HABERLER>GÜNCEL
10 Ocak 2022 Pazartesi - 12:31

Mimarlar Odası’ndan AKM tepkisi: İzmir’e ihanettir!

Atatürk Kültür Merkezi ve Resim Heykel Müzesi ile ilgili iddialara dair basın açıklaması yapan Mimarlar Odası “Yapılar kesinlikle mevcut işlevleri dahilinde korunmalı ve gerekli güçlendirmeler ile yapıların üstlendiği misyonların devamlılığı sağlanmalıdır. Aksini değil önermek, düşünmek bile İzmir’e ihanettir” açıklamasında bulundu.

Mimarlar Odası’ndan AKM tepkisi: İzmir’e ihanettir!

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Ege Üniversitesi’ne ait Konak’taki Atatürk Kültür Merkezi binasının Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edilme ve Resim Heykel Müzesi’nin yıkım iddialarına yönelik basın açıklaması yaptı.

Hazırlanan basın metnini okuyan Şube Sekreteri Banu Aydın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Resim Heykel Müzesi ile başvuru yapıldığı bilgisini verdi.  Aydın açıklamasında “İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nca 2018 Türkiye bina deprem yönetmeliğine göre yaptırılan deprem dayanım performans analizi sonucunda, yapının depreme dayanıksız olduğunun tespit edildiğini, bu nedenle içindeki eserlerin taşınmasına karar verildiği söylenmektedir. Bilinmesini isteriz ki özellikle 1999 yılından önce yapılan tüm yapıların 2018 deprem yönetmeliğine göre yapılacak performans analizi testlerinde dayanıksız çıkması çok normaldir. Günümüzde güçlendirme teknikleri çok gelişmiştir ve bu teknikler ile bu çok değerli yapı rahatlıkla güçlendirilebilir. 2000’li yılların başında benzer bir konunun gündeme geldiğini biliyoruz, o zamanki koşullarda dahi güçlendirme projesi hazırlanması istenmişken, aradan geçen 20 yılı aşkın sürede teknolojideki ilerleme ile güçlendirmenin çok daha rahat yapılabileceği ortadadır.” ifadelerini kullandı.

Odanın açıklaması şu şekilde:

AKM hakkında medyada yer alan haberlere göre, İl Emniyet Müdürlüğü'nün bu binayı alması durumunda sahnelerin kırılarak döşemeler elde edilmesi planlamaktadır. Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak, binaya yapılması düşünülen bu büyük müdahalelerin yanlış olduğunu belirtmek isteriz.

Resim Heykel Müzesi, 1973 yılında Prof..Dr. Muhlis Türkmen ve İnal Göral tarafından tasarlanmış, ardından aynı mimarlar tarafından Atatürk Kültür Merkezi, müze ile bütünleşik bir sanat ve kültür merkezi olarak tasarlanmıştır.

Tasarımda göze çarpan en önemli unsur; mekânlar arası ilişkilerin hem sirkülasyon olarak hem de görsel olarak sağlanmasıdır. İzmir’in imbatının bina içinde ve dışında hissedilebilmesini sağlamanın da tasarımın ana yaklaşımlarından birisi olduğu söylenebilir. Resim Heykel Müzesi aynı zamanda 1988 yılı Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödülü sahibidir. Ulusal Mimarlık Ödülüne layık görülen bir mimari yapıtın kültür mirası olarak değerlendirilmesi korunması gereken  eserler içine alınması gerekir.

İzmir’in kent ve toplumsal belleğinde önemli yer tutan her iki yapı aynı zamanda silüete saygı duyan, yapıldığı günden günümüze kadar şehrin ana meydanında önemli röper noktaları olarak İzmir’in kimliğine ve kültürüne katkı koyan ve kentin kültürel hayatı için ihtiyaç olan vazgeçilmez ölçüde değerli yapıdır. Yapılar kesinlikle mevcut işlevleri dahilinde korunmalı ve gerekli güçlendirmeler ile yapıların üstlendiği misyonların  devamlılığı sağlanmalıdır. Aksini değil önermek, düşünmek bile İzmir’e ihanettir.

Her iki yapı sit alanında yer almaktadır ve her yapı için tanımlanmış olan alanlar kesinlikle resmi tesis alanı değildir.

Özellikle AKM hakkında basında çıkan haberlerin yanlış olduğunu umuyoruz, tüm İzmir kamuoyunu bu konuda bir arada durmaya ve belediye hizmet binası ile başlayan Cumhuriyet dönemi yapılarının yıkımı kararlarına karşı durmaya çağırıyoruz. Parçası olmaktan mutluluk duyduğumuz, kültürüne hayran olduğumuz şehrimizin kültür yapılarını korumak tüm İzmirlilerin görevidir.

 
Dayakçı koca ile çay üzerinden uzlaşma
 
Sıla'dan yeni yıl tarzı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat 11 Ocak 2022 Salı 03:06

??????

Yorumu oyla      2      3  
11 Ocak 2022 Salı 00:10

şu "şeyi" güçlendirsen ne yazar! Dünyada bu tip yapılar semboldür; bilmeyen yoktur ama şu şehirde sembol olmuş bir tane bile sanat merkezi yok. Yeni opera binasından ümitliyim ama onun da yeri yanlış ve sonucunda nasıl bir şey çıkacak bakacağız.

Yorumu oyla      2      3  
Alper Çelik 10 Ocak 2022 Pazartesi 19:04

İstanbuldaki Akm için de ortalığı ayağa kaldırdınız, yıkılıp yenisi yapılmayacak diye ve yenisi eskisinden çok daha güzel oldu. Bir kere de bu odacı takımı bir şeye itiraz etmese de halk olarak şaşırmasak.

Yorumu oyla      3      3  
Lombak 10 Ocak 2022 Pazartesi 15:06

Acilen yıkılıp adına yaraşır şekilde yenilenmesi gerekir.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dayakçı koca ile çay üzerinden uzlaşma
Ankara'da bir kadın, kendisini iş yerinde çalışma arkadaşı ile aldattığı ...
Dokuz Eylül'den oyun girişimcilerine destek
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), dijital oyun alanındaki girişim fikirlerini ...
Kızına istismardan ceza almıştı, gerçek yıllar sonra ortaya çıktı!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde Z.K. (56), o dönem 9 yaşında olan kızı M.K.'ye ...
 
Gazeteciler Günü'nde İzmirli muhabirlerden çağrı
İzmir'de görev alan gazeteciler 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında ...
Ağaçlandırma çalışmaları tam gaz... İzmir'in yaraları sarılıyor!
İzmir'in Menderes ilçesindeki Çile ve Urla ilçesindeki Balıklıova mahallelerinde ...
Kasım ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye'de işsizlik oranı, Kasım 2021'de bir önceki aya göre değişim göstermeyerek ...
 
Direksiyon hakimiyetini kaybetti, 40 metreden aşağı yuvarlandı!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, yaklaşık 40 metrelik uçuruma devrilen otomobilin sürücüsü yaralandı.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nden 10 Ocak mesajı
İzmir Gazeteciler Cemiyeti, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak mesaj yayımlandı.
Ege Denizi'nde fırtına uyarısı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne bu hafta hava sıcaklıklarının düşmesi beklenirken ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva