürülmesinde 'azmettirici' iddiası
Antalya'da mermer ocaklarına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Ali ...
PKK'dan maket uçakla saldırı girişimi!
Irak'ın kuzeyinde teröristlerin Mehmetçik'e saldırı amaçlı kullandığı maket uçak düşürüldü.
 
İçişleri'nden 'Ramazan Bayramı' açıklaması
İçişleri Bakanlığı, bayram süresince yurt genelinde yoğun şekilde salgın ...
17 Mayıs'tan sonra her hafta bir açılma
Tam kapanmanın ardından başlaması beklenen normalleşme için hükümette ...
İzmir'de film gibi olay: Tutuklandı, adliyeden kaçtı!
İzmir'in Bayındır ilçesinde, gözaltına alınan ve sevk edildiği adliyeden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva