HABERLER>GÜNCEL
27 Mayıs 2022 Cuma - 13:09

Mimarlar Odası dava açıyor... 'Sonu 'Basmane Çukuru' gibi olacak!'

Yıkım süreci devam eden İzmir Büyükşehir Belediye Binası için Mimarlar Odası İzmir Şubesi basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen toplantıda değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman konuyu yargıya taşıyacaklarını ve alanın sonunun Basmane Çukuru gibi olacağını vurguladı.

Mimarlar Odası dava açıyor...  Sonu  Basmane Çukuru  gibi olacak!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir depreminin ardından hasar gördüğü gerekçesiyle boşaltılan ve deprem sonrası gerçekleştirilen olağanüstü meclis oturumunda alınan kararla oybirliğiyle yıkılacağı duyurulan İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı'nın yıkılması, kent genelinde çok sayıda tartışma ortaya çıkarmıştı.

Yaşanan süreç içinde sık sık itirazlarda bulunan ancak itirazları kabul görmeyen Mimarlar Odası İzmir Şubesi ise basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Mimarlar Odası adına ise Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman yaptı.

KAHRAMAN: YEREL YÖNETİMİN TEMSİLİYETİ MEYDANDAN KALKACAKTIR
Kahraman sürece hakım olduklarını dile getirerek Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan kurula dikkat çekti ve "Biz bu konuya ilgili toplam 6 defa basın açıklaması yapmak zorunda kaldık. Biz bu süreci unutmadık ve unutmayacağız. Bunun yanlış bir karar olduğunu bildiğimiz için gündeme getiriyoruz. Bu konuda yerinde incelemeler yaptık. Sürece hakim olduğumuzdan eminiz. Yapının korunması gereken kültür varlığı olduğunu düşünüyoruz. Süreç ile ilgili rapor hazırlandı ve bu rapora göre yıkım kararı alındığı söylendi ancak raporda güçlendirme kelimesi 309 kez geçiyor... Yani rapor güçlendirilemez demiyor. Rapor aslında güçlendirmesi mümkün olduğunu söylüyor. Konak Meydanı'ndaki temsiliydi... Binanın korunması için başvuru yaptık ancak bu süreç kabul edilmedi. Bizler süreci yargıya taşıyoruz. Yönetim kurulu olarak haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu bina kentin simgesel binalarından bir tanesi. Bina ile ilgili Büyükşehir Belediyesi bir danışma kurulu oluşturulacak; Mimarlar Odası bünyesinde olan kimse yok. Bu danışma kurulunun kararı doğrultusunda sonuca varılacağı söylenmişti ancak danışma kurulu güçlendirme yönünde karar vermişti. Buna rağmen de belediye yönetimi yine yıkım kararı vermişti. Biz bu binanın güçlendirilmesi için bir yarışma açtık. Buna ülkenin farklı yerlerinde bir çok proje katıldı. Çok farklı öneriler geldi. Bu yarışmaya 48 proje katıldı. Biz burada belediyenin işleyişinin sürdürülmesi gerektiğin düşünüyoruz. Bu bina buradan kalktığında alanda sadece merkezi hükümete ait binalar olacak ve yerel yönetimin temsiliyeti meydandan kalkacaktır" dedi.

YIKILACAK ANCAK…
Alanın Basmane Çukuru gibi olacağını belirten Kahraman, "Bu bina yıkıldıktan sonra yerine ne yapılacak? Buraya tekrar bir yapı yapmak çin izinlerin merkezi hükümetten alınması gerekecek. Ne yapılacak yerine biz bilmiyoruz. Bizce kimse bilmiyor zaten. Yapılacak şeyi bilmeden niye yıkılıyor burası? Yıkıldıktan sonra buraya yeni bir bina yapılabilecek mi? Bu bina depremden sonra tüm İzmir'de olduğu gibi hasar derecesi belirlendi. Buradaki binada sadece 1 bölümü orta hasarlı, geriye kalanların hepsi az hasarlı... Yani İzmir'de az ve orta hasarlı olarak geçen tek bina burası. Bu şu demek; 'İzmirli binan az hasarlı olsa da yık. Çünkü sallanıyor.' Büyükşehir Belediyesi'nin maddi gücü vardır ancak vatandaş ne yapacak? Bina yıkıldıktan sonra bu binanın altında kazıklar var. Bunlar ciddi boyutta uzun. Bunlar kürdan değil ki yerinden çıkaracaksınız... Ancak çıkarmadan da yeni bina yapamazsınız. Göreceksiniz burada Basmane Çukuru ile benzer bir durum ile karşı karşıya kalacağız. Belediye burayı yıkacak ancak yeniden yapamayacak. Bizim bildiğimiz belediye yıkmaz yapar... Kemeraltı bizim göz bebeğimiz. Belediye hizmet binası buraya da büyük destek veriyordu. Ancak bu destek belediye binası kalktığı için gitti" diye konuştu.

YILDIRIM: MESLEK ODASININ YOK SAYILDIĞINI GÖRÜYORUZ
Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Bakan Yardımcısı Uğur Yıldırım ise, "Yıkımın başlaması ile biz sosyal medyada 5 soru sorduk. İzmir'de tüm az hasarlı binalar yıkılacak mı? Yıkıma nasıl onay verdiniz? Burada korunmak istenen hem İBB binası hem İzmir'in demokrasi kültürü. Burada İzmir için önemli bir konu için İzmir'deki önemli bir meslek odasının yok sayıldığını görüyoruz. Ayrıca da kendi oluşturduğu danışma kurulunun kararına bile uymayan bir belediye anlayışı görüyoruz" dedi.

KAHRAMAN: BİR ARAŞTIRMA YAPILMIŞ OLMASI LAZIM
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Basmane Çukuru'nun alınması için yıkımda aceleci mi olduğunun sorulması ve fore kazıkların çıkarılması konusunda nasıl bir sonuç işleneceğinin sorularına yanıt veren Kahraman, "Nasıl bir karar uygulayacaklar bilmiyoruz. Burası yıkıldığında TMSF insafa gelip Basmane Çukuru'nu verelim derse bu hayal.  Basmane Çukuru verilen inanılmaz emsaller nedeniyle çok değerli bir alan. Orasının kamusal bir alan olduğu yönünde ve parka yönelik kullanılmasına yönelik Kamil Okyay Sındır bir açıklama yapmıştı. Orada 2-3 katlı yarışma projeler yapılmış ancak son Basmane Çukuru'na yapılmak istenen projelerin 5 emsallerinin şehre getirisi yok belli. Bunlar o projenin yapılması üzerinden yapılıyorsa, yapılmasın. Kazıkları çıkarmak dışında tutulması normal...  Çünkü zor çıkarılması. Kazıklarda paslanma vardır denildi... Hava almayan demir nasıl paslanır? O kazıkları bu nedenle kullanamazlar. Burada problem yok denirse binayı neden yıktılar diye sorulur.  Burada bodrum kat yapma kararı var ve bunları cımbız ile çıkarmamız lazım ancak böyle bir cımbız üretilmedi. Bunların yapılamaması mümkün değil ancak kaç paraya yapılır onu merak ediyoruz... Bir araştırma yapılmış olması lazım" diye konuştu

YILDIRIM: KAMUDA BU KADAR AZ BİLGİ OLAN...
Aynı soruya yanıt veren Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Bakan Yardımcısı Uğur Yıldırım ise, "Oraya gelmeden önce güçlendirme maliyeti diye bir miktar belirtiliyor... Ancak bir değer mühendisliği var. Ne kadara güçlendirilecek ve nasıl bir bina kullanıma açılacak? Karşılaştığımız durumda yıksak dahi yenisi yapılmıyor. Kentte bir belediye binası da yapılması ancak yeri belli değil. Kamuda bu kadar az bilgi olan bir durumda  ne yapılacağını bilmiyoruz" dedi.

 
Volkan Demirel Karagümrük'ten ayrıldı!
 
AK Parti İzmir’den ‘27 Mayıs Darbesi’ açıklaması
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 28 Mayıs 2022 Cumartesi 09:44

Dava açan meslek odalarının gurur duyacağı şeylerden utanması lazım

Yorumu oyla      2      3  
DEPREMZEDE 28 Mayıs 2022 Cumartesi 09:06

yeter artık dava açmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz kendini güçlendirme yapılmış bir yerde otururmusunuz acaba

Yorumu oyla      2      3  
Yeter artık! 27 Mayıs 2022 Cuma 22:47

Kabak tadını verdiniz. Burası Basmane Çukuruna dönerse mutlu mu olacaksınız?

Yorumu oyla      7      4  
ali 27 Mayıs 2022 Cuma 18:55

okumak cahilliği alır ama eşeklik baki kalır diye bir söz varmıydı

Yorumu oyla      6      4  
27 Mayıs 2022 Cuma 17:32

İzmir yararına bir işiniz olacakmı bir gün acaba oda olarak anca dava açın engelleyin

Yorumu oyla      7      4  
Oğuzhan Sel 27 Mayıs 2022 Cuma 14:43

Deprem olduğu gün o binadaydım. O büyüklükte bir depremin binada yarattığı sarsıntıyı, etkiyi başka hiçbir yerde görmedim. Binada çalışan tanıdıklarım bile " Bir daha o binaya girmem" diyor. Binlerce kişinin yıllarca korku içinde çalıştığı, doldurma zemine yapılmış binanın yeniden güçlendirilmesi gerektiğini söylüyorsunuz öyle mi? Sırf "Mimari değeri var" diye. YAZIKLAR OLSUN...

Yorumu oyla      29      6  
Asds 27 Mayıs 2022 Cuma 14:42

Hah,kaç gündür sesiniz gelmedi merak etmiştik.Sırf oda temsilcileri kurulda olmadığı için ego yüzünden bu yapılanlar. Valilik bahçesindeki emniyet,milli eğitim kaymakamlık binaları da yıkılacak,iki cümle yorum da ona yapın bari.

Yorumu oyla      23      3  
Gecekondu Şehri İzmir 27 Mayıs 2022 Cuma 14:38

İlla ki bizim dediğimiz olacak yoksa dava açarız ha anlayışı artık sıktı. Bu şehirdekiler cidden insanı yoruyor. Birileri sürekli bir şeylere muhalif. Zorunda mısınız? Uyduruk bir belediye binası yıkılacak, açıklama üstüne açıklama geliyor. Yerine ne yapılacağı belli değilmiş. Boş kalsın; illa ki beton dökmek zorunda mısınız? Konak Meydanı zaten küçük bir yer; böyle meydan mı olur? Alanda çok sayıda binanın zaten yıkılması gerekiyor. Çarşıyla deniz arası hiçbir şey olmaması gerekiyor ama bunlarda öyle vizyon nerede!

Yorumu oyla      18      8  
eskiköy 27 Mayıs 2022 Cuma 14:38

BİTİIRDİNİZ İZMİRİ

Yorumu oyla      15      4  
elif 27 Mayıs 2022 Cuma 13:45

Tunç bey yeni hizmet binanız nerede olacak belli değil elinizde olanı yıktınız ?

Yorumu oyla      6      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Saldırıya uğrayan tilki, tedavi edildi
İzmir'de bekçi köpeğin saldırısı sonucu yaralanan tilki, ameliyat edildi
27-30 Haziran tarihlerinde öğretmenlere idari izin
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Beyoğlu Mustafa Kandıralı Güzel Sanatlar ...
İzmir'deki 'müsilaj' operasyonunda 263 gözaltı
İçişleri Bakanlığı, turizmi olumsuz etkileyen mafya tipi organize suç ...
 
Ukrayna: Rusya Karadeniz'e 500 mayın yerleştirdi
Ukrayna, Rusya'nın Karadeniz'de Ukrayna limanlarından mal ihraç etmeyi ...
Taciz ateşi açan teröristler etkisizleştirildi
Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgelerinde saldırı girişiminde ...
Valilik harekete geçti... Tarihi doku can bulacak!
Hükümet Konağı'nın bitişiğinde bulunan ve 1970 yılındaki yangının ardından ...
 
İlan sitelerine bilgi verme zorunluluğu getirilecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı konut fiyatları ve kira gelirlerini yakın takibe ...
Eski sevgili dehşeti! 3 kişi ölü bulundu
Şişli Fulya'da bir apartman dairesinde biri kadın 3 kişi ölü bulundu. ...
Başvuruların yüzde 98’i karara bağlandı
Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, kanun hükmünde kararname ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva