HABERLER>EGE
11 Kasım 2022 Cuma - 14:33

Muğla'da 250 bin fidan toprakla buluştu

Türkiye'de orman yangınları açısından en hassas illerin başında gelen ve yüzde 68'i ormanlık olan Muğla'nın 13 ilçesinde, 'Milli Ağaçlandırma Günü' kapsamında 253 bin fidan dikildi. Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, "2021 yılında en yoğun orman yangınlarını Muğla'da yaşadık. 52 bin hektarlık alanımız zarar gördü. Yanan ağaçların üretim çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlandı. Geçen yıl 215 bin kilogram tohum ve 5 milyon fidanı toprakla buluşturduk" dedi.

Muğla da 250 bin fidan toprakla buluştu

Muğla'nın Menteşe ilçesinin Düzeyn mevkiinde, 'Türkiye Yüzyılına Nefes' sloganıyla  Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri çerçevesinde fidan dikim töreni düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinliğe, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Cumhur Çoban, Adli Yargı Komisyon Başkanı Ercan Arslan, Muğla İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Gökcan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Baro Başkanı Av. Levent Akgün, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile siyasi partilerin temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

'YENİ NESİLLERE AKTARMAK EN BAŞTA GELEN GÖREVLERİMİZDENDİR'
Vali Orhan Tavlı ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanların, alınan nefesin ve suyun ana kaynağı olduğunu belirterek,  "Bizler, 'Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz' düsturuna sahip bir medeniyetin mensuplarıyız. Kültürümüz, tüm bitkiler ve hayvanlar dahil canlıların tamamına karşı sevgi ve şefkatle yaklaşmamızı öğütler. Atalarımızdan, babalarımızdan devraldığımız ağaç, çevre ve yeşil sevgisini yeni nesillere aktarmak en başta gelen görevlerimizdendir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle aşırı yüksek sıcaklıklarla aşırı düşük nem, şiddetli rüzgarlarla birleşerek orman yangınlarının kontrol altına alınmasını güçleştirmekte kontrol altına alma süresini uzatmaktadır. Meydana gelen orman yangınlarını, ormanı yeşil vatan bilerek kahramanca savunan alev savaşçıları sayesinde bu olumsuzluklara rağmen kontrol altına alabildik. Orman teşkilatımızın kahraman mensupları, desteğe gelen kurumlarımızın personelleri ve gönüllü vatandaşlarımız hep birlikte yangınlara karşı cansiperane bir mücadele yürüttü" dedi.

'GEÇEN YIL 215 BİN KİLOGRAM TOHUM VE 5 MİLYON FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK'
Halk oyunu gösterisinin ardından günün ve anlam önemini belirten konuşma yapan Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak da amaçlarının ağaç sevgisini geliştirmek, çevreye olan duyarlılığa dikkat çekmek, geleceğe nefes olmak olduğunu söyledi. Yasin Yaprak, il genelinde 253 bin fidanı toprakla buluşturduklarını kaydederek, "Son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle orman yangınlarında büyük artış gözlemleniyor. 2021 yılında en yoğun orman yangınlarını Muğla'da yaşadık. 52 bin hektarlık alanımız zarar gördü. Yanan ağaçların üretim çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlandı. Yeniden orman kurmak ve yeşertmek için etüt projelerimizle gençleştirme ve ağaçlandırma yapılacak alanları belirledik. Geçen yıl 215 bin kilogram tohum ve 5 milyon fidanı toprakla buluşturduk" diye konuştu.

'MUĞLA'DA 1 MİLYON 156 BİN 983 HEKTAR ORMAN BULUNUYOR'
AK Parti Milletvekili Yelda Gökcan ise Muğla'nın 1 milyon 156 bin 983 hektar ormana sahip olduğunu belirterek, "Bu ormanların tamamı yangınlara birinci derece hassas ormanlardır. Yangınlara karşı hem havadan hem karadan teknolojinin son imkanları kullanılarak mücadele ediliyor. Yangınlarla mücadelede 1379 işçi, 96 arazöz, 34 su tankeri, 133 ilk müdahale aracı, 14 dozer, 14 greyder ve 7 treyler kara gücünü oluşturuyor.  Konuşlanan 9 su atma özelliği taşıyan helikopter, 6 uçak ile yangınlarla mücadelede hava gücünü oluşturuyor" dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ile birlikte katılımcılar akasya, fıstık çamı, kara servi, erguvan, defne, harnup, sedir ve dut olmak üzere 5 bin fidanı toprakla buluşturdu. 13 ilçede ise 253 bin fidan dikildi. (DHA)

 
Yurda sızmaya çalışan 5 FETÖ mensubu yakalandı
 
Kamyonet kontrolden çıktı: Çocuk parkına daldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'de 18 bin 487 göçmen ölüme terk edildi!
Türk Sahil Güvenlik ekipleri bu yılın 10 aylık döneminde, Yunanistan unsurlarınca ...
Kuşadası'nda 'jet kaçış'a jandarma engeli!
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, yasa dışı yollardan jet ski ile Yunanistan'ın ...
Eşi 80 yaşındaydı... 82'lik katil!
Kadın cinayetinin son adresi Uşak oldu. Uşak'ta, 82 yaşındaki İ.H., 80 ...
 
Onlarca öğrenci ve sporcu zehirlenmişti... Suçlu bulundu!
Aydın Valiliği, 1 Kasım'da gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye başvuran ...
Bacanağını öldüren zanlıdan savunma: Tehditler savuruyordu!
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde tartıştığı bacanağını av tüfeğiyle öldüren ...
Yaşlı adam ölü bulunmuştu... Şüpheli kızı tutuklandı!
İzmir'in Tire ilçesinde, babasını darbederek öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınan kızı tutuklandı.
 
Depremde hayatını kaybetmişti... İsmi okulunda yaşayacak!
Manisa'nın Demirci ilçesinde Necip Fazıl Kısakürek Fen Lisesi'nin çok ...
Oğlu yaşam mücadelesi veren babadan çağrı!
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde 24 Ekim'de sahipsiz köpekten kaçarken pikabın ...
Torbacılara baskın: 2 kişi tutuklandı!
Manisa'nın Akhisar ilçesinde 8 adrese eş zamanlı düzenlenen uyuşturucu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva