HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
5 Temmuz 2021 Pazartesi - 13:35

Menemen’deki tesise mahkeme vetosu!

Menemen'de bir firmanın Rüzgargülü Kanat Depolama Alanı açma projesiyle ilgili olarak aldığı, arazinin "Tarım Dışına Çıkarılması"na ilişkin işlemin iptali kararının ardından, bu kez, arazinin, Büyük Ova Koruma Alanı içinde kaldığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verdi.

Menemen’deki tesise mahkeme vetosu!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ziraat Mühendisleri Odası'nın, Menemen'de faaliyet gösteren bir rüzgargülü kanadı üreticisi firmanın, Kesik Mahallesi, Kekliktepe mevkiinde bulunan 90 dönüm 158 metrekarelik arazinin "Tarım Dışına Çıkarılmasına" ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması için yargıya başvurmuştu. İzmir 2. İdare Mahkemesi, Tarım Bakanlığı'nın davalı olduğu dosyayı görüştü ve işlemin iptaline, yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. Firma, buna rağmen makinelerini çalıştırmaya devam etmişti. Ziraat Mühendisleri Odası, ikinci kez dava açtı. İzmir 2. İdare Mahkemesi, arazinin, Menderes Ovası (Gediz) Büyük Ova Koruma Alanı içinde kaldığını dikkate alarak, söz konusu işlemin iptaline karar verdi. Diğer bir deyişle mahkeme, arazinin verimli tarım arazisi olduğu, amacı dışında kullanılamayacağı yönünde karar aldı.

TESİS İÇİN ALTERNATİF YERLER VAR
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, mahkemenin, söz konusu tesis için alternatif yerler olduğuna dikkat çekerek, tarım arazisinin amacı dışında kullanılamayacağı kararı vermesinden büyük sevinç duyduklarını söyledi. Arazinin, büyük ova sınırları içinde kaldığını hatırlatan Başkan Tevfik Türk, "Mahkeme, tesisin bulunduğu arazinin, tarımsal potansiyeli çok yüksek bir alan olduğuna işaret ediyor. Hatta yakınlarında, devletin desteklediği pamuk üretiminin yoğun şekilde yapıldığını ifade ediyor. Tesisin, başka yere yapılabileceğini öngörüyor. İzmir 2. İdare Mahkemesi, arazinin Menderes Ovası (Gediz) Büyük Ova Koruma Alanı içinde kaldığını belirterek, söz konusu işlemin iptaline karar verdi. Ne var ki, bu karar çıkıncaya kadar firma, inşaatı neredeyse tamamladı" dedi.

ADIM ATMA SIRASI, TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ VE MENEMEN BELEDİYESİ'NDE
Tarım Bakanlığının tesise başta izin verdiğini, iki yıl içinde imar planı yapılması şartı getirdiğini hatırlatan Başkan Tevfik Türk, "İmar planı yapmadan orada inşaat yapmak, doğru bir yöntem değil" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mahkemeden, doğru, istediğimiz ve beklediğimiz gibi bir karar çıktı. Taşınmazın, verimli bir tarım toprağı olduğunun sabit görülüyor. Bilirkişi raporunda gösterildiği gibi, çevresinde tarım yapılan, çevresinden ayrı değerlendirilmesini gerektirecek bir durum olmadığı görüşüne yer veriliyor. Mahkeme, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kanununun 14. maddesi uyarınca, büyük ovalardaki tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmayacağı hükmü ve taşınmazın bulunduğu alanda mevcut plan kararları gereğinde belirlenen kullanım kararları dikkate alınarak; hukuka, mevzuata ve yüksek kamu yararına uyarlık bulunmadığına hükmetmiştir. Mahkeme kararı sonrası adım atma sırası, Tarım İl Müdürlüğü ve Menemen Belediyesi'ndedir. Şimdi orada yapılması gereken, tesisin bozularak eski tarım alanı haline getirilmesidir. Eğer eski haline getirilmezse, yaptırım uygulanmalıdır."

 
İzmir'de yasa dışı silah ticareti operasyonu: 19 gözaltı
 
İzmirli keman virtüözü hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehir Plancıları’ndan ‘dilekçe’ desteği… Çiçekliköy harekete geçiyor!
İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Çiçekli Mahallesi, Yakaköy Mahallesi ve ...
Bergama'nın vizyon projesi için acele kamulaştırma hamlesi!
İzmir'in tarihi alanları arasında yer alan Bergama'da bir tarihin daha ...
Heyelanda yıkılmışlardı... Yeni yer belli oldu
Bornova Eğridere’de heyelan nedeniyle yıkılan evlerin yapılacağı yeni ...
 
Faizsiz konut şirketleri tasfiye edildi
BDDK 21 faizsiz konut şirketinin tasfiyesine karar verdi.
'Sahibinden kiralık' kalıntıya talip çıkmadı!
İzmir'deki tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bir iş merkezinin yenilenmesi ...
TOKİ Platformu, CHP'li Bayır’a seslendi: Yandaş değil hak sahibiyiz
Karabağlar’da mahkeme kararları nedeniyle çalışmaları bir türlü başlatılamayan ...
 
AK Parti’den deprem mağdurları için hamle: Emsal artışı meclise taşınıyor!
İzmirli depremzedelerin dönüşüm maliyetlerini düşürmek ve dönüşüm çalışmalarına ...
TMSF'den Kiraz'da 2 milyonluk satış!
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Kiraz ilçesinde yer alan Yenimahalle'de ...
Folkart Boyalık Çeşme’de yeni yaşam başlıyor
Folkart Boyalık Çeşme’de, denize doğru uzanan seçkin bir yaşam başlıyor. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva