HABERLER>GÜNCEL
18 Haziran 2020 Perşembe - 19:42

Menderes'te katı atık tesisi isyanı!

Büyükşehir Belediyesi'nin, Menderes ilçesinde kurmayı planladığı, katı atıkları elektrik ve gübreye çevirecek olan tesis, tarım alanlarına zarar vereceği gerekçesiyle mahallelinin tepkisini topladı. AK Parti Menderes Başkanı Süleyman Artcı da söz konusu tesis ihalesinin ÇED raporu beklenmeden yapıldığını söyleyerek, "Bu proje, bu bölgedeki tarım arazilerinin sonu demektir" dedi.

Menderes te katı atık tesisi isyanı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 bin metrekarelik alanda kurulacak olan ve Menderes, Karabağlar, Gaziemir, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinin atıklarını elektrik ve gübreye çevirecek tesisin yapımı ve 15 yıllık işletmesi için, 13 Şubat'ta ihale düzenledi. 10 megavat enerji üretim ve 2 bin ton kapasiteli katı atık tesisi ihaleyi, en yüksek teklifi veren Doğu Star Elektrik Üretim AŞ. kazandı. Yaklaşık 150 milyon TL'lik yatırımla bölgede tesis kuracak olan şirket, 15 yıl boyunca Büyükşehir Belediyesi'ne kira vererek tesisi işletme hakkına da sahip olacak.

'TESİSE DEĞİL, LOKASYONA KARŞIYIZ'

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artcı, kendilerinin, en başından beri tesise karşı olmadıklarını, tesis için seçilen lokasyona karşı olduklarını belirterek, "Yaklaşık 15 yıldır bu tesisin buraya yapılmasına yönelik bir ısrar var. Bu tesis bu lokasyonda olamaz, olmamalı. Çünkü turizmimiz var, tarımımız var. İzmir'in yüzde 60 içme suyunu destekleyen Tahtalı Barajı'mız var. DSİ'nin bu barajı destekleyen 6 pompası ve yeraltı suları var. Bu bölge, kesinlikle bu tesisin olmaması gereken bir bölge, en başından beri tepkimiz bu yönde" dedi.

'BU BÖLGEYE İHANETTİR'

Tesis ihalesinin ÇED raporu beklenmeden yapıldığını ifade eden Artcı, çöp tesisinin yapılması istenen bölgede, 6 bin başlık büyükbaş çiftliği de olduğunu belirterek, "Organik süt ve peynir üretimi var. Ovalarda domatesler ekili. Bursa'nın tarla domatesinin ardından bizim bu bölgenin domatesi gelir. Zeytinliklerimiz var. Böyle bir bölgeye böyle bir tesisin yapılması, büyük bir yanlıştır. Bunu düşünmek bile bu memlekete, bu bölgeye ihanettir. Pandemi sürecinde, dünyanın süper güçlerinin 5 kuruş etmediğini gördük. Değerli olanın tarım ve tarım ürünleri olduğunu gördük. Bugün bu bölgedeki tarım ve seracılık faaliyetlerini bitirmeyelim. Türkiye'deki salatalık üretiminin yüzde 70'i, kesme çiçeğin yüzde 40'ı burada üretiliyor. Gümüldür, Özdere gibi dünyaca ünlü turizm bölgelerimiz var. Bunlara kıymayalım" diye konuştu.

'BU TESİSİ İSTEYEN BİR KİŞİ ÇIKMAZ'

Kırsal Çakaltepe Mahallesi'nde oturanlar da söz konusu tesise karşı olduklarını dile getirdi. Bölgedeki domates üreticilerinden Süleyman Kaplan, "Çöpü istemiyoruz. Bir sürü sebebimiz var. Başta, tarımımız mahvolacak. Şu anda biz, domates konusunda Bursa ile yarışıyoruz. Yaklaşık 20 bin dönüm arazimiz domatesle kaplı. Şeftali ağaçları, nar ağaçları, zeytin ağaçları ile tarımda oldukça etkin faaliyet gösteriyoruz. Çöplük geldiğinde bunların hepsini yok edecek. Domates nazik bir sebze, şeftali ise genelde ilaçlarla ayakta kalıyor. Bu çöplük buraya gelirse ilaç da bunların hakkından gelmeyecek. Çocuklara bırakacağımız miraslar ellerimizden yok olup gidecek. Tahtalı Barajı'nı besleyen su pompaları, çöplüğe 1-2 kilometre uzaklıkta. Bütün köylüyü gezsek, bu tesisi isteyen bir kişi çıkmaz" dedi.

'RAZI DEĞİLİZ'

Çakaltepe Mahallesi'nde oturan Cennet Balta ise atalarından köylerini tertemiz bir şekilde aldıklarını, gelecek nesillere de öyle bırakmak istediklerini belirterek, "Bu pisliğin köyümüze kurulmasından asla razı değiliz. Böyle bir tesisin talep edilmesini bile kınıyoruz. Biz bu köyde nefes alıyoruz, bu köyde yürüyoruz. Biz çocuklarımıza ne bırakalım? Çöp kokusu, naylon kokusu, pis su artıkları mı bırakalım. Kesinlikle bu tesisten razı değiliz. Yetkililere bunu duyuruyoruz" diye konuştu. (DHA)

 
2 günlük bebeği otobüs durağına bıraktılar
 
Panik amaçlı paylaşıma 4 yıl hapis istendi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
19 Haziran 2020 Cuma 08:39

Bu beyefendiyi biz hiç şehrin merkezinde Harmandalı çöplüğe çevrilirken görmedik. Millet yıllarca pisliğin içinde yaşadı. Çöp istemiyoruz diye ayaklandılar. Neredeydi bu zatlar? işleri güçleri şov.

Yorumu oyla      2      3  
ya git once kendıne bak 19 Haziran 2020 Cuma 00:38

siz sanki diğer projelerde çed bekliyodunuz dimi..

Yorumu oyla      2      3  
Bülent ışık 18 Haziran 2020 Perşembe 21:31

Oraya kurulmasın buraya kurulmasın nereye kurulsun öneriniz nedir? Sanırsın siyanür ile maden işletilecek ya da nükleer santral yapılacak.

Yorumu oyla      2      3  
siyaset böyle bir şey 18 Haziran 2020 Perşembe 19:57

sorsan, "Kanal İstanbul" kesin yapılsın der

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2 günlük bebeği otobüs durağına bıraktılar
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, 2 günlük kız bebek, kundak içinde otobüs ...
Trafik magandası baklavacı kardeşlerin cezası belli oldu
İstanbul Pendik'te hamile kadının olduğu araca saldıran baklavacı kardeşlere ...
Binali Yıldırım'dan TBMM başkanı adaylığı açıklaması
Binali Yıldırım, "TBMM Başkanı adayı değilim. Yarışacak arkadaşlara başarılar ...
 
Yerel mahkemeden sigorta şirketi aleyhine 'siroz' kararı
İzmir 8. Tüketici Mahkemesi, birden fazla rahatsızlığı olan kişinin ölümüne ...
İzmir'in yeni Valisi Köşger göreve başladı!
Aydın Valisi olarak görev yaparken Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle İzmir ...
MEB'den karne ve diploma açıklaması
Milli Eğitim Bakanlığı; karne ve takdir- teşekkür belgelerinin e-okul'dan ...
 
Doktora jiletle saldırıp 'içime cin kaçtı' demişti: Tehdit de etmiş!
İzmir'de, diş ağrısıyla gittiği hastanede, asistan Doktor Kadir Songür'e ...
Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı saatler belli oldu
20 Haziran 2020 Cumartesi günü yapılacak olan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ...
İzmir'deki feci kazadan bir acı haber daha!
İzmir'de bariyerlere çarparak alev alan otomobilden oğlu ile yaralı olarak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva