HABERLER>GÜNCEL
27 Ocak 2016 Çarşamba - 09:41

Mimarlar Odası Başkanı’ndan ‘tüp geçit’ uyarısı!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, Körfez Geçişi Köprü-Tünel projesinin körfezdeki su sirkülasyonuna engel olacağını, kent içi ulaşım sorununun çözümüyle ilgisi olmadığını, sulak ve doğal alanlara zarar vereceğini söyledi.

Mimarlar Odası Başkanı’ndan ‘tüp geçit’ uyarısı!

Ege Sanayicileri ve İşadamalrı Derneği (ESİAD) Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal'ı konuk etti.

Topal, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, yönetim kurulu ve üyelerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın proje hazırlığı yaptığı İzmir Körfez Geçişi Köprü-Tünel projesi ve kentteki diğer projelerle ilgili görüşlerini açıkladı. Hasan Topal, İzmir Körfezi Geçişi proje kapsamında yapılacak 800 metre uzunluğunda ve yaklaşık 200 metre genişliğindeki yapay adanın körfez içi akıntılara ve su sirkülasyonuna olumsuz etkisi olacağını söyledi. İzmir'in Çevre Düzeni Planlı, Nazım İmar Planı ve Ulaşım planlarının hiçbirinde İzmir Körfezi geçiş projesinin yer almadığına, böyle bir gereklilik ortaya konulmadığını da belirten Topal, Körfez geçişi köprü-tünel-ada projesinin İzmir kent içi ulaşım sorunlarının çözümüne yönelik bir proje olmadığını belirtti. İzmir'in önemli bir başka gündemi olduğunu belirten Topal, "İzmir Körfezi yaşam kavgası veriyor. Sirkülasyonun sağlanması için çalışmaların başlaması, liman yaklaşım için tarama yapılmasının hızlanması gerekiyor. Bu kent için çok önemliyken sirkülasyona engel olunacak imalatlar yapılacak. Projeyi hazırlayan firma temsilcilerinin köprü ayakları ve yapay adanın su sirkülasyonuna önemli bir engel oluşturacağını ÇED toplantısında yaptıkları açıklamalarla belirtti" dedi.

KÖRFEZ'DE CİDDİ YAŞAMSAL SORUNLAR YARATIR
İzmir körfez geçiş projesinin, bağlantı yolları, kavşakları ve köprü dolgusu ile ayaklarının, uluslararası öneme sahip sulak alan (Ramsar) tampon bölgesi içinde ve birinci derece doğal sit alanı sınırları içinde tasarlandığını belirten Topal, projenin kamuoyuna açıklanan son halinin sulak alan, doğal yapı, doğal sit alanını ve kuş popülasyonu beslenme alanlarına doğrudan olumsuz etkisi olacağını dile getirdi. Topal "Biz bu projenin İzmir körfezi için ciddi yaşamsal sorun yaratmakta olduğunu söyledik. İzmir'i en önemli değeri olan Körfezle ilgili bu tür bir karar verilerken bir kaz daha düşünülmesini önerdik. Köprünün ayakları ve yapay ada ile diğer imalatların, Kuş Cenneti ve sulak alanlara etkilerinin yaratacağı olumsuzlukların hesaplanamayacağını, bu nedenle biraz daha ihtiyatlı davranılmasını istedik" dedi.  

"BİZİMKİ BİR UYARI"
Projenin 3,5 milyar TL'ye mal olacağının açıklandığını ancak daha sonra bu rakamın 5 milyar TL'ya çıkacağını belirten Topal kaynakların rasyonel kullanılması gerektiğini söyledi. Topal "Bu yol bu haliyle yapılırsa İzmir Kuş Cenneti, Narlıdere ve İnciraltı'nı unutalım. Proje orman, yeşil alanlar ve sulak alanlara dayanıyor. Buralarda imar, yapılaşma gelişmelerini tartışmaya başlarız. Bizimki bir uyarı... Bu kent hangi sorundan yakınıyor? Bu yol o sorunları bu şekliyle bir kat daha arttıracak. Bizim meselemiz öncelik. En yaşanabilir kent olmanın yolu raylı sistemler, deniz yollarından geçiyor. Evden okula, işe, sağlık tesisine giderken harcadığımız zaman bunu sağlar" dedi.

"BU PARAYA 60 KM RAYLI SİSTEM YAPILIR"
Topal, İzmir Körfez Geçişi'nin 3,5 milyar TL'lik maliyetiyle İzmir'de öncelikli ulaşım projelerinin yapılabileceğini söyledi. Topal, "Üçyol, Bozyaka, Yağhaneler, Buca, DEÜ kampüsü metro hattı (9 km), Halkapınar, Çamdibi, Otogar metro hattı (4 km), ulaşım ana planı revizyonuyla oluşacak Evka 3, Bornova merkez, Manavkuyu, Bayraklı metro hattı (7 km), ulaşım ana planı revizyonuyla oluşacak Konak, Alsancak, Liman arkası, Halkapınar metro hattı (6 km), merkezde ulaşım ana planı revizyonuyla oluşacak yeni 30 kilometre metro hattıyla birlikte toplam 60 kilometre metro hattı yapılabilir.. Ayrıca Körfez'de kent planlarının öngördüğü 6 adet vapur iskelesi, 20 adet farklı kapasitelerde hızlı güvenli konforlu yolcu vapuru, 5 adet yeni nesil olarak tanımlanan 80-100 araç kapasiteli arabalı vapuru projesi de gerçekleşebilir" dedi.

Konak Tüneli'nin Buca'nın trafik sorunun çare olmadığını belirten Topal, "Üçyol-Buca Tınaztepe Kampüsü metro projesi var. Konak tüneline harcanan parayla bu metro tünelinin yüzde 70'i delinirdi. Buca'nın trafik sorunu ilçe merkezinde. Kampüse ulaşımda sorun var. Konak tüneli yapıldı. Başka tünelleri davet etmeye başlandı. Ama Üçyol-Tınaztepe kampüsü metro hattı yapıldığında Buca'nın İzmir Kent Merkezi'ne ulaşım problemi gelecek 100 yılı kapsayacak şekilde çözülür. Bu doğru dururken Konak tüneli denince biz de bunu tartışmalıyız" dedi.

 
Elvan: Diyanet'te daire başkanı açığa alındı
 
Urla'da kar sürprizi: Beyaz sevinç!
YORUMLAR
Toplam 25 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
27 Ocak 2016 Çarşamba 22:40

Yahu sen tüm otobüsleri İzban'a aktarırsan günlük tabi ki de 300 bin kişi taşırsın ama nasıl taşırsın? Balık istifi şeklinde :) Millet İzban'da birbirini yiyor siz neyin kafasını yaşıyorsunuz? Ayrıca İzban trafiğe katkı sunmuyor diye bir şey mi yazdım? Banliyöden şehir içi taşımacılık yapılmaz. Yapılırsa da pik saatlerde yetersiz kalır. Şehrin göbeğine yapılan lrt sistemi de yetersiz kalıyor. Şehrin göbeğine yapılan metro sistemi 5 vagonlu olmaz, olursa da millet metroya bineceğim diye sıra bekler. Çin mi burası insanlar sıra bekliyor? Bazı istasyonlar pik saatlerde inanılmaz yoğun. (Üçyol gibi.) İstanbul'da ki M2 hattının istasyonları bizden küçük ise peron boyu 100 metre mi? :) 180 metre peron boyu olan bir sistem M2. Bu maliyet karşılaştırma olayı Kadıköy-Kartal metrosu yapılırken çıkmıştı. Birisi metro, diğeri 5,5 km'lik lrt sistemi. Yapılan işin özelliklerine bakın bakalım aynı mı? :) Elma ile armutları karıştırmayalım. Ankara'da metroyu bakanlık devraldı ancak 45 km hattın önemli bir bölümü bitmişti. Şu an da belediyenin yaptığı herhangi bir raylı sistem yok. Var mı dedik? İstanbul'da ise belediyenin yaptığı hatlar belli, bakanlığın yaptığı hatlar belli. Marmaray ve tek hatta sahip mini metro levent. Kadıköy-Kartal gibi dev metro hatlarını belediye kendisi yapmıştır. Şu an da oldukça uzun hatların yapımı devam ediyor. Bakanlık değil belediye yaptırıyor. Krediyi çeken, temeli atan belediye, bakanlık değil. Belediyenin para sorunu yok, kredi notu yüksek. Marmaray'a şu kadar bütçe ayrılmış, bakın link demeye de gerek yok. Benzer bütçeler İzban içinde ayrıldı, ayrılmaya devam ediyor. Ayrıca belediyeler YİD ile proje yapamaz diyen kim? Bu projede tekrar söylüyorum çevreye zararı yoksa yapılmalıdır.

Yorumu oyla      11      5  
guest 27 Ocak 2016 Çarşamba 21:30

Tespitler çok doğru. Bu kadar büyük kaynak varsa halihazırda planlanmış ama yapılmayan yatırımlara yönlendirilmeli. Sanki herşeyi yaptık iş fantazilere kaldı. Tamamen göz boyama, başka birşey değil. Dünya artık toplu taşıma ağını ve konforunu artırmaya odaklanmış durumda. Trafikteki araç sayısını artırmak değil tam tersi azaltmak ve ulaşımı "yeşil" hale getirmeye çalışıyorlar. Bizdeki projelerin sırf sükse yapması düşünülüyor, hiçbir fizibiliteye dayandırmadan iş yapıyoruz. Bu proje gerçekten 1950'lerin dünyasındaki mantığın ürünü, yapılmasa daha iyi.

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 27 Ocak 2016 Çarşamba 20:20

13:42 yorumcusu arkadaşım, günlük 300 bin kişi taşıyan izban mı şehir içi trafiğine katkı sağlamıyor? iyi o zaman al o 300 bin kişiyi koy trafiğe bak bakalım ne oluyor, eksikleri olsa da izban iyi bir projedir ve örnektir. Buca metrosu ihale sürecinde bir aksilik olmazsa önümüzdeki yıl başlanacak çok geç kalındı daha erken bu işe girişilmeliydi. 2011 den bu yana Halkapınar-Otogar arasındaki metroya 280 milyon ayıramayan bakanlık 3,5 milyarlık tüp geçite mi enayi bulacak "gel kardeşim 48 yıl paranı buraya bağla" diyecek bence gerçekçi değil. Yapılsa da israftan başka bir şey olmaz.

Yorumu oyla      11      5  
m.y. 27 Ocak 2016 Çarşamba 20:14

isimsiz 18.22, söyledikleriniz hiçte dediğiniz gibi değil.ist. Yenikapı-hacıosman metro hattında istasyon peronları izmirdekilerden daha büyük ve geniş değil.istanbul ve ankaradaki metroları belediye yapmıyor, devlet yapıyor ulaştırma bakanlığının 2016 yılı tahsislerine bakınız, İstanbul ve ankara metroları için ne kadar para ayrılmış.izmire ne kadar ayrılmış.vergiyi izmir versin, ihya olan şehir İstanbul olsun. yok öğle yağma....

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 27 Ocak 2016 Çarşamba 20:02

İstanbul ve Ankara'da metronun bakanlık tarafından yapıldığının bir kanıtı da önceki yorumumda stratejik rapora inanmayanlar için bakanlığın 2014 yılı faaliyet raporundan alıntılar yaparak kanıtlayacağım isteyenler için ilgili raporun linkini de vereceğim. 2015 yılı faaliyet raporunu neden yayınlamıyorsun diye merak edenler için söyleyeyim ilgili faaliyet raporu takip eden yılın Haziran ya da Temmuz ayında yayınlanır şuan böyle bir bilgiye ulaşma imkanımız yok. Ulaştırma Bakanlığı 2014 yılı faaliyet raporu sayfa 79, "Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri İşi Projenin 2014 yılı revize ödeneği 117.110.000 TL olup, 93.869.000 TL’si harcanmak sureti ile % 79 nakdi gerçekleşme olmuştur. " Sayfa 80, "Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi, Tüneller ve İstasyonlar (BC1) işi Projenin 2014 yılı revize ödeneği 689.950.000 TL olup, 245.081.000 TL’si harcanmak sureti ile % 97 fiziki, % 90 nakdi gerçekleşme olmuştur. 5 istasyondan (Ayrılık Çeşmesi, Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı, Kazlıçeşme) oluşan Boğaz Geçişi (Marmaray) tamamlanarak TCDD Genel Müdürlüğüne devredilmiş ve 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açılmıştır". Sayfa 82, "Levent-Darüşşafaka Metro (Seyrantepe Bağlantısı ve İlave Tünel İşi ile Levent – Hisarüstü Raylı Sistem Bağlantısı Dahil) Hattı 2013E060050 numaralı projenin, 2014 yılı ödeneği 119.500.000 TL olup, 119.239.000 TL’si harcanmak suretiyle % 99 fiziki gerçekleşme olmuştur.". "Bakırköy – Bahçelievler – Kirazlı Metro 2013E060040 numaralı projenin ihale edilmesine yönelik çalışmalar sonuçlanmak üzeredir.". "Bakırköy – Beylikdüzü Metro 2013E060030 proje numaralı projenin, İhale dokümanı hazır olmasına rağmen, ilk 7. km. sonrasının Kanal İstanbul Projesi ile etkileşimi sebebiyle ihale sureci dondurulmuştur.". Sayfa 83, "Ankara Metroları Tamamlama Projesi Kızılay-Çayyolu Metrosu (M2) 13 Mart 2014 tarihinde hizmete açılmıştır.". "Batıkent-Sincan Metrosu (M3) 12 Şubat 2014 tarihinde hizmete açılmıştır.". Sayfa 84, "Tandoğan-Keçiören Metrosu (M4) 2014 yılı revize ödeneği 140.640.000 TL olup, 126.183.000 TL’si harcanmak sureti ile, % 87 fiziki, % 84 nakdi gerçekleşme olmuştur. Haziran 2015’te test sürüşlerine başlanılması hedeflenmektedir. Araç Alımı, Sözleşme kapsamında 324 araç alımı gerçekleştirilecektir. Bugüne kadar teslim alınan araç sayısı 87 adettir. Projenin 2014 yılı revize ödeneği 511.208.000 TL olup, 22.847.000 TL harcama yapılmak sureti ile % 27 fiziki gerçekleşme olmuştur.". Görüldüğü gibi tüm metroları bakanlık yapmıştır. Bu da ilgili faaliyet raporunun linkidir isteyenler inceleyebilirler. http://www.udhb.gov.tr/images/duyurular/874978ace78345d.pdf

Yorumu oyla      11      5  
m.y. 27 Ocak 2016 Çarşamba 19:52

1- bedediyelerin yid. ihale açması yetkisi yok. bu sadece merkezi hüküğmrttedir.1- ankara ve istanbuldaki metroları belediye yapmıyor devlet yapıyor, izmirde ise devlet metro yapmıyor, izmirde metroyu belediye yapıyor.3- yazının konusu belediye hizmetleri değil, konu izmir körfez geçiş projesi, konuyu yine saptırmışsınız. bu proje uzun vadede izmirde çevre sorunu yaratır. bu proje kabul edilemez.nokta.

Yorumu oyla      11      5  
27 Ocak 2016 Çarşamba 18:22

Bizim başkan onlar havlu attı biz metromuzu kendimiz yapıyoruz deyince bizim vatandaşta hemen inanmış. 😀😀 Güzel kardeşim madem nereye ne yapılıyor bilmiyorsun bari internetten bak değil mi ? Bir de İstanbul' a yapılan sistem ile bizde ki sistemi niye kıyaslarsın ki ! Sen yapıyorsun lrt, adamlar yapıyor metro. Maliyetler farklı. İnşaat tekniği farklı, peron boyları farklı. Bizdeki peron boyu 125 metre, taşıma kapasitesi düşük, adamlar da peron boyları neredeyse bizdekinin 2 katı. Derinlik daha fazla. Bunlar maliyetlere yansıyor. Trafoları yer üstüne yaparsın maliyet düşer, yer altına yaparsın maliyet artar. İstasyon kalitesi düşük olur maliyet düşer, kaliteli olur maliyet artar. Ayrıca İstanbul' da şu an inşaatı devam oldukça uzun metro hatları var. Kim demiş belediye metro yapmıyor diye ?

Yorumu oyla      11      6  
27 Ocak 2016 Çarşamba 18:03

Bülent Bey İstanbul Belediyesi mi 1 metre metro yapmıyor? 😀😀😀 yapımı bitmiş ve devam eden hatları uzaylılar mı yapıyor? Ayrıca İstanbul' da metronun maliyetinin yüksek olmasının sebebi ağır metro yapılıyor olması. Bizde ki sistem lrt.

Yorumu oyla      11      6  
Deniz 27 Ocak 2016 Çarşamba 16:49

İzmir'in her projesine itiraz etmekten başka ne iş yapıyorlar bilmiyorum... İktidarı beğenmiyor olabilirsiniz ama İzmir'e yazık etmeyin İnciraltı'nında planlanmasını yıllarca engellediler, ne oldu gecekondu işletmeler, moloz yığınları...

Yorumu oyla      11      5  
poyraz 27 Ocak 2016 Çarşamba 16:10

Toplu ulaşımı boş verin nasılsa bizim petrol kuyularımız var.5 milyar lirayı buraya gömeceğinize yalnızca bir tek Samsung firmasının yıllık ihracaatı Türkiye'nin ithalata dayalı ihracaatının 1.5 katı bunu nasıl düzeltirim diye uğraşın.Petrol ihrac eden ülkeler olan İran ve Venezuela'da bile kişi başına düşen otomobil sayısı Türkiye'den daha az.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'li başkanın cenazesi İstanbul'a getirildi
Türkmenlere destek vermek için gittiği Türkmen Dağı bölgesinde hava bombardımanı ...
İzmir'deki yem fabrikasında korkutan yangın 
Bornova'da sanayi sitesi içinde bulunan bir yem fabrikasında çıkan yangında ...
İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Tire'de çarpışan iki otomobilden birinin sürücüsü yaşamını yitirirken, diğeri yaralandı.
 
Kanal D'ye 'fonda pankart göründü' davası
Kanal D televizyonu hakkında, 30 Eylül 2015 tarihinde yayımlanan ve İrfan ...
İzmir’de eğlence merkezinde kavga: 2 ölü
İzmir’in Buca İlçesi'ndeki bir eğlence merkezinde çıkan tartışma tabancaların ...
İzmir'de sigara kaçakçılığına darbe
Gaziemir, Buca ve Menderes ilçelerinde polis tarafından düzenlenen operasyonda ...
 
Bağdat Caddesi sapığı kamerada!
stanbul'da Bağdat Caddesi'ndeki bir adreste üniversite öğrencisi genç ...
İzmir’de Ergüder Yoldaş’a son veda…
Türkiye’de 1970 ve 1980'li yıllarda yaptığı bestelerle tanınan müzik adamı ...
Pakdemirli ailesine bir ayda ikinci büyük şok!
Eski Başbakan Yardımcısı, Anavatan Partisi döneminin önemli siyasetçilerinden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden sarışın oldu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva