HABERLER>POLİTİKA
2 Aralık 2020 Çarşamba - 21:14

Menemen’de seçim resmen yargıda: Kuraya itiraz!

Menemen’de olaylı seçim sonrası iptal başvurusu resmen yapıldı. Cumhur ittifakı adayı Aydın Pehlivan idare mahkemesine başvuru yaparak seçimin kura yöntemindeki usul hatası nedeniyle yenilenmesini istedi. 

Menemen’de seçim resmen yargıda: Kuraya itiraz!

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Menemen İlçesi’nde CHP’li belediye başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanmasının ardından yapılan olaylı başkanvekili seçimi resmen yargıya taşındı. Seçimde oylar eşit çıkınca kura yöntemiyle seçim yapılmış, Millet İttifakı Adayı CHP’li Deniz Karakurt ipi göğüslemişti. Cumhur İttifakı adayı AK Partili Aydın Pehlivan ise seçimi kazanamamıştı. 

Pehlivan, seçimde uygulanan kura yönteminin usulsüz olduğunu ifade ederek resmî başvuruyor yaptı. İdare mahkemesine yapılan başvuruda seçimin kura kısmının yürütmesinin durdurulaması talep edildi. Mahkeme eğer başvuruyu uygun bulursa, seçimin sadece kura kısmı yenilenecek. 

Öte yandan Meclis toplantısında yapılan seçimde cam faunus yerine siyah poşet olmadığı ve sürpriz yumurta kutusundan ismi belirlenme yönteminin uygun olmadığı konusu masaya yatırılmıştı. Oylamada şeffaf kutu ve yöntemin usule uygun olmadığı dile getirilmişti.

OYLAMA USULLERİ YASASI NE DİYOR?
Madde 13 — Mecliste oylama usulleri gizli, işaretle ve açık oylama olmak üzere üç türlüdür. Üyeler oylarını bizzat kullanırlar. Ancak, gizli oy kullanmaya fiziki bakımdan engelli olanlar tayin edecekleri kişiler eliyle oy kullanabilirler.

a) Gizli oylama : Meclis üyelerinin oy pusulasına seçeceği kişi veya kişilerin adlarını ya da bir teklif hakkında, kabul, çekimser veya ret yazıp tanıtıcı hiçbir işaret koymadan sandığa atmasıdır.

Gizli oylamalarda kullanılacak oy pusulalarızarfla birlikte başkanlıkça mühürlü şekilde düzenlenir. Oylama bittikten sonra katip üyeler tarafından sandıktan çıkan zarflar sayılır ve üye sayısından fazla olmadığı tespit edildikten sonra açılır. Oy pusulaları sayıldıktan sonra, başkanlık divanı tarafından
sonuç açıklanır. Oylarda eşitlik halinde oylama bir defa daha tekrarlanır; yine eşitlik olursa meclis başkanınca kuraya başvurulur. Kura çekimi, birbirinin aynı olan ve üzerinde adlar yazılı bulunan kağıtlar bir torbaya konularak meclis başkanı tarafından çekilmek suretiyle yapılır. Torbadan çekilen isim kazanmış olur.

Başkanlık divanı, encümen üyeliği ve denetim komisyonu üyeliği seçimleri gizli oylama ile yapılır. Başka konularda da meclis kararı ile gizli oylama yapılabilir.

b) İşaretle oylama: Meclis üyesinin elini yukarı kaldırarak veya ayağa kalkarak kabul,çekimser veya ret şeklinde oyunu açıklamasıdır. İşaretle oylamada oyları tespit etmek başkanlık divanına aittir. Çoğunluk olup olmadığı hususunda tereddüt olursa, bir defa daha oylama yapılır. Tereddüt giderilemediği takdirde ad okunmak suretiyle açık oylamaya başvurulur.

c) Açık oylama: Üzerinde üyelerin ad ve soyadları yazılı oy pusulalarının sandığa atılması veya varsa elektronik oylama mekanizmasının çalıştırılması ya da üyelerin adlarının okunması üzerine,adı okunan üyenin ayağa kalkarak kabul,çekimser veya ret demesisuretiyle yapılan oylamadır.

Sandık kullanılarak yapılan oylamada, sandık katip üyeler tarafından meclis önünde açılır. Oy pusulaları sayılır ve oy çeşitleri tutanağa ayrı ayrı geçirildikten sonra başkanlık divanı tarafından sonuç açıklanır. İşaretle ve açık oylamalarda eşitlik olması halinde, başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır

 
Baba ve oğlu aynı gün farklı şehirlerde öldü!
 
Guterres: İnsanlık doğayla savaşıyor, bu intihardır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şahin, Şahin’e karşı… ‘Menemen 25 yıldır zulümle yönetiliyor’ polemiği!
MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin’in “Vatandaş hem hizmet almıyor, hem ...
CHP'li Sertel: Tarım Bakanlığı kendi kurumunu desteklemiyor!
Farklı illerde 17 işletme ve 3 milyon 272 bin dekar arazide tarım ve hayvancılık ...
AK Partili Dağ, ‘vatandaşın söylemi’ dedi: Kılıçdaroğlu delidir, ne yapsa yeridir!
Canlı yayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alan AK Parti ...
 
AK Partili meclis üyesinden şok iddia: 2 milyon rüşvet teklif ettiler!
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanmasının ardından yapılan ...
İzmir'de zayıf zemine çok katlı imar izni iddiası!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir’in depremin acılarını ve yaralarını ...
CHP'li Bayır'dan 'fire' çağrısı: Cezası olmalı!
Menemen Belediye başkanvekilliği seçimlerinde yaşanan fire ile ilgili ...
 
CHP’li eski vekil Cumhurbaşkanına hakaretten yargılanacak
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir eski Milletvekili Zeynep Altıok Cumhurbaşkanı ...
MHP'li Şahin'den 'yeni sayfa' çıkışı: Menemen'e pahalıya mal oluyor
Menemen'de gerçekleştirilen seçimi gazetemize değerlendiren Milliyetçi ...
Mehmer KARABEL yazdı... Vur… Dağıt… Unut!
Mehmer KARABEL yazdı... Vur… Dağıt… Unut!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva