HABERLER>GÜNCEL
15 Ocak 2022 Cumartesi - 17:38

Mesleki eğitim öğrencisi artıyor!

Milli Eğitim Bakanlığının Mesleki ve Teknik Eğitim stratejisi doğrultusunda çalışmalarına aralıksız devam eden İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, mesleki eğitime devam eden öğrenci sayısının arttırılması konusunda da başarılı oldu. Sadece Aralık ayı baz alındığında dahi Mesleki Eğitim Merkezi ve mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okullara kayıt taptıran öğrenci sayısı bir önceki aya göre yaklaşık % 25 arttı.

Mesleki eğitim öğrencisi artıyor!

Mesleki Eğitim Merkezleri, meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayan en önemli kurumların başında gelmekte olup öğrencilerin de hem aile bütçesine katkıda bulunmalarını hem de kısa sürede hayata atılmalarını sağlamaktadır. Nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, meslekler hakkında en doğru bilgiye ulaşılması, mutlu olunabilecek mesleğin yapılması ve eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlenmesi bu merkezlerin başlıca hedefleri arasındadır. Bu kapsamda tüm meslek liselerinde mesleki eğitim programı açılmış olup İzmir ilinde de 16 Mesleki Eğitim Merkezi ve 120 Meslek Lisesi bünyesinde mesleki eğitim programı faaliyetleri devam etmektedir.

Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencileri Bir Çok Haktan Faydalanıyor
Mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık programı, ustalık programı ve diploma telafi programı uygulanıyor. Buna göre mezunlar da fark derslerini tamamlayarak 'Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması' alabiliyor. Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenciler, diğer örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilerin faydalandığı tüm haklardan faydalanıyor; okudukları alan ve dalda diploma, ustalık ve kalfalık belgesinin yanı sıra teknisyenlik ünvanı alıyor. Mezunlar, işyeri açma belgesinin dışında Europass belgesine ve aldığı/başardığı modülleri, dersleri gösteren belgeye de sahip oluyor.

Mesleki Eğitim Kanununda Yapılan Değişiklikler Öğrenci ve İşveren Lehine
Mesleki Eğitim Kanununda değişiklikler öngören düzenlemenin meclisten geçmesi ile birlikte hem mesleki eğitim alan öğrenciler daha fazla imkana kavuştu hem de işverenin yükü kalktı. Bakanlık, merkezleri yaygınlaştırmak ve işvereni sisteme dahil olmaya teşvik etmek için çalışmalarını tamamladı. Mesleki eğitim merkezleri ile ilgili çok önemli 2 karar alındı. Öncelikle işverenin yükü kaldırıldı. Öncesinde bu merkezlerde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin üçte biri işveren tarafından ödeniyor ve sonrasında bu ücretin bir kısmı devlet tarafından işverene geri ödeniyordu. Yeni düzenleme ile işveren üzerindeki bu yük tamamen kaldırılıp artık devlet tarafından ödenmesine karar verildi. Bir diğer önemli değişiklik ise, üçüncü sınıf sonunda kalfa olan öğrenciler artık asgari ücretin üçte biri kadar değil asgari ücretin yarısı kadar ücret alacaklar. Mesleklerinde en az 10 yıl usta olarak çalışanlar ise Usta Öğreticilik sınavına direk katılabilecekler ve bu sınavda başarılı oldukları takdirde Usta Öğreticilik Belgesi almaya hak kazanacaklar. Böylece iş yerlerinde veya çalıştıkları iş yerlerine SGK ve maaşı devlet tarafından ödenen çırakları alabileceklerdir.

‘Aradığım Elemanı Bulamıyorum’ Retoriği Tarih Oluyor
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer;  ‘‘Aradığım Elemanı Bulamıyorum’ retoriği tarih oluyor’’ dedi. TBMM ‘de kabul edilen yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezlerinin gençlerin mesleki eğitime yönelimleri açısından çok önemli olduğunu ve hem öğrenci hem de işveren açısından olumlu düzenlemeler getirdiğini ifade etti. Mesleki eğitim merkezlerindeki istihdam oranının % 88 olduğunu, ortaokul mezunu herkesin burada eğitim alabileceğini, yaş sınırlaması olmadığını vurguladı.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 'Mesem Yol Haritası' Doğrultusunda Çalışmalarına Aralıksız Devam Ediyor
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığının Mesleki ve Teknik Eğitim stratejisi doğrultusunda mesleki eğitime devam eden öğrenci sayısının arttırılmasını hedefliyor. İzmir'de 16 Mesleki Eğitim Merkezi bulunuyor. Bu merkezlerin dışında ayrıca 120 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Mesleki Eğitim Programı açıldı. Ayrıca 'Mesem Yol Haritası' ile açık lise ve mesleki açık öğretim lisesine devam eden ya da okula devam etmeyen öğrencilerin mesleki eğitim merkezlerine yönlendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda çalışmalarına aralıksız devam eden İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün verilerine göre, Aralık ayında Mesleki Eğitim Merkezi ve mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okullara kayıt yaptıran öğrenci sayısının bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 25 arttığı tespit edildi.

 
Köktaş’a ULUSKON’da yeni görev
 
Milli Eğitim'den teknoloji tabanlı hibrit öğrenme çalıştayı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'de 179 düzensiz göçmen durduruldu
İzmir'in Çeşme ilçesinde 179 düzensiz göçmen, Yunanistan'a ait adalara ...
Okul öncesi eğitim için MEB'ten yeni adım
Milli Eğitim Bakanlığı, 5 yaş grubunda okullaşma oranını yüzde 78’den ...
İzmir'de jandarma ekipleri, sokak hayvanlarını besledi
 İzmir'de jandarma Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) ekibi, yiyecek bulmakta ...
 
Kanadalı doktor uçuş sırasında doğum yaptırdı
Toronto Üniversitesi'nde eğitmen olarak çalışan Doktor Aisha Khatib, Katar’dan ...
10'uncu kattan düşen Ahmet kurtarılamadı
Gaziantep'te, 10'uncu kattaki evlerinin penceresinden düşerek ağır yaralanan, ...
Tam 4 gün sürdü... İzmir'de film gibi keçi kurtarma operasyonu!
İzmir'in Kınık ilçesinde kayalıklarda mahsur kalan hamile keçi, ekiplerin ...
 
Erdoğan'dan Aydın'da mesaj seli: İşimiz hizmet, gücümüz millet!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın'da Gökbel Barajı, 4398 Kişilik ...
Doğalgaz fatura yardımı nasıl olacak?
Doğalgaz faturası desteğinde ayrıntılar belli oldu. Yardım, illerin sıcaklıklarına ...
Depremzedeler TMMOB'un kapısına dayandı: Yakamızdan düşün!
TMMOB önünde 'emsal artışı' itirazları için basın açıklaması düzenleyen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva