HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Kasım 2022 Salı - 08:46

Meclise geri gönderildi…Şirinyer İstasyonu'na Bakanlık’tan veto!

Buca Belediyesi tarafından hazırlanan tarihi Şirinyer İstasyonu’nda da içinde bulunduğu parsellere ilişkin koruma amaçlı imar planları ‘yapılaşma koşulları itibariyle parsel bütünlüğünü bozduğu’ gerekçesiyle Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan geçemedi.

Meclise geri gönderildi…Şirinyer İstasyonu na Bakanlık’tan veto!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Buca Belediyesi Meclisi tarafından Tarihi Şirinyer Demiryolu İstasyonu’na ilişkin hazırlanan koruma amaçlı imar planları ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ilk kararını verdi.

Belediye Meclisi tarafından geçtiğimiz aylarda hazırlanarak İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na gönderilen Kızılçullu Mahallesi’ndeki 432 ada, 3 parsel ile 708 ada,1 parsel numarasında kayıtlı 2. grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli tarihi istasyona ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı Kurul'dan geri döndü.

'PARSEL BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZDUĞU'
Planları inceleyen kurul istasyonun bir kısmının bulunduğu tescilli 432 ada, 3 parsele ilişkin içerdiği kullanım ve yapılaşma koşulları itibariyle parsel bütünlüğünü bozmasını gerekçe gösterdi.

Kurul tarafından Belediyeye iletilen yazıda  “İzmir İli, Buca İlçesi, Kızılçullu Mahallesinde yer alan,43 pafta, 432 ada, 3 parsel ile 708 ada,1 parsel numarasında kayıtlı, 2. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli taşınmazlar ile bu taşınmazlara ilişkin korunma alanı kapsamında hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin tescilli 432 ada, 3 parsele ilişkin içerdiği kullanım ve yapılaşma koşulları itibariyle parsel bütünlüğünü bozduğu anlaşıldığından uygun olmadığına, tescilli 432 ada, 3 parsel ve 708 ada, 1 parsele ilişkin 27.09.2021 tarih ve 12773 sayılı kararda korunma alanının 154 ada, 5 parsel ile sınırlandırılmasına karar verildiğinden ve söz konusu parselin günümüzde kaydına rastlanmamakla birlikte demiryolu hattına ilişkin parsel olduğu hususu dikkate alınarak korunma alanı sınırının hattın iki parselin arasında kalan kısmını içerecek biçimde revize edildiği, 432 ada, 3 parselin parsel bütünlüğünü bozmayacak ve parselin doğusunda yer alan 465 sokağın devamlılığı da dikkate alınarak bu yöndeki terkleri devam ettirecek şekilde imar hattının düzenlendiği, parsele ilişkin işlev koşulunun parsel bütününde aynı olacak şekilde “resmi kurum” olarak revize edildiği, plan notlarına 09.11.2021 tarih ve 13020 sayılı Kurul kararı ile uygun bulunan restorasyon projesine de atıfta bulunularak parseldeki uygulamalara yönelik sürecin tanımlandığı yeterlilikte plan notlarının oluşturulduğu 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği teklifinin yeniden hazırlanarak iletilmesine karar verildi.” ifadeleri yer aldı.



İSTASYONUN TARİHİ HAKKINDA
Şirinyer Tren İstasyonu, eskiden Paradiso Tren İstasyonu ya da Kızılçullu Tren İstasyonu, İzmir'in Buca’nın Şirinyer semtinde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin tren istasyonudur. İzmir-Alsancak - Eğirdir demiryolu üzerinde yer alan istasyon, Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından İzmir - Aydın demiryolu için Paradiso adıyla inşa edilerek 30 Ekim 1858'de hizmete girmiştir.

ORC Şirketi 1 Haziran 1935'te TCDD tarafından satın alınıp feshedildikten sonra istasyon TCDD'nin denetimine girmiştir. İstasyonun adı bu dönemde Kızılçullu olarak değiştirilmiş, 1950'lerden sonra ise Şirinyer adını almıştır.

TCDD tarafından 1970'te yeniden inşa edilerek tekrar hizmete giren istasyon, 1970 - 2006 yılları arasında Alsancak - Cumaovası ve Alsancak - Buca Banliyö Trenleri'ne hizmet vermiş, 2006'da İZBAN projesinin inşası kapsamında kapatılmıştır ve kullanılmamaktadır.

Mimari çağı 19. yüzyıl sonu olan yerleşkedeki yolcu bekleme, idare ve lojman yapısının ve eşya ambarının bulunduğu yapılar zemin +1 ve tek katlı yığma taş yapılardır. Yapı İzmir 1 No.lu Koruma Kurulu tarafından 25.1.2007 tarih ve 2014 sayılı karar ile tescillenmiştir

 
Kış saati mesajı: Hemen değiştireceğiz
 
Teklif veren çıkmıyor… Kamu ihaleleri durma noktasında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehir Hastanesi için 'teleferik' formülü!
İzmir’de yapımına devam eden Bayraklı Şehir Hastanesi için ulaşım alternatifleri ...
Belediye meclis üyeleri harekete geçti... Buca Cezaevi yargıya taşındı!
İzmir’de tanışmalara neden olan Buca Cezaevi bir kez daha yargıya taşındı. ...
Belediye ile Cengiz İnşaat karşı karşıya gelmişti... Danıştay ne karar verdi?
Cengiz İnşaat’ın Karşıyaka-Mavişehir’de bulunan bir araziyi şantiye alanı ...
 
Planlar onaylandı… Çakaloğlu ‘tarih’ olmayacak!
İzmir'in önemli hanlarından biri olan, daha önce restorasyon projeleri ...
İzmir'in bir değeri daha kurtuluyor!
Basmane’de bir dönem Osmanlıya sığınan Yahudilere de ev sahipliği yapan ...
Aydın, kendi çiçeğini üretiyor!
Aydın Büyükşehir Belediyesi kendi üretim sahasında yetiştirdiği çiçeklerle ...
 
Tahsis sınırlamaları mecliste… Karşıyaka’da gündem Sayıştay!
Karşıyaka Belediyesi Meclisi’nin Aralık ayı oturumunun ana gündemi Sayıştay ...
Başkan Soyer Linz Belediye Başkanı Luger’i ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avusturya’nın Linz kenti ...
IF Wedding Fashion İzmir'in moda merkezi oldu
Moda dünyasına öncülük eden, Avrupa’nın en büyük gelinlik ve abiye giyim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva