HABERLER>GÜNCEL
22 Ocak 2021 Cuma - 14:57

Milli Eğitim Müdürü Yahşi: İyi ki o okulları yıkmışız

30 Ekim'de yaşanan deprem öncesinde, depreme dayanıksız 50 okulu yıktıklarını hatırlatan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, "İyi ki o okulları yıkmışız. Eğer yıkmasaydık, depremde daha büyük acılar yaşardık. Depremin ardından yıkım kararı verilmiş 33 okulu daha yıkacağız, ihalesine çıktık" dedi

Milli Eğitim Müdürü Yahşi: İyi ki o okulları yıkmışız

EGEDESONSÖZ - İzmir Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, Sonsöz TV'ye konuk oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Yahşi, çok önemli değerlendirmelerde bulundu. İzmir Milli Eğitim ailesi olarak salgınla mücadelede çok önemli görevlerde bulunduklarını belirten İzmir il Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, 15 Şubat itibariyle yüz yüze eğitime başlama temennisi olduğunu, yüz yüze eğitime hazır olduklarını söyledi:

15 ŞUBAT'TA BAŞLAYACAK OLASI YÜZ YÜZE EĞİTİME HAZIRIZ

"Salgınla mücadele ederken bir de üzücü deprem olayını yaşadık. Bununla birlikte inşallah bu süreci tamamlayıp 15 Şubat itibariyle çocuklarımızla yüz yüze gelebileceğimiz, gözlerinin içine bakıp kalpleriyle gülebileceğimiz dönemi yaşamak için hazırlıklarımızı yapıyoruz.  Bu tamamıyla bakanlığımızın bilim kuruluyla istişare sonucunda cumhurbaşkanımızla almış olduğu karar doğrultusunda bizlere iletilen uygulama emirlerini biz aynen uyguluyoruz. Şu an itibariyle 15 Şubat’ta açılması konusunda bir temenni var. Bakanımızın çalışması için gayretlerimiz var. Bunun için de biz hazırlıklarımızı yapıyoruz. 15 Şubat tarihinde yüz yüze eğitimde buluşmak üzere, tüm öğretmenlerimizle canla başla çalışma yapıyoruz. Ama resmi olarak tam 15 Şubat’ta açılacak diye bir açıklama, yazı gelmedi. Açılması için biz uğraşıyoruz; çünkü 15 Şubat, birinci dönemin bitip ikinci dönemin başladığı tarih olduğu için, o tarihi baz alarak çalışmalarımızı yapıyoruz."

EN BÜYÜK ARZUMUZ, KARNELERİ ESKİSİ GİBİ ELDEN VEREBİLMEK

"İzmir’de yaklaşık 850 bine yakın öğrencimiz var. Yaygın ve örgün eğitim bu rakam... Üniversite öğrencilerini saymıyorum. Açık lise, açık ortaokul sayılarını da kattığımız zaman iyi bir öğrenci kapasitemiz var. 60 bine yaklaşan bir rakam da öğretmenlerimiz, çalışanlarımız var. Bugün itibariyle E-okul’dan bütün öğrencilerimize karnelerini ulaştırıyoruz. İkinci dönemde inşallah eski haline dönerek aşılamayla birlikte karneleri elden vermeyi planlıyoruz. Dün Sağlık İl Müdürümüz Burak Öztop Beyle görüşmelerimiz sonucunda İzmir’deki sayıların çok güzel gittiğini öğrendim. Biz de Burak Beyle birlikte birer veli ve baba olarak okulların açılmasını yürekten istiyoruz. Bu gidişle ikinci dönem inşallah okulları açacağız. Sağlıkçılarımız çok güzel bir imtihan verdiler, inşallah öğretmenlerimize aşı sırası gelecek. İnşallah öğrencilerimizin aşılanmasıyla bu süreç tamamlanacak. Bununla ilgili de bugün sabah 9’dan beri çalışmalar sürüyor. Bize nasıl bir sistem alındığı bildirildiği zaman biz hazırız yardımcı olmak için."

EBA OLARAK, 1. LİG'DEKİ ÜLKELERDEN DAHA BAŞARILIYIZ

"Geçen yıl ilkokul bire başlayan ve ikinci sınıfa geçen bir evladım var. Birincisi tüm dünya böyle bir krize yakalandı. Teknolojik anlamda birinci ligde oynayan ülkeler bile burada afalladılar. Bizim EBA olarak müthiş bir altyapımız vardı. Biz hızlı bir şekilde organize olarak öğrencilerimize yönelik hazırlık yaptık, TRT de aynı şekilde. EBA olarak çok üst sıralara ulaştık, teknolojide çok ileri görülen, 1. Lig'deki ülkelerden bile başarılı olduk. Teknolojik anlamda bu kadar iyi noktada olsak dahi camdan değil de candan yapılan eğitimi tercih ediyoruz. Öğrenciyi de biz daha çok gözümüzle, sözümüzle, bakışımızla motive ediyoruz. Bizim kodlarımızda öğretmen çok önemli. Yüz yüze eğitimin yerini hiçbir şey dolduramaz. En çok etkilenenler birinci sınıflar oldu. Ailelere büyük görevler düştü. "

OKUMA YAZMADA GERİ KALAN ÖĞRENCİMİZ OLMADI

"Okuma yazma noktasında geride kalan öğrencilerimiz olmadı, sistem zaten bir yıl daha okuyabileceğini söylüyor. Bir de okumayla alakalı bir ve ikinci sınıfların çok iyi bir noktaya gittiğini düşünüyorum. Öğretmen beni göremeden ailelerin evlerine ziyaretler yaparak dersleri izliyorum ve bu çok iyi oluyor. Öğretmenlerin canla başla çalışmalarına tanık oluyorum. Her şeye rağmen çok iyi bir noktaya geldik. Ama bu süreç davranış bozukluğundan tutun, psikolojik problemlere varana kadar çocuklarda çok büyük problemler ortaya çıkarıyor."

KİMİN BİLGİSAYARI, İNTERNETİ YOK, HEPSİNİ TESPİT ETTİK

"1 Mart'ta yakalandığımız salgınla birlikte, teknoloji altyapıyla ilgili çalışmalar yaptık. Köy köy çıktıları aldık, hangi öğrencinin evinde bilgisayar yok, hangisinde ne var, ne yok, çıkardık. 30 ilçede bu çalışmayı yaptık. Merkezdeymiş, merkezden uzaktaymış, buna bakmaksızın tüm öğrencilerimizin durumunu tespit ettik. İnternet altyapısıyla ilgili tüm sağlayıcılara yazımızı yazdık. Kahvehanelere kadar ulaştık, 30 ilçede mobil araçlarımızı hizmete sunduk. 7-8 aracımızı deprem bölgesinde konuşlandırdık. Hayırseverlerimizden, Ceyda Bölünmez milletvekilimiz bize 1200 tane, Binali Yıldırım 1500’e yakın tablet bağışı yaptı. 3 bine yakın Büyükşehir Belediyesinin desteği oldu. Biz dağıtımlarımızı yaptık ve devam ediyoruz. Bakanlığımızın göndermiş olduğu 5 bine yakın tablet geliyor bize her hafta, bakanlığımızla koordineli bir şekilde ihtiyaç sahiplerini belirleyerek adrese teslim şekilde gönderiyoruz. İnternetsiz vermiyoruz, bakanlıktan gelen tabletler için 25 GB internet var. Kulaklığına varana kadar içinde oluyor. Skala ve kriterler dağıtılırken göz önünde bulunduruluyor."

50 OKULU YIKTIK, DEPREMDE HASAR GÖREN 33 OKULU DAHA YIKACAĞIZ

"İzmir’de eğitim 2020 itibariyle yüzde 85 civarında tekli eğitime çıkarıldı. Yüzde 55’ti ben göreve başladığımda. Liselerde tamamıyla tekli eğitim görülüyor şu anda. Müthiş bir lise yaptık biz İzmir’de. Sabahçı öğlenci yok. İzmir’de ikili eğitim yapan bir tane okulumuz yok, tüm liseler için söylüyorum. Bir tane kalmadı, ilkokul ve ortaokulda var. Depremden önce hasarlı gördüğümüz son binayı 1 Eylül tarihinde yıktık. 50 okulu depreme dayanıksız olması nedeniyle yıktık. İyi ki yıkmışız.  Eğer onları yıkmamış olsaydık, depremde o 50 okulda ciddi sıkıntı yaşardık. Üstelik 30 Ekim'de okullar açıktı. Can kaybımız bile olabilirdi. 30 Ekim itibariyle 33 tane okulumuz, Çevre ve Şehircilikten gelen akademisyen ve mühendislerin kararıyla, bu okullarda eğitim öğretim yapılamaz kararı alındı. Bu sorunlu okulları başka okullara taşıyoruz. Depremden sonra, yıkım raporu verilmiş 33 okulu daha yıkmak üzere boşalttık. 50 okulumuzun 38 tanesinin ihalesini yaptık. O 33 okulun da yıkımı hemen yapılacak ihaleye çıkacak. Bakanlığımızın talimat ve katkılarıyla hayırseverlerin destekleriyle 33 okulumuzu da en kısa zamanda inşa edeceğiz. Deprem konusunda biz asla risk almayız. Gelip rapor alan bir okula mühendislerin asla dediği okula biz bir tane öğrenciyi sokmayız. Bunun için de inşaatları devam eden okullarımız var. Okul öncesinde de okullaşma oranımız arttı. Bazı liselerin bünyesinde anaokulları açmaya başladık. Vatandaş çocuğunu getirsin, İzmir’de okul öncesinin yaygınlaşması için çok önemli. Biz yer bulduğumuz noktalara okul öncesi okulu açıyoruz. Okullaşma oranını arttırıyoruz ki akademik anlamda bu çok önemli bir konu. Son 4 yılda oranı yüzde 100’e kadar arttırdık."

OKUL YAPTIRAN HAYIRSEVERLERE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM

"Beni yürekten yakan bir hikayeyi anlatmak istiyorum. 75 yaşında Ufuk Hocamız geldi dedi ki, ‘benim bir okul yaptıracak birikmişim var’. Fakat yüzde 50’sini tamamlayamadığı için mevzuat gereği olmaz dedik, ‘Kimsem yok okul yapmak istiyorum’ dedi. Sonra çıkıp bize şu öneriyle geldi, ‘Ben dedi, evimi satıp, kiraya çıkacağım  evimin parasını da birikmiş üzerine katacağım yeter ki okulu yapın’ dedi. Bu manzara karşısında biz çok duygulandık ve bakanlığa ilettik. Şu anda bitmiş Ufuk Özdemir Ortaokulu’nun yaptıran öğretmenimizle birlikte okulumuzu pandemiden sonra açacağız. Okul yaptıran tüm hayırseverlerimize şükranlarımı sunuyorum. Okul bitti, Gaziemir’de bütün her şeyi tamam. Hayırseverlerden müthiş bir destek var. 200’e yakın okul bitirdik biz 4 yılda. İzmir’de ilkokul ve ortaokullar da tamamlandığı zaman tamamen tekli eğitime geçilecek."

ÖĞRETMENLERİMİZ, DERSLERİN TAMAMINA DEVAM ETTİLER

"Öğretmenlerimiz için yapılan suçlamaları kabul etmiyorum. Öğretmenlerimiz gerçekten derslerin tamamına devam ettiler, katıldılar. Her an görevlerinin başındaydılar. 2019’un bugünüyle şu anki durumumuz aynı değil. Ekonomide, ticarette, sağlıkta, teknolojide müthiş bir değişim dönüşüm yaşanıyor. Böyle bir durumda öğretmenlerimiz, çocukların kalplerini tutmaya çalıştılar, camdan bakarak. Dışarıda dezavantajlı birine el uzatmak konusunda olsun, komşuluk olsun. Ne zaman valiliğimiz hizmet istese koştuk, koşacağız. Depremde gönüllü öğretmenlerimiz çadırlardaydı. Gerçekten çocuklara müthiş bir destek verildi. Öğretmeni itibarsızlaştırmak çok yazık olur, haksızlık olur. Benim çocuğum benden fazla öğretmenine aşık, benden fazla öğretmeninden öğreniyor. Öğretmenimizin bu şekilde lanse edilmesi bizi üzüyor. Ben bunu kabul etmiyorum gerçekten. Her zaman öğretmenlerimiz fedakarlık yapmıştır."

MESLEK LİSELERİMİZ PANDEMİDE ADETA DESTAN YAZDI

"Meslek liselerimiz Türkiye’de pandemi döneminde bir destan yazdılar. Maske, dezenfektan üretimleri  konusunda olağanüstü başarılıydılar. Şimdi bir projemiz var, taktığınız şapka karşınızdakinin ateşini ölçüyor ve koronavirüslüyse sizi dezenfekte ediyor. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak meslek liselerimizde yaptık bunu. Maske üretiminde, İzmir'in meslek liseleri, şu anda Türkiye sıralamasında ilk 3 ve 2 arasında gidip geliyoruz, müthiş bir üretim var. İhracata varılabilecek kadar maske üretimi yaptık. Halk eğitim merkezlerimizde tonlarca dezenfektan ve maske üretimi oldu. AR-GE bölümündeki öğretmenlerimiz şapka çıkardı. Biz alabileceğimiz her şeyi meslek liselerinden alıyoruz. Türkiye’de yüzde 53’le birinci sıradaydık meslek liselerinde, gerileme yaşamıştık şu an yüzde 46’lara çıktık tekrar. Geleceğin mesleklerine yöneliyoruz. Pazartesi günü ayakkabıcılar sitesindeydik ve şimdi yarım kalan okulu orada açıyoruz. Bakan Yardımcımız Mahmut Özer’in de müthiş bir desteği var. İş garantisi veren okulu kesinlikle açıyor, atıl bölümlerle devam etmiyoruz."

İZMİR'İN ÇOCUKLARI VE GELECEĞİ İÇİN KOŞTURUYORUZ

"Ben İstanbul’da da yöneticilik yaptım. Bazı belediyeler gerçekten kendi imkanlarıyla okul yapıyordu. 20’ye yakın okul yapan ilçeleri biliyorum. İzmir’de de ilçe belediyeleri arsa açma konusunda yardımcı oluyor. Konak’ta Misakı Milli Okulunu yıktık, yurtdışında yaşayan hissesi olan vatandaşlar çıktı arsada. Bu sorunu aşmak için çabalıyoruz. İzmir’in çocukları ve geleceği için koşuyoruz. Büyükşehir Genel Sekreteri Buğra Gökçe Bey destek veriyor. Yürekten teşekkür ediyorum destek veren belediye başkanlarına da. Bununla dertlenen belediyelere yürekten teşekkür ediyorum. Bu çocuklarımızın geleceği. Buradaki okulları derhal daha güzel okul mimarileriyle çıkarabilmemiz için desteklerine ihtiyacımız var. 850 bin öğrenci, 60 bin öğretmen adına teşekkür ediyorum. Binali Yıldırım Bey Milli Eğitim ailesine kolilerce yardım gönderdi. Bizim sorunlarımızı çözen herkese teşekkür ediyoruz. Kimden gelirse gelsin."

İZMİR'DE İMAM HATİP LİSELERİNİN ORANI, SADECE YÜZDE 5

"İzmir’deki İmam Hatip Liselerinin oranı, yüzde 5. Anayasada fırsat eşitliği imkanı konusunda bir yasa var ve biz de buradan hareketle yüzde 5 oranında tutuyoruz. Fazla gibi bir şey söz konusu bile değil. FETÖ’den gelen okullar, engelli okulu oldu. Üç tane okul öncesi engelli okulu açtık. Özel eğitimle ilgili sırada bekleyen öğrenci varsa gelsin. FETÖ’den 187 okulu kapattık, hepsi devletin emrinde milletin hizmetinde, bir çöp kovasını bile vermedik kimseye. RAM’ları yüzde 200 arttırdık. RAM’ları açtım ben, bilim sanat merkezlerini yüzde 100 arttırdık. Böyle bir soruya yüzde 5’le cevap vermiş olalım. Bizim Menemen’e aslında müjdelerimiz de var. Bu hafta içinde 2 tane daha okul yapılıyor, boşaltmamız gereken bir okulumuz var. Anadolu lisesini küçük yavrularımıza tercih ettik. Lise öğrencilerimiz biraz yürüyecekler. Yine gideceğim, yerinde de bakacağım sonrasında kararımızı vereceğiz. Bornova’ya Dünya Bankasından gelen çok güzel 4 tane okul var. Biz ilkokul ve ortaokullarda da tekli sisteme en kısa zamanda geçeceğiz. Servisle taşınan öğrenci sayımız az, özel okullarda eğitim görenler de sabah 9’da başlıyor zaten eğitime. 2021-2022 tarihinde inşallah bir tane öğrencimiz sabah erken saatlerde okula gitmeyecek. Belediyelerin arsa üretmesi gerekiyor. Konak, Karabağlar, Gaziemir ilçelerinde belediyelerimizle görüşüyoruz. Arsa üretimi konusunda iyi bir ivme kazandığımızda bitecek. Özellikle merkez ilçelerde arsa probleminden kaynaklı bir sıkıntı var çözeceğiz. Yık - yapa girince içimiz rahat oluyor, ergonomik oluyor. Daha çok yeni projelerle okullara gelme isteği artıyor öğrencilerde."

 YÖNETİM BİNAMIZ, EĞİTİM BÜTÇESİYLE DE YAPILMIŞ

"Şu anda oturduğumuz Milli Eğitim hizmet binasının, eğitimin bütçesiyle yapıldığına dair bende bir bilgi var. Özel İdare bütçesiyle yapılmış. İki tane lise bulunuyordu burada. Biz Milli Eğitim ailesi olarak çok dar bir yerdeydik ve çok dağınıktık. Biz bu binaya okullarımızı çıkartarak geldik. Bizim olduğumuz yerde valilik olarak yapılmış bütün odalar... Konsept olarak daha sonra okullara devredilmiş ve Milli eğitim ailesini burada topladık. İzmir’de en fazla işvereni ve çalışanı olan kurum olarak, dar geldiğini söylüyorum. Büyükşehirden, emniyetten, sağlık çalışanlarından fazlayız İzmir’de. Büyük bir aileye sahibiz. Devamlı gelişim içerisindeyiz. Bir tane büyük bir salonumuz var, biz nerede yapacağız toplantıyı bu olmadığı zaman? Daha Çarşamba günü SOKAR firmasıyla girişimcilikle ilgili bir yarışma yaptık. Laptop, para bütün hediyeleri öğrencilerimize dağıttık. İlham vermek için yaptık bunu. 122 tane inşaatımız var şu an bizim. Bir okulun bünyesinde mi yöneteceğiz bunu? Daha geniş bir perspektiften baktığımız zaman akademik, değerler anlamında ve ilham veren buluşmalar için 250 kişilik tek bir toplantı salonumuz var. Biz bürokratız bugün varız yarın yokuz ama orası İzmir’in geleceğinin gelişmesi için çok önemli."

 
''Makyajlı da makyajsız da çirkin''
 
Eski başkandan yargı zaferi: Partilerde de vefa olması lazım!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Ben öldürmeseydim o beni öldürecekti!'
Mersin’in Anamur ilçesinde bir süre önce serada işlenen cinayet üzerindeki ...
'Baharı okullarımızda hep birlikte karşılayalım'
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, "Bakan ...
Erdoğan'dan 'restoranlarda esneme' açıklaması: Sıkı tutacağız diyorlar ama...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışında soruları yanıtladı. ...
 
Adalet Bakanı'ndan Soylu ve Berberoğlu açıklaması
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun annesine ...
İzmir’deki 'Las Tesis' davasında sanıklar dinlendi
İzmir’de, kadınlara yönelik şiddet ve taciz olaylarını protesto etmek ...
Kaçak yavru köpek ticareti şoke etti!
Edirne'de, polis tarafından durdurulan araçta yasa dışı yollarla yurda ...
 
'Süt banyosu'na istenen ceza belli oldu
Konya'da çalıştıkları süt toplama merkezinde kazanda sütle banyo yapan ...
Mahkemenin darp kararına isyan: Canıma bir şey olmadan gereken yapılsın!
Karşıyaka ilçesinde eşini darbedip, odaya kilitleyerek alıkoyduğu iddiasıyla ...
Engelli Yusuf, sadece Nwakaeme'ye tepki veriyor
Trabzon'da küçük yaşlarda geçirdiği rahatsızlık sonucu kısmi beyin felci ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva