HABERLER>EKONOMİ
27 Mayıs 2022 Cuma - 09:09

Mobilya ihracatı son 5 yılda yüzde 106 arttı

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, son 5 yılda mobilya ihracatını yüzde 106 artırarak 229 milyon dolara taşıdı.

Mobilya ihracatı son 5 yılda yüzde 106 arttı

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye geneli mobilya ihracatının 2021 yılında yüzde 24 artışla 4,2 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

“2016’dan 2021’e kadar olan 5 yıllık dönemde Türkiye’nin mobilya ihracatı yüzde 73 arttı. 2022 yılı Ocak-Nisan döneminde ise Türkiye geneli mobilya ihracatı 1 milyar 619 milyon dolara yükseldi. Bugün mobilya dahil birçok sektörde tasarım gündemde. 2023 yılında, Ur-Ge projelerimiz ve tasarıma yaptığımız yatırımla, mobilya ihracatında 6 milyar dolara ulaşacağız. Firmalarımızın kümelenerek yetkinliklerini geliştirmek için 31 firmamızın katılımıyla Ticaret Bakanlığı destekli Aegean Furniture isimli URGE Projesini sürdürüyoruz. URGE Projemizle firmalarımızın hem kurumsal yapılarının iyileştirilmesi hem de personel ile firma sahiplerinin kişisel gelişimlerine yönelik eğitimler alıyoruz, aynı zamanda pandemi sürecinin yavaş yavaş yok olmasıyla önümüzdeki dönemde hedef pazarlarımıza ticaret heyetleri organize ederek ticaret payımızı arttırmayı amaçlıyoruz.”

Ezber Bozan Tasarım Yarışması katma değerli ihracat yolculuğunu hızlandıracak
Ali Fuat Gürle, “Katma değerli ihracat yolculuğumuzu hızlandıracak Ezber Bozan Tasarım Yarışmamız 2021’de düzenlendiği ilk yılında büyük ilgiliyle karşılandı. İkincisini bu sene “Smart Furniture” teması ile gerçekleştireceğiz. Rekor düzeydeki başvurunun bu sene katlanacağına inanıyoruz. Yeni ödüllerimiz var ve toplam nakdi ödülümüzü de yükselttik. Aynı zamanda dereceye giren yarışmacıların staj ve iş bulmalarına aracılık edeceğiz. Biz sektörün katma değerli ürün ihracatına önemli katkılar sağlamak için akademi ve tasarımcılarla sektör arasında bir köprü görevi üstlendik.” dedi.

Katma değer anlamında Ege Bölgesi’nin daha fazla fırsata sahip olduğunu anlatan Gürle, 2021 yılında Türkiye geneli mobilya ihraç birim fiyatının 2,74 dolar; Ege’nin ise ihraç birim fiyatının 3,23 dolar olduğunu söyledi.

“Yaklaşık 3,5 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir sektörüz. Bu tablo sektörümüzün dış ticaret dengesine sağladığı katma değeri ortaya net bir şekilde koyuyor. Birliğimizin mobilya ihracatı 2016 yılında 110 milyon dolarken 2021 yılında 229 milyon dolara ulaştı. 5 yıllık dönemde mobilya ihracatımızda artış oranı yüzde 106’ya yükseldi. 2022 yılının ilk 4 ayına baktığımızda ise Birliğimizden yapılan mobilya ihracatı 86 milyon dolar olarak gerçekleşti.”

Mobilya üretiminin ağırlığının iç pazara yönelik olduğunu söyleyen Gürle, “Hem iç hem dış piyasada çalışan firmalara sahibiz. İç piyasa güçlü olursa dış piyasada güçlü olur. Son dönemdeki enflasyon ve alım gücünün düşmesi nedeniyle taksit sayısının artırılması elzem.” dedi.

Almanya, Hollanda ve İsrail en çok ihracat yapılan ülkeler 
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2021’de 150 ülke ve bölgeye mobilya ihracatı gerçekleştirirken, ihracatının yüzde 50’sini Avrupa ülkelerine yaptı.

Mobilya ihracatında ilk sırada yüzde 43 artışla 23 milyon dolarla Almanya, yüzde 33 artışla 20 milyon dolarla Hollanda, yüzde 72 artışla 19 milyon dolarla İsrail, yüzde 50 artışla 12 milyon dolarla Fransa, yüzde 99 artışla 12 milyon dolarla ABD yer alıyor.

 
Sürekli müjdeyi verdi... Yat limanı için geri sayım başladı!
 
Başkan Selvitopu yerinde inceledi... Kavacık Meydan Projesi hızla ilerliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sinema salonlarına vergi desteğinin süresi uzatıldı
Sinema biletleri üzerinden alınan eğlence vergisi oranının sıfır olarak ...
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN yazdı... Yazık oldu bize…
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN yazdı... Yazık oldu bize…
Şeker ithalatında gümrük vergisi alınmayacak
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, 400 bin ton şeker ...
 
Sigara ve alkollü içeceklerde ÖTV oranı arttı
Alkollü içeceklerde ve sigarada özel tüketim vergisi oranı artırıldı. ...
Yatırımcılar kaçıyor mu? 672 milyon dolarlık satış!
Yabancı yatırımcıların hisse ve devlet iç borçlanma senetlerinden çıkışı ...
Piyasalar ne tepki verdi: Dolar ve euroda son durum!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mayıs ayı faiz kararını açıkladı. Karar ...
 
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yüzde 14 olan politika faizini sabit tuttu.
Faiz kararı öncesi dolar 16,50 liraya dayandı!
Döviz kurlarındaki yükseliş sürüyor. Güne 16,42'den başlayan dolar 16,46'yı ...
Bakanlık, şeker ithalatı için çalışma başlattı
Tarım ve Orman Bakanlığı, piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva