HABERLER>GÜNCEL
31 Ekim 2022 Pazartesi - 08:27

Meclisten tartışmalarla geçmişti… Büyükşehir’den ‘EXPO’ davası!

Meclis’ten tartışmalarla geçen EXPO 2026 planlarının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Konak Yeşildere bölgesinde kamulaştırma işlemlerine başlamıştı ancak bazı hak sahiplerinin uzlaşıya yanaşmamasından kaynaklı Büyükşehir kamulaştırma davası açtı.

Meclisten tartışmalarla geçmişti… Büyükşehir’den ‘EXPO’ davası!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunun (Botanik EXPO) Yeşildere’de yapılmasına ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Haziran ayında askıya çıkarılarak kesinleştirilmişti. Plan değişikliği ile halihazırdaki beş binlik planlarda ‘turizm amaçlı toplu işyeri küçük sanayi sitesi’ ve ‘yeşil alan’ olan parsellerin EXPO alanlarına dönüştürülmesi hedefleniyor.

Söz konusu parsellerin plan değişikliği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinde tartışmalara neden olmuş ve Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nı karşı karşıya getirmişti. Plan değişikliği Mayıs ayındaki olağan meclis toplantısında oy çokluğu ile geçmişti.

Mecliste ret oyu kullanan AK Partili ve MHP’li üyelerin temel gerekçesi planın içeriğine ve kamulaştırma işlemleriydi. EXPO 2026’nın yapılmasının planlandığı parsellerin büyük bir kısmı şahıs mülkiyetindeyken alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’ne ait parseller de bulunuyor.


KAMULAŞTIRMA İŞLEMLERİ BAŞLADI
Planların onaylanarak askıya çıkarılmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, EXPO 2026 için kamulaştırmaya başlama kararı aldı. Bu kapsamda projelendirilen "Melez rekreasyon alanı" planı içinde bulunan yol ve otopark alanlarında kalan parseller için kamulaştırma işlemleri başlatıldı. Kamulaştırma kararı Encümen tarafından alınarak harekete geçildi.

BAZI VATANDAŞLAR UZLAŞMADI
Ancak kamulaştırma sürecinde bazı vatandaşların İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uzlaşı çağrısını kabul etmediği öğrenildi. Uzlaşı çağrısının kabul edilmemesi üzerine Büyükşehir cephesinden dava hamlesi geldi. Büyükşehir kimi hak sahiplerine karşı ‘kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili’ davası açtı. Dava açılan vatandaşlar tebligat gitti. Vatandaşların hangi gerekçe ile uzlaşıyı kabul etmediği ise öğrenilemedi.

Öte yandan planlara karşı yaptıkları itirazlar mecliste görmeyen planlama alanlarında kalan vatandaşların da planları yargıya taşımak için harekete geçtiği öğrenildi.

NEREDE OLACAK?
EXPO 2026’nın Şehitler Korusu ve Kadifekale'nin güneyinde heyelan nedeniyle boşaltılarak ağaçlandırma faaliyetlerine devam edilen alanla bütünleşecek şekilde Atatürk Maskı’nın altından başlayarak İZBAN hattı ile Meles Deresi ve Yeşildere Caddesi arasında kalan bölgeyi kapsayan yaklaşık 100 hektarlık bölgede yapılması planlanıyor. 

BEŞ MİLYONA YAKIN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR
İzmir’in EXPO 2026’ya ev sahipliği yapması, uzun süredir devam eden temaslar sonucunda Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edilmişti. 1 Mayıs-31 Ekim 2026 tarihleri arasında “Uyum İçinde Yaşamak (Living in Harmony)” ana temasıyla yapılacak Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunu 4 milyon 700 bin kişinin ziyaret etmesi öngörülüyor.

 
Bankalar Birliği açıkladı… İzmir’in çek-senet raporu!
 
Enflasyona bağlanmıştı… Yeni tarife açıklandı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
büyük başkan 31 Ekim 2022 Pazartesi 20:01

5 milyon kişi gelmesi bekleniyormuş, 500 bin kişi gelse ağırlayacak otel motel kapasitesi yok ancak ancak basmane gar civarı var. Şu basmane çukuru mezbeleliğini kaldırın

Yorumu oyla      2      3  
Alim Akkaya 31 Ekim 2022 Pazartesi 11:12

Biz gürçeşme lale mh. de oturuyoruz. Semtimizde EKSPO 2026 PUROJESİNE destek olamıyoruz. Bu projeyi neden İzmir Fuarında gerçekleşmiyor. Bu projeye İzmir fuarı çok uygun. Gelin garibanlar üzmeyin. Bu insanları yerinde kentsel dönüşüm yaparak sevindirelim.

Yorumu oyla      3      7  
31 Ekim 2022 Pazartesi 10:09

Bu bölgenin tamamının yıkılması gerekiyor. 3.büyük şehrin göbeğinde bu görüntü olmaz. Kentsel dönüşümde ağırlık bu bölgeye verilmelidir.

Yorumu oyla      4      3  
31 Ekim 2022 Pazartesi 08:44

bu uzlaşıya yanaşyamayan vatandaşları izmir dışına sürün. zmanaında devlet arazisine gecekondu yapıp milletin hakkına giripte şimdi para beğenmeyenleri sürün gitsin. kim bunlar?

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
9 ayrı suçtan aranıyordu: Amansız takiple yakalandı
Bursa'da 9 ayrı suçtan aranan ve 10 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası ...
Korku dolu anlar... Gecekondu alev alev yandı
İstanbul Arnavutköy'de bir gecekonduda yangın çıktı. Gecekondudan yükselen ...
Feci kaza... 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı
Kahramanmaraş'da aşırı hız ve dikkatsizlik sonucu kontrolden çıkarak bir ...
 
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
Bazı bakanlık, kurum ve kuruluşlara ilişkin atama ve görevden alma kararları ...
Mehmet KARABEL yazdı... 'Masa hangi kaptana 'okey' çeker?'
Mehmet KARABEL yazdı... 'Masa hangi kaptana 'okey' çeker?'
Polis ekibi kaza yaptı: 2'si çocuk, 5 yaralı
İzmit'te bir olaya müdahale etmeye giden polis ekibi, kavşakta hafif ticari ...
 
Tire'de feci kaza: Daha 19'undaydı...
İzmir'in Tire ilçesinde kontrolden çıkarak duvara çarpan motosikletteki ...
CHP binasına saldırı!
Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Çerkeş ilçesinde CHP İlçe Başkanlığı ve ...
Bayındır'da hırsızlığa tutuklama!
Bayındır ilçesinde motosiklet çaldıkları ve evden hırsızlık yaptıkları ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva